Κούνεβα: «Τιμωρία και για τους νέους και για τους ηλικιωμένους»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015, 23:24
Κούνεβα: «Τιμωρία και για τους νέους και για τους ηλικιωμένους»
Τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ε.Ε. σχολίασε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, πάνω στην έκθεση «Αξιολόγηση του έτους 2012 για την Ενεργό Γήρανση και την Αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών».

Όπως είπε η Κ. Κούνεβα, από το 2012 μέχρι σήμερα το μόνο που έχει μεσολαβήσει είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η ταυτόχρονη αύξηση της ανεργίας των νέων. «Αυτό δεν είναι αλληλεγγύη, είναι τιμωρία και προς τις νέες και προς τις προηγούμενες γενιές», είπε η Κ. Κούνεβα και πρότεινε καταψήφιση της σχετικής έκθεσης.

Ολόκληρη η παρέμβασή της έχει ως εξής:

«Το ψήφισμα που συζητάμε σήμερα, για «το Ευρωπαϊκό Έτος ενεργού γήρανσης και αλληλεγγύης 2012» φέρνει στην επιφάνεια και την κωμική και τη θλιβερή πλευρά του τρόπου που λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για το πώς εμείς οι ευρωβουλευτές πέφτουμε συχνά σε παγίδες.
Το έτος 2015 βαδίζει προς το τέλος, με την ανεργία των νέων, στα ύψη. Κι εμείς, αντί «να τους αδειάζουμε τις θέσεις», όπως θα λέγαμε πολύ απλά, αναρωτιόμαστε τώρα εάν πέτυχαν οι κατευθύνσεις μας για αύξηση των ορίων ηλικίας.

Άραγε, για ποια αλληλεγγύη μιλάμε;

Αυτή δεν είναι αλληλεγγύη ούτε προς τους ηλικιωμένους που αναγκάζονται κάθε διετία να προσθέτουν ένα επιπλέον χρόνο για τη σύνταξή τους, ούτε προς τους νέους στους οποίους η ανεργία ξεπερνά το 20%.

Δεν πρόκειται, λοιπόν για αλληλεγγύη, αλλά για τιμωρία και προς τις νέες και προς τις προηγούμενες γενιές. Αυτή είναι ακόμη μια αντιφατική πολιτική που αναγκάζει κουρασμένους ανθρώπους να αναζητούν δουλειά μέχρι και τα 70 τους, την ώρα που εκατομμύρια νέοι στερούνται την ευκαιρία να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.

Γι’ αυτό προτείνω να καταψηφίσουμε αυτήν την έκθεση».

Η Κ. Κούνεβα θα παρέμβει και αύριο (9/9) στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συζήτηση της έκθεσης «σχετικά με τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής αγοράς εργασίας της ΕΕ για τον 21ο αιώνα: αντιστοίχιση δεξιοτήτων και προσόντων με τη ζήτηση και τις ευκαιρίες εργασίας, ως τρόπος ανάκαμψης από την κρίση».Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015, 23:24