Συνεχίζεται σήμερα η «κόντρα κορυφής» στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με αφορμή τη συμφωνία Αθηνών – Σκοπίων για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται αύριο με την τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών και την τελική αναμέτρηση Τσίπρα – ΜητσοτάκηΤο κλίμα ήταν ήδη από χθες τεταμένο, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να διασταυρώνουν τα ξίφη τους ενώπιον της Ολομέλειας.
Από χθες η συζήτηση επικεντρώνεται στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ κατά της κυβέρνησης, αμφισβητώντας την πολιτική νομιμοποίηση του πρωθυπουργού να υπογράψει την εν λόγω συμφωνία.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται αύριο με την τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών και την τελική αναμέτρηση Τσίπρα – Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσει ψηφοφορία επί της προτάσεως δυσπιστίας.
Δείτε live από τη Βουλή:
Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Και ενώ η διαδικασία θα βρίσκεται σε εξέλιξη εντός του Κοινοβουλίου, έξω από αυτό και συγκεκριμένα στην πλ. Συντάγματος θα πραγματοποιείται συλλαλητήριο για το Σκοπιανό, το οποίο διοργανώνει το συντονιστικό όργανο.
Ο εκπρόσωπος του συντονιστικού των συλλαλητηρίων για το Σκοπιανό, Μιχάλης Πατσίκας, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου έξω από τη Βουλή, που θα ξεκινήσει στις 10.00 πρωί. Στην συγκέντρωση στο Σύνταγμα κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης.
Το «ραντεβού» ανανεώνεται και για αύριο, στις 19.00 στην πλατεία Συντάγματος.
Το zougla.gr βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος και θα αναμεταδίδει ζωντανά ό,τι συμβαίνει
Συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί και στις Πρέσπες την Κυριακή από την Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, ημέρα υπογραφής της συμφωνίας για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της πΓΔΜ.
Πρόταση μομφής και αναβρασμός

«Αναμετριόμαστε όλοι με την Ιστορία» ανέφερε χθες στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας έμφαση στην πρωτοβουλία του αυτή, σημειώνοντας ότι οφείλει να αποτρέψει «τον πρωτοφανή θεσμικό εκτροχιασμό στον οποίο οδηγεί η συγκυβέρνηση τη χώρα».

Χαρακτηρίζοντας τον Αντώνη Σαμαρά ως τον πραγματικό αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και εξαπολύοντας επίθεση στη στάση που κρατά ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την ονομασία της πΓΔΜ απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρόταση μομφής που κατατέθηκε από τη γαλάζια παρέμβαση.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης μετατράπηκε σε φερέφωνο του κ. Σαμαρά, προσθέτοντας ότι ο τελευταίος «έχτισε» την καριέρα και την πολιτική του διαδρομή με ψεύτικο υπερπατριωτισμό σε ένα θέμα που αποτελεί πληγή για την Ελλάδα τα τελευταία 26 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πέραν τη σύγκρουσης Τσίπρα -Μητσοτάκη εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αναμένονται να είναι οι εξελίξεις και στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς στο εσωτερικό του εκφράζονται εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις επί του ζητήματος.

Υπό τις παρούσες συνθήκες η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που συμμετέχει στο Κίνημα Αλλαγής τάσσεται κατά τα φαινόμενα ενάντια στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ.

Αντιθέτως, η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος «Το Ποτάμι» τάσσεται υπέρ της συμφωνίας. Υπέρ της συμφωνίας έχει ταχθεί και ο βουλευτής Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ, ενώ τη συμφωνία στηρίζει, και μάλιστα χωρίς επιφυλάξεις, το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι σαφές πως για ένα τόσο κορυφαίο ζήτημα είναι αδύνατη η επίτευξη μιας ενωτικής εικόνας του Κινήματος Αλλαγής.

Η διαμόρφωση δύο μετώπων σε συγκρουσιακή τροχιά είναι ως φαίνεται αναπόφευκτη.
Διαβάστε επίσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης