Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην έναρξη της σημερινής του ομιλίας στη Βουλή, τόνισε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στον Έβρο και γενικότερα οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή περικλείουν σοβαρούς κινδύνους.

Επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση για συνέχιση της «επικίνδυνης τακτικής του εφησυχασμού» την στιγμή, όπως επισήμανε, που: η Τουρκία αμφισβητεί το Πρωτόκολλο του 1926 και τη Συνθήκη, κατ’ επέκταση, της Λοζάνης που καθόρισε τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες, υπάρχουν δηλώσεις Ακάρ για νομιμοποίηση και συνέχιση των υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά, στο πλαίσιο της λογικής των γκρίζων ζωνών, δηλώσεις Τσαβούσογλου για την ένταση των προσφυγικών ροών στα νησιά και πιθανώς στον Έβρο, στα πλαίσια των παζαριών ΕΕ-Τουρκίας για την απαράδεκτη συμφωνία για το προσφυγικό και αξιοποίηση της ανυπόστατης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης και τη συμφωνία Λιβύης με την κρατική Τουρκική εταιρεία πετρελαίου που φέρνει πιο κοντά τουρκικές έρευνες Νότια της Κρήτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στοιχείο της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας είναι και η σημερινή ενέργεια του Ερντογάν να σπιλώσει ένα παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο όπως είναι η Αγιά Σοφιά» πρόσθεσε.

«Όλα αυτά βέβαια αποδεικνύουν τις βαθύτερες γεωστρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας «όλοι σας έχετε ΝΑΤΟϊκότεροι του ΝΑΤΟ και λιβανίζετε τους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς συμμάχους σας για τη δήθεν ασφάλεια που παρέχουν στη χώρα μας, κρύβοντας το βρώμικο και επικίνδυνο ταυτόχρονα ρόλο που παίζουν».

Σημείωσε ότι η Τουρκία «με τις πλάτες του ΝΑΤΟ κάνει επίδειξη ισχύος. Πρόσφατες είναι οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ ο οποίος στήριξε τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Λιβύη και την κυβέρνηση Σάρατζ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η πολιτική της εμπλοκής στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, πολιτική που ακολουθείτε όλοι σας, έχει χρεοκοπήσει» υπογράμμισε τονίζοντας, στη συνέχεια, «αναλαμβάνετε μεγάλες ευθύνες γιατί κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να μεγαλώσει αυτή η εμπλοκή, προσδοκώντας ανεύθυνα, μήπως και καταφέρετε να αποσπάσετε μεγαλύτερο μερίδιο για τους εγχώριους ομίλους στη διαμάχη για το ποιος θα βάλει χέρι όλο τον πλούτο της περιοχής».

«Σήμερα οι μόνες θέσεις που μπορούν να εκφράσουν τα λαϊκά συμφέροντα και να δώσουν ώθηση στην πάλη του λαού μας, στην κοινή πάλη των λαών, είναι οι θέσεις για:

– Καμιά αλλαγή των συνόρων και καμία συμμετοχή σε παζάρια για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου

– Να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικάνικες βάσεις

– Να ακυρωθούν κυβερνητικές αποφάσεις για συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και αποδέσμευση απ’ αυτές τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

– Να καταπολεμηθούν οι εθνικιστικές κραυγές όλων των ειδών και οι πολεμικοί τυχοδιωκτισμοί» κατέληξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης