Κοστέλο: Καλές πιθανότητες επιτυχίας έχει το ελληνικό πρόγραμμα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015, 18:38
Κοστέλο: Καλές πιθανότητες επιτυχίας έχει το ελληνικό πρόγραμμα
Την εκτίμηση ότι το νέο ελληνικό πρόγραμμα έχει «καλές πιθανότητες» να επιτύχει εξέφρασε ο Ντέκλαν Κοστέλο, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το ελληνικό πρόγραμμα, ο οποίος συμμετείχε σε εκδήλωση της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης CEPS (Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής) με θέμα «Μπορεί να λειτουργήσει; Μελλοντικές προοπτικές για την Ελλάδα μετά το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής».

Στην ίδια εκδήλωση συμμετείχε ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης.

Όπως σημείωσε ο Κοστέλο, το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας είναι πιο πιθανό να πετύχει γιατί είναι σε μεγάλο βαθμό «εμπροσθοβαρές».

Αυτό, εξήγησε, σημαίνει ότι σχεδόν το 60% της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ήδη νομοθετηθεί, ενώ περισσότερο από το 50% των κεφαλαίων του προγράμματος είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα μέσα στους πρώτους έξι μήνες της εφαρμογής του.

Επιπλέον, ο Κοστέλο τόνισε ότι οι εταίροι της Ελλάδας έχουν δεσμευτεί ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα γίνει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και πως τώρα συζητιέται ποιας κλίμακας αναδιάρθρωση θα γίνει και πότε.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλάκης υπογράμμισε πως το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας έγκειται στη συρρίκνωση των επενδύσεων, εκτιμώντας μάλιστα ότι περί 107 δισ. επενδύσεων θα χρειαστούν μέσα στα επόμενα έξι χρόνια.

Εξέφρασε δε, την άποψη ότι αυτό το ποσό είναι εφικτό να έρθει στην Ελλάδα τόσο από την επιστροφή των καταθέσεων όσο και από τις ιδιωτικοποιήσεις και τα κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015, 18:42