Κωστής Χατζηδάκης: «Δεν ζητάμε θαύματα από την κυβέρνηση, ζητάμε σοβαρότητα»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 20 Αυγούστου 2017, 10:43
Κωστής Χατζηδάκης: «Δεν ζητάμε θαύματα από την κυβέρνηση, ζητάμε σοβαρότητα»
«Θαύματα δεν γίνονται με τις πυρκαγιές πουθενά στον κόσμο. Ωστόσο, η διοικητική ικανότητα και ο συντονισμός δεν είναι σε καμιά περίπτωση το ισχυρό σημείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Ο κόσμος καταλαβαίνει», τονίζει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και προσθέτει: «Δεν ζητάμε από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να γίνουν θαυματοποιοί για τις πυρκαγιές, παρότι οι ίδιοι το είχαν περίπου υποσχεθεί για τα πάντα! Τους ζητάμε να είναι σοβαροί». 

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «αν επρόκειτο για οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης όπως υπαινίχθηκαν από την κυβέρνηση, τότε πού ήταν ο πρωθυπουργός να το αντιμετωπίσει; Διότι δεν γίνεται να καταγγέλλεις σχέδια αποσταθεροποίησης και την ίδια στιγμή να είσαι εξαφανισμένος. Αυτή η κακόγουστη επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης δεν πείθει κανέναν».

Άλλωστε, «ο κ. Τσίπρας ήταν στις τελευταίες πυρκαγιές απών και απλώς βγήκε πάνω στα αποκαΐδια για να πανηγυρίσει και να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω του, κατηγορώντας την αντιπολίτευση», υποστηρίζει ο κ. Χατζηδάκης, ενώ προτείνει να εξετασθεί αν συμφέρει καλύτερα η ενοικίαση πτητικών μέσων για τις πυρκαγιές εν συγκρίσει με την αγορά νέων.

Μιλώντας για την οικονομία ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει ότι «η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να αισθανθούν ευφορία για την καθημερινότητά τους, όμως αντί για ευφορία βλέπουν απλώς την… εφορία στις τσέπες τους».

Ερωτηθείς πόσο αισιόδοξος είναι για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει: «Με δεδομένο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία καταπίνει «βατράχια», όπως φάνηκε και στη 2η αξιολόγηση, το πιθανότερο είναι κάποια στιγμή να κλείσει και η 3η που είναι σχετικά λιγότερο δύσκολη».

Ενώ, όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, «στην Ελλάδα θα έρθουν επενδύσεις μόνο αν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και υπάρχει μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Που θα ακολουθήσει ένα άλλο μείγμα πολιτικής με λιγότερους φόρους, θα προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και θα δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Αυτό σήμερα μόνο η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να το καταφέρουν». Άλλωστε, προσθέτει, «όλες οι μεγάλες επενδύσεις που συζητούνται σήμερα στη χώρα - ανεξαρτήτως αν προχωρούν ή τις υπονομεύει η σημερινή κυβέρνηση - έχουν δρομολογηθεί επί των ημερών μας».

Σημειώνει, τέλος, ότι, «η συζήτηση για τις απολύσεις (όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση) συντηρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ στην απέλπιδα προσπάθειά του να διαστρεβλώσει τις θέσεις της ΝΔ. Όμως οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ για το θέμα είναι ξεκάθαρες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη στον Γιώργο Ψύλλια για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Κύριε αντιπρόεδρε ζήσαμε την εβδομάδα που πέρασε τον «εφιάλτη» των πυρκαγιών. Η ΝΔ έσπευσε να κατηγορήσει την Κυβέρνηση για λάθος χειρισμούς και συντονισμό και ουσιαστική ανυπαρξία τις πρώτες κυρίως, ώρες στην Αττική, με την Κυβέρνηση να κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ για προσπάθεια επικοινωνιακού σόου. Κάποιοι υπουργοί δήλωσαν μάλιστα ότι παρακαλούσατε, όπως και στη διαπραγμάτευση του '15, να συμβούν τα χειρότερα για να τα χρεωθεί η κυβέρνηση. Τι απαντάτε;

Απ.:Δεν ζητάμε από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να γίνουν θαυματοποιοί για τις πυρκαγιές, παρότι οι ίδιοι το είχαν περίπου υποσχεθεί για τα πάντα! Τους ζητάμε να είναι σοβαροί. Τους ζητάμε να απαντήσουν γιατί υπήρξε καθυστέρηση στα πτητικά μέσα όταν ξέσπασαν οι πυρκαγιές. Τους ζητάμε να απαντήσουν γιατί δεν πετάνε 2 στα 3 πυροσβεστικά αεροπλάνα. Τους ζητάμε να επικεντρωθούν στη δουλειά τους για την κατάσβεση των πυρκαγιών αντί να καταφεύγουν σε σενάρια συνωμοσίας. Αλλά ακόμα και αν επρόκειτο για οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης όπως υπαινίχθηκαν από την κυβέρνηση, τότε που ήταν ο πρωθυπουργός να το αντιμετωπίσει; Διότι δεν γίνεται να καταγγέλλεις σχέδια αποσταθεροποίησης και την ίδια στιγμή να είσαι εξαφανισμένος. Αυτή η κακόγουστη επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης δεν πείθει κανέναν πλέον. Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν προειδοποιήσει εδώ και μήνες την κυβέρνηση για το θέμα της δασοπυρόσβεσης. Τους είχαμε πει ότι το καλοκαίρι θα ήταν δύσκολο, ότι υπήρχε πρόβλημα με τα πτητικά μέσα και ότι έπρεπε να πάρουν μέτρα πρόληψης. Τότε μας διαβεβαίωναν ότι όλα είναι εντάξει. Τώρα είναι πολλαπλά εκτεθειμένοι.

Ερ.: Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι το 2009 επί των ημερών σας είχαν καεί στην Αττική 150 χιλιάδες στρέμματα και τώρα μόνο 15 χιλιάδες;

Απ.: Αυτό που εγώ θυμάμαι στην περίοδο 2004-2009 είναι τον Κώστα Καραμανλή παρόντα και επικεφαλής του συντονισμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Αντίθετα ο κ. Τσίπρας ήταν στις τελευταίες πυρκαγιές απών και απλώς βγήκε πάνω στα αποκαΐδια για να πανηγυρίσει και να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω του, κατηγορώντας την αντιπολίτευση. Ισχυρίστηκε ότι στην Αττική κάηκαν 15 χιλιάδες στρέμματα και βεβαίως «πριν αλέκτορα φωνήσαι» ήρθαν οι δορυφορικές φωτογραφίες να διαψεύσουν τον κ. Τσίπρα, αφού τελικά έχουν καεί σχεδόν διπλάσια στρέμματα απ' όσα δήλωσε. Ακούστε, θαύματα δεν γίνονται με τις πυρκαγιές πουθενά στον κόσμο. Ωστόσο η διοικητική ικανότητα και ο συντονισμός δεν είναι σε καμιά περίπτωση το ισχυρό σημείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.: ο κόσμος καταλαβαίνει.

Ε: Πιστεύετε ότι το σύστημα της δασοπυρόσβεσης λειτουργεί σωστά όπως είναι; Ακούσαμε πολλά για ελλείψεις στα εναέρια μέσα, για ελλείψεις σε ανταλλακτικά. Κάποιοι είπαν ότι είναι καλύτερα η δασοπυρόσβεση να δοθεί σε ιδιώτες, τουλάχιστον τα εναέρια μέσα και μάλιστα με σημαντικές ρήτρες (αν μπορεί να μπουν τέτοιες ρήτρες γιατί μοιάζει και λίγο αστείο); Τι απαντάτε επίσης στην κατηγορία ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν αντίθετοι στη Βουλή στο θέμα των συμβασιούχων πυροσβεστών;

Απ.: Ασφαλώς στο σύστημα δασοπυρόσβεσης μπορεί να γίνουν βελτιώσεις. Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στο θέμα και να αποτελέσει πραγματικά εθνική προτεραιότητα ένας σωστός αντιπυρικός σχεδιασμός. Προς αυτή την κατεύθυνση ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε 6 προτάσεις που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνουν την δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και τη συγκρότηση ειδικού σώματος δασοκομμάντος εντός της Πυροσβεστικής. Αυτό που πρέπει να ερευνηθεί επειγόντως είναι το τι πρέπει να γίνει με τα πτητικά μέσα.

Αν συμφέρει δηλαδή η αγορά ή η ενοικίαση. Δεν νομίζω ότι σ' αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη φιλοσοφία. Μερικοί ειδικευμένοι άνθρωποι πάνω σ' αυτό μπορούν να κάνουν τη μελέτη και να ληφθεί η απόφαση το ταχύτερο δυνατόν. Δεν γίνεται τα πυροσβεστικά αεροπλάνα να είναι καθηλωμένα. Όσο για το θέμα των συμβασιούχων δασοπυροσβεστών, η αντίρρηση της ΝΔ είχε να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε να αντιμετωπίσει το θέμα, που δεν ήταν διαφανής και δεν αντιμετώπιζε το ζήτημα σύμφωνα με τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.

 Ερ.: Ένα άλλο σημαντικό θέμα των ημερών είναι η μεγάλη «τρύπα» στα έσοδα. Είναι σαφές ότι ο κόσμος δεν πλήρωσε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος στις 31 Ιουλίου και επέλεξε τις ρυθμίσεις γιατί δεν αντέχει πλέον, ενώ και σε λίγες μέρες έρχεται και ο ΕΝΦΙΑ. Τι συνέπειες μπορεί να έχει ένα «κράχ» στα έσοδα;

Απ.: Η υπερφορολόγηση έχει εξαντλήσει τους Έλληνες. Έχουμε προειδοποιήσει κατ' επανάληψη την κυβέρνηση γι' αυτό. Βεβαίως δεν εκπροσωπώ το κόμμα των αλάθητων. Έχουμε κάνει κι εμείς λάθη. Αυτό όμως που συμβαίνει μ' αυτή την κυβέρνηση που έχει στηρίξει όλη την πολιτικής της για τη δημοσιονομική προσαρμογή στους φόρους δεν έχει προηγούμενο. Δυστυχώς στον ΣΥΡΙΖΑ χαίρονται να βάζουν φόρους και δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι σκοτώνουν την οικονομία. Η κυβέρνηση ακολουθεί ένα μίγμα οικονομικής πολιτικής που δεν μπορεί να μας βγάλει από την κρίση. Εξαιτίας αυτής της πολιτικής, μετά το 3ο μας έφερε και ένα 4ο μνημόνιο για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Ερ.: Ανησυχείτε ότι μπορεί να χρειαστεί να ζητηθούν και νέα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα πέραν των όσων ξέρουμε; Πόσο μπορεί να αντέξει η Κυβέρνηση ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Υπάρχει κίνδυνος, λένε κάποιοι, να οδηγηθούμε ακόμη και σε πρόωρες εκλογές το 1ο εξάμηνο του 2018 εξ αυτού του λόγου;

Απ.: Μα, τι συζητάμε για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα! Αφού ήδη έχουν ψηφιστεί η αύξηση του αφορολόγητου για τους μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και η νέα περικοπή συντάξεων για τους συνταξιούχους. Είναι τα μέτρα του 4ου μνημονίου που ψηφίστηκαν μόλις τον περασμένο Ιούνιο. Αν ακόμα και αυτά δεν φτάσουν και απαιτηθούν ακόμα περισσότερα μέτρα, τότε απλώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έχει ξεπεράσει τον εαυτό της! Όσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις: η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να αισθανθούν ευφορία για την καθημερινότητά τους. Οι πολίτες όμως αντί για ευφορία βλέπουν απλώς την .. εφορία στις τσέπες τους.

Ερ.: Κύριε Χατζηδάκη, έχουμε μπροστά μας την 3η αξιολόγηση. Πόσο γρήγορα πιστεύετε ότι θα κλείσει δεδομένου ότι περιλαμβάνει θέματα «ζωτικής πολιτικής σημασίας» για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Απ.:Με δεδομένο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία καταπίνει «βατράχια», όπως φάνηκε και στη 2η αξιολόγηση, το πιθανότερο είναι κάποια στιγμή να κλείσει και η 3η που είναι σχετικά λιγότερο δύσκολη. Τώρα το πότε θα κλείσει μην ρωτάτε εμένα. Εξαρτάται από το πότε θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν τα επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης, προκειμένου η κυβερνητική πλειοψηφία να πανηγυρίσει ακόμα μια φορά, επειδή κατατρόπωσε τους δανειστές.

Ερ.: Η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας προσωπικά, έχουν ποντάρει πολύ στο αφήγημα της ανάπτυξης. Υπάρχει σταθερότητα και σιγουριά στη χώρα, είναι το επιχείρημα τους. Η πρώτη έξοδος στις αγορές ομολόγων πήγε καλά. Έρχεται και η δεύτερη. Οι επενδυτές έχουν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα είναι ανεπτυγμένη χώρα δεν μπορεί να έχει ως επιχείρημα τα φθηνά εργατικά χέρια και τους μισθούς πείνας, όπως προτείνουν οι η ΝΔ και οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού …

Απ.: Η ανάπτυξη δεν έρχεται με τα λόγια. Χρειάζονται ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι ανίκανη να προσελκύσει επενδύσεις. Διότι έχει αλλεργία στους επενδυτές και την επιχειρηματικότητα. Διότι έχει ιδεολογικές αγκυλώσεις που δεν μπορεί να ξεπεράσει. Οι επενδυτές δεν πρόκειται να έρθουν σε μια χώρα που η κυβέρνησή της θεωρεί αρχαιολογικό χώρο το σιλό στο λιμάνι του Πειραιά και δάσος το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Υπάρχουν περισσότερες από 200 άλλες χώρες για να επενδύσουν. Στην Ελλάδα θα έρθουν επενδύσεις μόνο αν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και υπάρχει μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση.

Που θα ακολουθήσει ένα άλλο μείγμα πολιτικής με λιγότερους φόρους, θα προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και θα δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Αυτό σήμερα στην Ελλάδα μόνο η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να το καταφέρουν. Διότι πιστεύουμε πραγματικά σ' αυτή την πολιτική και διότι έχουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία για να την υλοποιήσουμε . 'Αλλωστε όλες οι μεγάλες επενδύσεις που συζητούνται σήμερα στη χώρα -ανεξαρτήτως αν προχωρούν ή τις υπονομεύει η σημερινή κυβέρνηση- έχουν δρομολογηθεί επί των ημερών μας.

Ερ.: Η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι το ποσοστό της ανεργίας, για τον Απρίλιο του 2017, ανήλθε σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στο 21,7%, πέντε μονάδες κάτω από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για 320.000 νέες θέσεις εργασίας και θετική δυναμική. Τελικά τα χειρότερα είναι πίσω μας τουλάχιστον όσον αφορά την ανεργία;

Απ.: Η ανεργία μας εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή, η υψηλότερη στην Ευρώπη. Η μείωσή της θα μπορούσε να είναι αρκετά μεγαλύτερη, αν η χώρα είχε τους ρυθμούς ανάπτυξης που προβλεπόταν το 2014 από όλους τους διεθνείς οργανισμούς ότι θα είχε το 2015, 2016 και 2017. Τώρα η όποια οριακή βελτίωση οφείλεται, κυρίως, στις λεγόμενες ελαστικές μορφές απασχόλησης, αλλά και στην σημαντική αύξηση της αποδημίας Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό. Ουσιαστική υποχώρηση της ανεργίας στη χώρα μας θα έχουμε μόνο αν προσελκύσουμε σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις και αποκτήσουμε σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ερ.: Εσείς όταν γίνετε κυβέρνηση τι θα κάνετε για την ανεργία; Ακούμε τον κ. Μητσοτάκη να λέει τη φράση: Δουλειές -Δουλειές -Δουλειές. Πόσο εύκολο πλέον είναι αυτό σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα;
Απ.:Στην Ελλάδα από το 2010 και μετά έγινε μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, υιοθετήσαμε -έστω και μετά από 40 κύματα- πολλές διαρθρωτικές αλλαγές και κάναμε μια όχι αμελητέα εσωτερική υποτίμηση. Υπάρχουν λοιπόν οι προϋποθέσεις και θα περίμενε κανείς να έχουμε ξεκολλήσει από τον πάτο. Αυτό δυστυχώς δεν γίνεται, διότι έχουμε μια κυβέρνηση που υπονομεύει την οικονομία και δεν έχει αξιοπιστία στις αγορές και τους επενδυτές. Η προστιθέμενη αξία της ΝΔ είναι ότι μπορεί να αλλάξει αυτό το κλίμα και να αποκαταστήσει συνολικά την αξιοπιστία της χώρας. Αλλάζοντας την αντίληψη για τον τρόπο διαχείρισης της οικονομίας και βασισμένοι στο τρίπτυχο, λιγότεροι φόροι -λιγότερες δαπάνες -άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα, μπορούμε να βάλουμε την οικονομία μπροστά, να δημιουργήσουμε νέες δουλειές και να φέρουμε μεροκάματο στο σπίτι.

Ερ.:Με την ιδιότητα και του πρώην υπουργού Ανάπτυξης πώς κρίνετε την υπόθεση της Ελληνικός Χρυσός που οδήγησε και στην αναβολή των εγκαινίων στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας;

Απ.:Είναι άλλο ένα παράδειγμα για το πώς αντιμετωπίζονται οι επενδύσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως αντιπολίτευση είχαν «καβαλήσει »το κύμα των αντιδράσεων μιας μερίδας της τοπικής κοινωνίας. Έχουν λοιπόν γραμμάτια προς αυτό τον κόσμο. Έχουν και τις δικές τους ιδεοληψίες. Στην αρχή, λοιπόν, έδειξαν την απροκάλυπτη εχθρότητά τους προς αυτή την επένδυση, στη συνέχεια, υπό την πίεση και των δανειστών, αναγκάστηκαν να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους, τώρα σαν το εκκρεμές επανέρχονται στην αρχική εχθρική τους τοποθέτηση. Το αποτέλεσμα: η επένδυση δεν προχωρά όπως πρέπει και η χώρα στέλνει αρνητικό μήνυμα σε όλους όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ερ.: Σε λίγες μέρες έχουμε την ΔΕΘ. Να περιμένουμε κάποιες σημαντικές ανακοινώσεις από τον κ. Μητσοτάκη, όπως πέρυσι με το σχέδιο για τη μείωση της φορολογίας; Κάποιοι λένε, κ. αντιπρόεδρε, ότι δεν είναι και τόσο εύκολα υλοποιήσιμο. Μάλιστα τα στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι θα κάνετε μπαράζ απολύσεων στο ευρύτερο Δημόσιο για να βρείτε τους πόρους. Ποντάρει στο επιχείρημα των απολύσεων η Κυβέρνηση, πιθανότατα θα είναι και το μεγάλο δίλημμα των εκλογών εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ;

Απ.: Ξεκινώ από το τελευταίο. Τα θέματα που υπάρχουν για τη ΝΔ στο Δημόσιο είναι δύο: η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και η κινητικότητα. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έχει μειωθεί στη χώρα μας και πλέον είναι αντίστοιχος του μέσου όρου των άλλων χωρών του ΟΟΣΑ. Η συζήτηση για τις απολύσεις συντηρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ στην απέλπιδα προσπάθειά του να διαστρεβλώσει τις θέσεις ΝΔ. Όμως οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ για το θέμα είναι ξεκάθαρες. Από εκεί και πέρα, η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα είναι πολύ σημαντική διότι θα παρουσιάσει τις θέσεις για την οικονομία με βάση το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί.

Βεβαίως, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος θα είμαστε μετρημένοι στα λόγια μας. Λέμε λίγα, διότι θέλουμε να τα κάνουμε όλα! Όταν πέρυσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιόρισε τους φόρους που μπορεί να μειωθούν, προσδιόρισε παράλληλα και ποιες κρατικές δαπάνες μπορούν να μειωθούν ισόποσα, έτσι ώστε να μην αυξηθούν τα ελλείμματα. Αν ανατρέξετε στην ιστοσελίδα της ΝΔ θα δείτε όλες τις λεπτομέρειες. Αυτό ήταν κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από κόμμα αντιπολίτευσης.

Ερ.: Αν η ΝΔ δεν πάρει αυτοδυναμία στις εκλογές ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στη χώρα;

Απ.: Η ΝΔ θα προσπαθήσει να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα στηρίζεται σε μια πλατιά συμμαχία των φιλοευρωπαϊκών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων. Επίσης πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η κυβέρνηση που θα σχηματίσει να είναι μια Εθνική Ελλάδος. Να έχει τους καλύτερους και εντός και εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας. Οι περιστάσεις είναι κρίσιμες και εμείς δίνουμε τον πόλεμο της γενιάς μας. Είμαστε υποχρεωμένοι, λοιπόν, να τα καταφέρουμε.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 20 Αυγούστου 2017, 10:43