Κοτζιάς: «Προσκυνημένοι όσοι το παίζουν υπερπατριώτες»

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018, 11:22
Κοτζιάς: «Προσκυνημένοι όσοι το παίζουν υπερπατριώτες»
Να μελετήσουν καλύτερα τη συμφωνία των Πρεσπών προτρέπει όσους έχουν διαφωνίες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. 

Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση σε Ελλάδα και ΦΥΡΟΜ ότι πρόκειται για δυνάμεις που έχουν προσκολληθεί όπως αναφέρει στο χθες και σε πολλά θέματα επιλέγουν την αδράνεια, ενώ και στις δύο χώρες χρησιμοποιούν από κοινού τη ρητορική του μίσους, καλλιεργώντας το πολιτικό μίσος τόσο στο εσωτερικό όσο και στις διακρατικές σχέσεις.

«Αυτοί που παριστάνουν τους υπερπατριώτες είναι στην πραγματικότητα προσκυνημένοι» επισημαίνει ο κ Κοτζιάς, εστιάζοντας στις επικρίσεις που έχει δεχθεί για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Αναφερόμενος στην κρίση στις σχέσεις με τη Ρωσία με αφορμή την απέλαση των Ρώσων διπλωματών δηλώνει ότι «κριτήριο στην πολιτική μας είναι τα εθνικά συμφέροντα». Επίσης καλεί Μόσχα να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να ασεβεί ως προς τα εθνικά συμφέροντα άλλου κράτους, επειδή νιώθει ισχυρότερη απέναντί του. «Μια τέτοια στάση δεν θα την αποδεχτούμε» τονίζει. 

Κάνοντας ειδική αναφορά στην Τουρκία ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισημαίνει οτι πρέπει να γίνει αποδεκτό πως μία σειρά προβλημάτων που έχουμε με τη γείτονα, θα πρέπει να λυθούν στη βάση του διεθνούς δικαίου.

«Απαραίτητη η ειρηνική ανάπτυξη των σχέσεων των δύο πλευρών και η εγκατάλειψη κάθε είδους προκλήσεων, όπως επίσης η παραπέρα ανάπτυξη των οικονομικών- κοινωνικών σχέσεων προς όφελος των λαών» σημειώνει ο Νίκος Κοτζιάς. 

Σχετικά με την ελληνο-αλβανική συμφωνία και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και στις δυο χώρες ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα «να υπάρξει μεγαλύτερη ωριμότητα ως προς τις λύσεις των θεμάτων που έχουμε». Εξέφρασε την άποψη ότι «η αντιπολίτευση, και στις δύο πλευρές των συνόρων προσπαθεί να δουλέψει με το θυμικό των πολιτών. Να αναπαράγει αρνητικά στερεότυπα και προκαταλήψεις ανάμεσα στους λαούς».

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018, 13:23