Οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι πραγματικά κρίσιμες υπό το πρίσμα της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, είπε από το Ηράκλειο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με θέμα «Η άνοδος της ακροδεξιάς και οι ευρωεκλογές του 2019». Ο κ. Κούλογλου, εκτός από την αναγκαιότητα να ανταποκριθούν οι πολίτες στην κάλπη, τόνισε ότι η απάντηση στην άνοδο αυτή της ακροδεξιάς, είναι η συνεργασία μεταξύ των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων.

«Έχει ξεκινήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια αντίστοιχη συνεργασία, με μια διακομματική ομάδα από τρεις διαφορετικές πολιτικές ομάδες – ευρωβουλευτές της Αριστεράς, Πράσινοι και Αριστεροί Σοσιαλιστές – με τους οποίους συζητάμε και προσπαθούμε να διαμορφώσουμε κοινές θέσεις για να αντιμετωπίσουμε την άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά και να δημιουργήσουμε και μια θετική εναλλακτική πλατφόρμα, καθώς αν κοιτάξουμε τις αιτίες της ανόδου της ακροδεξιάς, για να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τις αιτίες της ανόδου της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στην διάρκεια της ομιλίας του, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, έκανε ανάλυση των αιτιών της ανόδου της ακροδεξιάς, αναφέρθηκε στις προβλέψεις που γίνονται σε ό,τι αφορά τα ποσοστά της και πώς αυτά αναμένεται να διαμορφωθούν σε επίπεδο Ευρώπης, ενώ αποτύπωσε με παραδείγματα, τις συνέπειες της ανόδου αυτής, σε ό,τι έχει να κάνει με το 70% των αποφάσεων που ρυθμίζουν την καθημερινότητα των Ευρωπαίων, που λαμβάνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Μέχρι τώρα η ακροδεξιά στο Ευρωκοινοβούλιο είχε 37 έδρες. Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι μετά τις επερχόμενες ευρωεκλογές, οι έδρες της θα φτάσουν τις 61, ενώ με δεδομένο το ότι έχουμε εμφάνιση της ακροδεξιάς σε χώρες που δεν το περιμέναμε, όπως στην Ισπανία, γίνονται προβλέψεις ακόμη και για αύξηση που θα φτάσει μέχρι και τις 80 έδρες, φέρνοντας την ακροδεξιά ακόμη και στην 3η ή και 4η θέση» είπε ο Στέλιος Κούλογλου. Την ίδια ώρα οι προβλέψεις , περιγράφουν απώλεια 49 εδρών για το Συντηρητικό κόμμα, 55 εδρών για τους Σοσιαλιστικές και Δημοκράτες, σημαντική μείωση για τους Πράσινους και μια μικρή άνοδο της Αριστεράς, λόγω του Μελανσόν στην Γαλλία.

Ο κ. Κούλογλου εξήγησε ότι η σημερινή ακροδεξιά δεν είναι ίδια με την ακροδεξιά της μεταπολίτευσης και πως εμφανίζεται με μοντέρνο και αντισυστημικό πρόσωπο, παίρνοντας θέσεις που «θα μπορούσε κάποιος να πει ότι τις υιοθετεί από την Αριστερά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όσο μεγαλώνει η οικονομική ανασφάλεια, τόσο μειώνεται η εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα και αυτό είναι που εκμεταλλεύεται η ακροδεξιά», υποστήριξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσδιορίζοντας ως τον κεντρικότερο παράγοντα της ανόδου της, την οικονομική κρίση και την μείωση των εισοδημάτων της πλειοψηφίας των πολιτών.

«Μια συνηθισμένη θεωρία για την άνοδο της ακροδεξιάς που έχει διατυπώσει και η Μέρκελ, είναι ότι οφείλεται στο προσφυγικό, κάτι που καταρρίπτεται αν σκεφτεί κανείς για παράδειγμα τι έγινε στη Γερμανία. Ενώ οι πρόσφυγες ήταν στο δυτικό τμήμα, η ακροδεξιά πήρε τις περισσότερες ψήφους στο ανατολικό, που δεν υπήρχαν πρόσφυγες» είπε στην ομιλία του ο Στέλιος Κούλογλου που διευκρίνισε ότι η ακροδεξιά, ειδικά σε ότι αφορά τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους, δείχνει μίσος και υπεροπτική αντίληψη, αντιμετωπίζοντας τες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, καθώς «δεν υπάρχει κάποια θετική πρόταση για τα δικαιώματα των γυναικών που να έχει γίνει, και να την έχουν υπερψηφίσει».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Στέλιος Κούλογλου έκανε αναφορά σε μια σειρά από τροπολογίες που καταψηφίστηκαν από την ακροδεξιά, σημειώνοντας ότι «δείχνουν ποια είναι η ακροδεξιά στην πράξη». Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «ψηφίσαμε πριν από λίγο καιρό για το 8ωρο των επαγγελματιών οδηγών σε φορτηγά κλπ.. Στη συγκεκριμένη ψηφοφορία και η Ν.Δ. ψήφισε υπέρ της κατάργησης του 8ώρου. Καταψήφισαν δηλαδή την τροπολογία να μην ξεπερνούν οι ώρες εργασίας ημερησίως τις οκτώ και να μην ξεπερνούν τις 48 ώρες εβδομαδιαίως. Τους είπαμε τουλάχιστον, σε δύο εβδομάδες εργασίας να μην ξεπερνούν τις 80 ώρες και επίσης το καταψήφισαν, ενώ καταψήφισαν και την τροπολογία οι οδηγοί να μπορούν μετά από 4,5 ώρες εργασίας να έχουν 60 λεπτά διάλλειμα και να ξεκουραστούν και να μην κινδυνεύουν με ατυχήματα, κάτι που επίσης καταψήφισαν».

Επιπλέον ο κ. Κούλογλου αναφέρθηκε σε μια σειρά από προτάσεις που καταψηφίστηκαν από την Χρυσή Αυγή, συμπληρώνοντας ότι κάποιες από αυτές, καταψηφίστηκαν και από τη Ν.Δ..

«Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε την πρόταση για τα κονδύλια που θα ενίσχυαν την νεανική απασχόληση, την τροπολογία για τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών οικιακών βοηθών στην Ε.Ε., ψήφισε κατά των κοινοτικών κονδυλίων για την ισότητα των δύο φύλων, ενώ κατά ψήφισε και για τα μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικώ , των παιδιών και των νέων. Καταψήφισε και το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες που θεωρούν ότι θα έπρεπε να βρίσκονται στον Καιάδα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα που ψηφίσαμε για τη Σαουδική Αραβία, ζητήσαμε στο ψήφισμα να υπάρχει μνεία για την προστασία των γυναικών και όσων υπερασπίζονται και επίσης το καταψήφισαν» είπε ο κ. Κούλογλου.

Μαζί με την Χρυσή Αυγή – σημείωσε ο κ. Κούλογλου – και η Ν.Δ καταψήφισε μια σειρά από προτάσεις , όπως τα μέτρα προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, το να χαρακτηριστεί η πορνεία μια σοβαρή μορφή βίας και εκμετάλλευσης, την προστασία των δικαιωμάτων μητρότητας, την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και κατά της σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, στο κοινό διατέθηκαν δωρεάν βιβλία του Στέλιου Κούλογλου με τίτλο «Γιατί Μπαμπά είναι κακιά η ακροδεξιά», ενώ όπως εξήγησε, θα ακολουθήσει ένα συμπληρωματικό φυλλάδιο που θα λέγεται «Γιατί γυναίκες είναι κακιά η ακροδεξιά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης