Στην τελική ευθεία μπαίνει η λίστα των εισπρακτικών μέτρων του πολυνομοσχεδίου, η οποία, αφού περάσει πρώτα από το υπουργικό συμβούλιο, θα τεθεί επί τάπητος στο τραπέζι του Brussels Group. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, με το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου να στρέφεται στο κρίσιμο Eurogroup της 11ης Μαΐου, καθώς μέχρι τότε πρέπει να έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την επίτευξη συμφωνίας που -υπό προϋποθέσεις- θα ξεκλειδώσει χρήματα προς την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ήξεις αφήξεις στο κυβερνητικό επιτελείο όσον αφορά στις «κόκκινες γραμμές» και το πού τελικά τοποθετούνται αυτές στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρουςΟι πιέσεις των δανειστών για τη λήψη σκληρών μέτρων (περικοπές συντάξεων, σαρωτικές αλλαγές σε ασφαλιστικό) κορυφώνονται, την ίδια στιγμή που συνεχίζονται τα… ήξεις, αφήξεις στο κυβερνητικό επιτελείο όσον αφορά στις «κόκκινες γραμμές» και το πού τελικά τοποθετούνται αυτές στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.

Η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης συνεδρίαζε ως αργά το βράδυ της Τετάρτης και κυβερνητικά στελέχη δεν απέκλεισαν «ευέλικτες κινήσεις» για την επίτευξη συμφωνίας. Ωστόσο, αυτός ο έντιμος συμβιβασμός που ανέφερε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πυροδοτήσει έντονες αντεγκλήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Αριστερή Πλατφόρμα επιθυμεί τη ρήξη με τους δανειστές, ενώ πιο ψύχραιμες φωνές εμφανίζονται διατεθειμένες για μικρές υποχωρήσεις σε εργασιακά, ασφαλιστικό και ιδιωτικοποιήσεις κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την τελική συμφωνία του Ιουνίου.

Σκέψεις για τη μη καταβολή της 13ης σύνταξης σε χαμηλοσυνταξιούχους και «ψαλίδι» σε εκείνες των υπαλλήλων γραφείου (ΔΕΚΟ, τράπεζες)Ειδικότερα, υπάρχει σκέψη για περικοπή ορισμένων υψηλών επικουρικών συντάξεων, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να σημειωθεί μικρή υποχώρηση στο ζήτημα της 13ης σύνταξης και της καταβολής της τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους. Μια από τις προτάσεις είναι να μην καταβληθεί ολόκληρο το ποσό. Την ίδια στιγμή στο τραπέζι του υπουργικού αναμένεται να πέσει και το θέμα περικοπής των συντάξεων υπαλλήλων γραφείου (ΔΕΚΟ, τράπεζες) κάτω των 60 ετών, με παράλληλη όμως διατήρηση των μειωμένων ορίων ηλικίας για τους βαριά εργαζομένους. Παράλληλα, «βέτο» μπαίνει σε οποιαδήποτε περικοπή της σύνταξης όσων έχουν συμπληρώσει 40 έτη, ανεξαρτήτως ηλικίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ασφυκτικό πλαίσιο

Η αδιαλλαξία των Ευρωπαίων εταίρων αφήνει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών στη νέα κυβέρνηση, η οποία καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις προεκλογικές της εξαγγελίες και την επιθυμία της πλειονότητας των πολιτών για επίτευξη συμφωνίας και παραμονή στο ευρώ.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η λίστα των εισπρακτικών μέτρων του πολυνομοσχεδίου, η οποία, αφού περάσει πρώτα από το υπουργικό συμβούλιο, θα τεθεί επί τάπητος στο τραπέζι του Brussels GroupΉδη, τα περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και τερματισμού της διαδικασίας για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ δεν υλοποιούνται, ενώ εκτός πολυνομοσχεδίου μένουν οι διατάξεις για την προστασία της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και τα «κόκκινα δάνεια» -δύο από τις διαχρονικές «καυτές πατάτες» της διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε τα ξημερώματα ανακοίνωση στην οποία ξεκαθάρισε πως οι «κόκκινες γραμμές» παραμένουν, φθάνοντας στο σημείο να τις απαριθμήσει (εργασιακά, επικουρικές συντάξεις, «όχι» στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά). Μέσα σε όλα, ήρθε και η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, προκειμένου να αναδείξει ακόμα περισσότερο το δύσκολο μονοπάτι στο οποίο καλείται να βαδίσει η κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο.

