Κοτζιάς: Ουδείς μπορεί να έχει παρεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017, 10:45
Κοτζιάς: Ουδείς μπορεί να έχει παρεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο
Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί τρίτο κράτος να ελέγχει κράτος-μέλος της Ε.Ε., αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, επισημαίνοντας ότι «ουδείς μπορεί να έχει παρεμβατικά δικαιώματα ως προς την Κύπρο».

Ο κ. Κοτζιάς δηλώνει ότι «συμβιβασμούς προκειμένου να υπάρξει λύση κάνουμε και θα κάνουμε», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «ως προς τη λύση του πυρήνα του προβλήματος δεν θα κάνουμε».

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, η λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί παρά να είναι ένας κοινός παρονομαστής που θα συνδυάζει τα μέγιστα δυνατά δικαιώματα για τους Τουρκοκύπριους, και, την ίδια στιγμή, τη μέγιστη ασφάλεια για τους Ελληνοκύπριους. Μεταξύ των προτάσεων που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, είναι το «Σύμφωνο Προσωρινής Στάθμευσης» ξένων στρατευμάτων επί κυπριακού εδάφους.

Ερωτηθείς για το Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου, ο υπουργός αναφέρεται στην ελληνική πρόταση για κατάργηση των συνθηκών εγγυήσεων με ταυτόχρονη συμμαχία μεταξύ των τριών χωρών απέναντι σε κοινούς κινδύνους, διευκρινίζοντας πάντως ότι «εκείνο που θα αποκλειστεί είναι το δικαίωμα παρέμβασης μιας χώρας σε βάρος ή στο εσωτερικό άλλης».

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτηρίζει «συντροφικές και πατριωτικές» τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Στο ερώτημα ποιοι είναι εκείνοι που δεν θέλουν τον Ν. Κοτζιά υπουργό Εξωτερικών, απαντά: «Στα δύο χρόνια που είμαστε στην κυβέρνηση, ακολουθούμε μια ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Χτίσαμε συμμαχίες και βοηθήσαμε η χώρα να βγάλει το κεφάλι από το βυθό της θάλασσας, πάνω από την επιφάνεια. Μερικοί είχαν μάθει αλλιώς και δεν τους αρέσει. Θα συνηθίσουν. Όποιος δεν σκέφτεται το πώς θα κερδίσει η Ελλάδα μια διαπραγμάτευση, αλλά έμαθε να αναζητά το δρόμο της παράδοσης σε διάφορες πιέσεις, ασφαλώς δεν με θεωρεί "υπουργό της καρδιάς του"».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017, 10:47