Κούλογλου: «Τσίπρας και Ζάεφ αξίζουν διεθνή αναγνώριση για το θάρρος που έχουν επιδείξει»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2018, 22:38
Κούλογλου: «Τσίπρας και Ζάεφ αξίζουν διεθνή αναγνώριση για το θάρρος που έχουν επιδείξει»
Τη σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών για τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Είναι πολύ θετικό και χρήσιμο ότι βοηθούμε και στηρίζουμε την συμφωνία των Πρεσπών, η οποία βάζει ένα τέλος σε αυτή την ανόητη διαφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ και φέρνει σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων», σημείωσε ο Σ. Κούλογλου και αναφέρθηκε στη δολοφονία της δημοσιογράφου Βικτόρια Μαρίνοβα στη Βουλγαρία και στις εδαφικές διαφωνίες μεταξύ Σερβίας και Κόσσοβου.

Επιπρόσθετα, αναγνώρισε «ότι χρειάστηκε πολύ θάρρος και από τις δυο πλευρές για να προχωρήσουν με αυτή την συμφωνία, καθώς και στις δύο χώρες υπήρχε μια δημαγωγική και εθνικιστική αντιπολίτευση στην συμφωνία συγκροτούμενη από την ακροδεξιά και την δεξιά δυστυχώς. Και λέω δυστυχώς για την δεξιά, δηλαδή την ΝΔ που ανήκει στο ΕΛΚ, επειδή θα περιμέναμε μια πιο υπεύθυνη στάση από αυτή. Δεν είχαμε τέτοια απαίτηση από τους εθνικιστές ή τους νεοναζί » σημείωσε.

Τέλος, επεσήμανε ότι «τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Ζάεφ αξίζουν διεθνή αναγνώριση για το θάρρος που έχουν επιδείξει στην προσπάθειά τους να λύσουν αυτή την ιστορική διαφωνία» και χειροκροτήθηκε από όλους τους εκπροσώπους των ευρωομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου ανήκει και η ΝΔ, πλην των ακροδεξιών.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την έκθεση του ευρωβουλευτή Ίβο Βάιγκλ (Ivo Vajgl) για την ΠΓΔΜ, η οποία υποστηρίζει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Ιούνιο το 2019 η οποία πρέπει τώρα να εγκριθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Νοέμβριο.

Ο Βάιγκλ υπέβαλε και μία συμπληρωματική τροπολογία στην έκθεσή του που αφορούσε το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου στην οποία αναφέρεται ότι χρειάζεται πρόσθετη υποστήριξη για την ευρω-ατλαντική πορεία της χώρας και την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Οι ευρωβουλευτές, σύμφωνα με την τροπολογία, ενθαρρύνουν την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υλοποίηση και εφαρμογή των διατάξεων της συμφωνίας με την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2018, 22:42