Κυνήγι εσόδων

Η εντολή του Μεγάρου Μαξίμου προς το ΥΠΟΙΚ είναι ξεκάθαρη: άμεση άντληση «ρευστού». Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η λίστα των μέτρων που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, όπου στόχος είναι η άμεση αποτελεσματικότητα ως προς την είσπραξη φορολογικών εσόδων.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που φαίνεται ότι έχουν «κλειδώσει» προβλέπουν:

  • την εντατικοποίηση των φορολογικών έλεγχων των εισοδημάτων της συντριπτικής πλειονότητας των φορολογουμένων βάσει διασταύρωσης στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
  • την περαίωση των φορολογικών υποθέσεων που δεν έχουν ελεγχθεί τα τελευταία χρόνια
  • την ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα λογοδοτεί στη Βουλή
  • την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, του ΟΛΘ και τη συνέχιση της διαδικασίας πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων (όπου έχει ξεκινήσει)
  • την είσπραξη εσόδων ύψους 350 εκατ. ευρώ από τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, μέγεθος που θεωρείται δυσθεώρητο με δεδομένη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ιδιωτική τηλεόραση και το ύψος της ετήσιας «διαφημιστικής πίτας»
  • τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 και την αντικατάστασή του το 2016, εάν το επιτρέψει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας
  • την υποχρεωτική πραγματοποίηση συναλλαγών άνω των 50 ευρώ με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για νησιά με περισσότερους από 3.000 κατοίκους
  • την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των 100 δόσεων, καθώς, όπως έχει αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, όταν εκπνεύσει η ρύθμιση, θα υπάρξουν αναγκαστικές κατασχέσεις
  • τη νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων στο εξωτερικό μέσω ειδικής ρύθμισης που θα προβλέπει έναν κατ’ αποκοπή φόρο (15-20%) και χωρίς την υποχρέωση επαναπατρισμού
  • την επιβολή φόρου πολυτελείας 10% επί του τεκμαρτού εισοδήματος οχημάτων άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών.

Τέλος, όσον αφορά στον φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία άνω των τριών αστέρων (από 1 έως 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση), σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να μην επιβληθεί τελικά, λόγω αντισυνταγματικότητας.

ΥΠΟΙΚ: Εμμένουμε στις «κόκκινες γραμμές» μας

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, ανακοίνωση εκδόθηκε τα ξημερώματα από το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα όσα διέρρευσαν περί ενδεχομένου ευέλικτων κινήσεων προκειμένου να επέλθει συμφωνία.

Στην ανακοίνωση που αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, το ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζει ότι οι «κόκκινες γραμμές» παραμένουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση πράγματι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και επιδεικνύει μεγάλη ευελιξία, ώστε η διαπραγμάτευση να οδηγήσει άμεσα σε μια έντιμη, ενδιάμεση συμφωνία στο Eurogroup και, κατόπιν, σε μια συμφωνία-συμβόλαιο με τους εταίρους μας που θα αφορά τη μετά τον Ιούνιο εποχή και την πραγματική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

» Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν, π.χ. ο ΦΠΑ στα νησιά κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου (όπως επανειλημμένως έχει δεσμευτεί ο Υπουργός Οικονομικών και από το βήμα της Βουλής), οι επικουρικές συντάξεις, η απόρριψη από την κυβέρνηση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και, βεβαίως, τα εργασιακά».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης