Της Άντζελας Πεϊτση

Την αντίθεσή τους εκφράζουν οι φαρμακοποιοί της χώρας, με την πρώτη τους «σκληρή» ενέργεια, αυτή της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις των συναρμόδιων Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους. Ταυτόχρονα, εμφανίζονται αποφασισμένοι, να προσφύγουν ακόμα και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, αν «υπάρξει απόφαση «έκπληξη» γι΄ αυτούς, από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος μιλώντας στο zougla.gr, υπογράμμισε: «Αυτό που πρόκειται να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, δε συμβαίνει στην Ευρώπη. Ο φαρμακοποιός είναι ιδιοκτήτης του φαρμακείου του. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα -εδώ και μια δεκαετία- υπήρχε άλλο καθεστώς και μπήκαν οι ιδιώτες στα φαρμακεία, όπως στην Ουγγαρία, τη Λετονία, την Εσθονία ή στη Νορβηγία, καταστράφηκε στο σύμπαν.

Διότι υπήρξε πολυφαρμακεία, γιατί οι ιδιώτες θέλανε το κέρδος και μόνον το κέρδος, υπήρξε κατάχρηση στα φάρμακα ώστε να πουλάνε περισσότερα και να κερδίζουν περισσότερα χρήματα. Και, προφανώς τα φαρμακεία έγιναν κερδοφόρες ομάδες για τους επιχειρηματίες, στερώντας τους τον χαρακτήρα ενός κέντρου πρωτοβάθμιας περίθαλψης».

«Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνον δεν το κατάλαβε αλλά παρόλο που της ζητήσαμε να είναι παρούσα, είπαμε στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό να έρθει. Όχι μόνον δεν παραβρέθηκαν αλλά δεν έστειλαν ούτε ένα έγγραφο, να δικαιολογήσουν ή να πούνε πως δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν. Παίρνω τηλέφωνο στον κ. Ξανθό για να επικοινωνήσω μαζί του, για να του παραδώσω όλα αυτά τα στοιχεία και σε δισκέτα και εγγράφως, όλα τα στοιχεία κανονικά για το τι γίνεται στο κάθε κράτος και δεν απαντά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και συνέχισε: Σε «Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία –δηλαδή μεγάλες χώρες- πουθενά δεν ισχύει αυτό το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ούτε το Υπουργείο Οικονομικών απαντά. Δεν απαντά κανείς».

 Αιτιολογώντας την προσφυγή των φαρμακοποιών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο κ. Λουράντος είναι ξεκάθαρος: «Ζητάμε την κατάργηση της απελευθέρωσης του επαγγέλματος μας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας οφείλει –και θα το κάνει, να με θυμηθείτε- να γνωματεύσει σύμφωνα με τη δημόσια Υγεία, σύμφωνα με αυτά που ισχύουν στην Ευρώπη. Αν, πραγματικά υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση, θα εκπλαγούμε. Δε θα πω περισσότερα, αλλά θεωρώ πως θα είναι λάθος. Εμείς, ζητάμε να ισχύσει ό,τι στη Γερμανία. Θέλετε να ισχύσει ό,τι στη Γαλλία, στη Γαλλία. Θέλετε να ισχύσει ό,τι στην Ισπανία, στην Ισπανία ή στην Ιταλία. Τελικά τι θα πρέπει να γίνουμε Ουγγαρία, αφού στην Ουγγαρία από 1/1/17 ανέρχεται στο φαρμακοποιό, το φαρμακείο, όπως και στην Εσθονία».

Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Η απελευθέρωση του επαγγέλματος μας, είναι πρόταση της κυβέρνησης ως αντιστάθμισμα σε άλλα πράγματα που δε θέλει να κάνει. Και, χωρίς να είμαστε παρόντες στο διάλογο. Σας το τονίζω πως έχουμε χαρτί από τον ΟΟΣΑ, έχουμε χαρτί από την Ευρωπαϊκή Ένωση πως αυτά τα πράγματα δεν είναι δικές τους προτάσεις. Για να εξηγούμαστε, είναι προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, τις οποίες πήρε και υιοθέτησε και η τωρινή. Αν τελικά δε δικαιωθούμε, σαφέστατα και θα προσφύγουμε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια».

Οι θέσεις της Γ.Γ. Γραμματέως της PGEU για τις απελευθερώσεις στα φαρμακεία

Σαφείς ενδείξεις αντιστροφής των απελευθερώσεων στον φαρμακευτικό τομέα στην Ευρώπη αποκάλυψε η γενική γραμματέας της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών, Jurate Svarcaite, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης τύπου που διοργάνωσε πρόσφατα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με θέμα «οι αλλαγές στον φαρμακευτικό τομέα στην Ευρώπης. Κίνδυνοι και Προοπτικές».

Σχετικά με τις απελευθερώσεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων αποκάλυψε πως σε πολλές χώρες υπάρχουν δεύτερες σκέψεις γιατί φαίνεται πως τελικά ο υποτιθέμενος ανταγωνισμός δημιουργεί μονοπωλιακές καταστάσεις Πιο συγκεκριμένα ανέφερε για την Εσθονία πως τα ανεξάρτητα φαρμακεία αποτελούν μόνο το 2% του συνόλου και το υπόλοιπο μερίδιο ανήκει σε τρεις εταιρείες.

Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση της Νορβηγίας, όπου τα ιδιωτικά φαρμακεία κατέχουν το 6% της αγοράς και το υπόλοιπο 4 εταιρείες. Μετά από όλα αυτά πολλές χώρες έχουν «δεύτερες σκέψεις» όπως η Ουγγαρία όπου από το 2010 η κυβέρνηση επανεισήγαγε κριτήρια στην ιδιοκτησία και αυστηροποίησε τα μέτρα για την εγκατάσταση των φαρμακείων. Δηλαδή αποφάσισε πως από το 2014 ποσοστό που ξεπερνά το 25% πρέπει να ανήκει τον φαρμακοποιό και μέχρι το 2017 να ανέλθει στο 50%. Επίσης εξαίρεσε από την ιδιοκτησία τους χονδρέμπορους και παραγωγούς.

Στην Εσθονία μετά την απελευθέρωση του 1996, επανεισήχθησαν κριτήρια το 2015 όπως ότι υπεύθυνος πρέπει να είναι φαρμακοποιός και ότι τουλάχιστον το 50% των μετοχών πρέπει να ανήκει σε αυτόν.

Η εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Φαρμακοποιών τέλος κατέστησε σαφές πως σύμφωνα με τις αποφάσεις των ευρωπαϊκού δικαστηρίου το 2009 και το 2010 η εφαρμογή τους δεν είναι υποχρεωτική για τα κράτη μέλη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης