Με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο προς τιμήν των θυμάτων των πολέμων για την ανεξαρτησία του Βιετνάμ και την επίσκεψη και κατάθεση στεφάνου στο Μαυσωλείο του ιστορικού ηγέτη Χο Τσι Μιν ξεκίνησε τη δεύτερη και τελευταία μέρα της επίσκεψής του στο Ανόι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, πριν αναχωρήσει για την πόλη Χο Τσι Μιν, το μεγαλύτερο, πληθυσμιακά και βιομηχανικά, κέντρο της χώρας.
Συγκινημένος έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του Μαυσωλείου του Χο Τσι Μιν: «Αυτή η επίσκεψη είναι ένα όνειρο ζωής για μένα, να αποτίσω φόρο τιμής σε ένα ιστορικό ηγέτη, τον Χο τσι Μιν, ο οποίος οδήγησε τον αγώνα του έθνους για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς του και για την διατήρηση της εθνικής ενότητας και της κυριαρχίας τoυ. Έναν ηγέτη ο οποίος ήταν μια έμπνευση για εμάς».

Ο υπουργός Εξωτερικών θέλησε επίσης να επισκεφθεί και το σπίτι του στρατηγού Βο Νγκουγιέν Γκιαπ, του ήρωα του πολέμου της ανεξαρτησίας του Βιετνάμ, ο οποίος ήταν ο διοικητής των Βιετναμέζων στον νικηφόρο πόλεμο κατά των γαλλικών δυνάμεων στο Ντιεν Μπιεν Φου το 1954. Στη συνάντηση που είχε με τον γιο του στρατηγού αυτός του εξέφρασε την βαθιά, όπως τόνισε, εκτίμηση των Βιετναμέζων προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος «στήριξε τον αγώνα της ανεξαρτησίας του Βιετνάμ εκφράζοντας συνεχώς την αλληλεγγύη και την υποστήριξή του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε από το Ανόι όπου οι επαφές που είχε χθες, τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών του Βιετνάμ, προβλήθηκαν με πηχυαίους τίτλους σε όλα τα πρωτοσέλιδα των βιετναμέζικων εφημερίδων.

Σε συνέντευξή του στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Βιετνάμ, ερωτηθείς για τις σχέσεις Ελλάδας – Βιετνάμ ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στη μακρά παράδοση των θετικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, στο σεβασμό και την υποστήριξή μας στον αγώνα των Βιετναμέζων για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας τους. Επισήμανε επίσης ότι «στις μέρες μας, αναπτύσσουμε την συνεργασία μας σε άλλα πεδία, από την εκπαίδευση έως τον πολιτισμό, την άμυνα και την παροχή τεχνογνωσίας προερχόμενης από την ελληνική ναυτιλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης