Κουβέλης: «Θέλω να πιστεύω ότι η Άγκυρα δεν θα κάνει συμψηφισμό των 2 στρατιωτικών μας με τους 8 αξιωματικούς»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 4 Μαρτίου 2018, 15:30
Κουβέλης: «Θέλω να πιστεύω ότι η Άγκυρα δεν θα κάνει συμψηφισμό των 2 στρατιωτικών μας με τους 8 αξιωματικούς»
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Κυριακή 4 Μαρτίου 2018, στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ "ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ", με τους δημοσιογράφους Αναστασία Γιάμαλη και Τάκη Σαράντη, μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για το θέμα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές:

Είναι ένα θέμα για το οποίο έχουμε αναπτύξει αρκετές πρωτοβουλίες στο διπλωματικό επίπεδο και στο επίπεδο των στρατιωτικών ηγεσιών. Πρόκειται για μια υπόθεση, η οποία φέρεται ότι αφορά στη διέλευση σε τουρκικό έδαφος δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Και λέω, φέρεται, διότι είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να αποδειχθεί, σε κάθε περίπτωση, αυτή η διέλευση, εάν έχει συντελεστεί. Προφανέστατα δεν υπήρχε η πρόθεση, από την πλευρά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, να εισέλθουν παράνομα σε ξένο έδαφος. Τούτο στηρίζεται στα εξής στοιχεία:  

Δεν επιχειρεί κανένας να μπει σε ξένο έδαφος από πρόθεση, όταν έχει τα διακριτικά του, τη στολή του, τον οπλισμό του. Επιλέγει άλλες διαδικασίες όταν θέλει να κάνει αυτή την ενέργεια της παρανόμης εισόδου σε μια άλλη χώρα. Το δεύτερο στοιχείο, το οποίο είναι αυταπόδεικτο, είναι ότι είχαμε μια πάρα πολύ χαμηλή νέφωση. Είχαμε χιονόπτωση. Κατά συνέπεια, τα όποια όρια είχαν διασαλευτεί αναφορικά με τη δυνατότητα να τα διακριβώνει εκείνος ο οποίος έκανε την περιπολία. Το τρίτο που πρέπει να πω, είναι ότι αν ήταν άλλες οι συνθήκες, κάτω από άλλες καταστάσεις και άλλες σχέσεις με τη γείτονα χώρα, θα ήταν ένα περιστατικό που θα έμενε ως περιστατικό και τίποτε περισσότερο.

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση η επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών να συνδεθεί με το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών:

Πιστεύω και ελπίζω ότι οι Τουρκικές δικαστικές αρχές, οι οποίες έχουν επιληφθεί και αύριο θα γίνει και η σχετική δίκη σε δικαστήριο της Αδριανουπόλεως, θα δουν το περιστατικό στις πραγματικές του διαστάσεις. Θέλω να πιστεύω, ότι θα αποφευχθεί, και στη βάση των προσπαθειών και των ενεργειών που γίνονται από την δική μας πλευρά, ο οποιοσδήποτε άλλος συμψηφισμός, με ενδεχόμενες επιλογές της Τουρκίας και θα μείνει ως ένα περιστατικό το οποίο είναι στις διαστάσεις που σας ανέφερα, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

Είναι προφανές ότι έχουμε τις σκέψεις μας, τους σχεδιασμούς μας, αλλά πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να γίνει αυτό. Για αυτό δουλεύουμε, για να μην υπάρξει δεύτερη εκδοχή, δεύτερο σενάριο.

Εμείς ως χώρα, είμαστε μια ειρηνική χώρα, δεν θέλουμε την κλιμάκωση των εντάσεων. Έχουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία υπερασπιζόμαστε στη βάση του εθνικού δικαίου και των όποιων συνθηκών έχουν καταγράψει με σαφήνεια τα όρια της χώρας. Δεν μπαίνουμε ούτε στην τρελή κούρσα των ανταγωνισμών στους εξοπλισμούς. Βεβαίως έχουμε θωρακισμένη την άμυνα μας, αυτό είναι το καθημερινό μας μέλημα.

Για τη θέση της Αριστεράς σχετικά με την ένταση των εξοπλισμών:

Δεν είναι μόνο μακριά από τη θέση της Αριστεράς, πρέπει να είναι μακριά και από τον καθέναν, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει, και δεν τελειώνει ποτέ, στην συμμετοχή της χώρας μας στην κούρσα των τρελών εξοπλισμών. Εκείνο το οποίο κάνουμε από θέση ευθύνης, από θέση σύνεσης, από θέση ψυχραιμίας και πολιτικής νηφαλιότητας, είναι να έχουμε θωρακισμένη την άμυνά μας. Και επαναλαμβάνω την άμυνά μας. Είναι θωρακισμένη η άμυνά μας. Μπορούμε να υπερασπιστούμε εξαιρετικά και αποτελεσματικά την απόλυτη ακεραιότητα της χώρας μας.

Συγχρόνως η ελληνική κυβέρνηση, η εκπροσώπηση της χώρας μας από την ελληνική κυβέρνηση, είναι πάντοτε υπέρ του διαλόγου και υπέρ της διευθέτησης των όποιων ζητημάτων αναδεικνύονται, είτε επί υπαρκτού είτε επί μη υπαρκτού ζητήματος, διότι έχουμε και τέτοια θέματα.

Για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό και την κριτική που ασκείται στο πρόσωπο του από κόμματα της αντιπολίτευσης:

Αυτοί που εμφανίζονται ως αυθεντικοί ερμηνευτές των θέσεων, των αρχών και των απόψεων της Ανανεωτικής Αριστεράς, εξαιρετικά όψιμα ανακαλύπτουν το λόγο της Ανανεωτικής Αριστεράς για να υπηρετήσουν τη δική τους, σήμερα, αντιπολιτευτική στάση. Όταν συνεργάστηκα, ως πρόεδρος της τότε ΔΗΜΑΡ, για να υπάρχει κυβέρνηση το 2012 με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, και τότε Ανανεωτική Αριστερά ήμουνα, και τότε Ανανεωτική Αριστερά είμασταν όλοι εκείνοι που συγκροτούσαμε τη Δημοκρατική Αριστερά. Το πράξαμε από θέση ευθύνης για να μην περιπέσει η χώρα στην κατάσταση και της τυπικής χρεοκοπίας. Και πάλι από θέση ευθύνης αποχωρήσαμε από εκείνη την κυβέρνηση με την πολιτική βεβαιότητα ότι έπρεπε η χώρα ν' αλλάξει σελίδα.

Η αλλαγή της σελίδας ήρθε με την πλειοψηφία που εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με τον κύριο Καμμένο, προκειμένου να προκύψει το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχήμα. Απ' αυτού θα σας πω, και αυτό αφορά και εκείνο που πράξαμε τότε και αυτό που έπραξα τώρα: Η οποιαδήποτε συνεργασία και με την ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ το 2012, δεν εσήμανε σε καμία περίπτωση, ότι είχε, ότι είχαμε εκχωρήσει, ούτε την πολιτική ούτε την ιδεολογική μας ταυτότητα.

Έτσι λοιπόν αυτή, η συνεργασία με τον κύριο Καμμένο, ας έρθουμε στο πολύ συγκεκριμένο: Υπουργός Εθνικής Άμυνας ο κύριος Καμμένος, Αναπληρωτής Υπουργός εγώ στο ίδιο Υπουργείο. Προφανέστατα η συνεργασία αυτή επιδιώκει να έχει το χρήσιμο, το ωφέλιμο αποτέλεσμα για το κυβερνητικό έργο και πάνω απ' όλα να έχει το χρήσιμο αποτέλεσμα για την υπόθεση της χώρας μας. Ούτε τότε όμως, ούτε τώρα, έχω εκχωρήσει, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε εγώ, την πολιτική μας και ιδεολογική μας ταυτότητα στη συνεργασία με τον κύριο Καμμένο.

Για το αν τώρα είναι πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012:

Εχω πάντα την άποψη ότι στην Ελλάδα διαμορφώνονται δύο πόλοι: ο ένας βαθύτατατα νεοφιλελεύθερος και συντηρητικός και ο άλλος προοδευτικός. Ακριβώς η προσπάθειά μου όλον αυτό τον καιρό, από την θέση του επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ήταν να στηριχθεί - και επιμένω να στηριχθεί - και να αναπτυχθεί μέσα στην κοινωνία, και στο πολιτικό επίπεδο και στο κοινωνικό επίπεδο, η λογική, οι αξίες, οι θέσεις, οι πολιτικές διεκδικήσεις και η άσκηση συγκεκριμένης πολιτικής από τον προοοδευτικό πόλο.

Στην ερώτηση αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους του έγινε η πρόταση να μπει στην κυβέρνηση:

Εγκρίθη από τον Πρωθυπουργό, ότι θα ήταν χρήσιμη η συμμετοχή μου, ακριβώς για την προσφορά των συγκεκριμένων υπηρεσιών στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και μάλιστα σ' ένα κρίσιμο υπουργείο. Η κρισιμότητα του Υπουργείου αναδεικνύεται, έχει σχέση και με την ευρύτερη κατάσταση, με τις νέες συνθήκες αλλά και με τις συγκυρίες.

Ο προοδευτικός πόλος αναφέρεται σε δύο επίπεδα και στο πολιτικό αλλά και στο κοινωνικό. Κατά συνέπεια η όποια διεύρυνση του προοδευτικού πόλου, πρωτίστως αφορά με σηματοδοτήσεις το κοινωνικό πεδίο και την αντανάκλαση που έχει το κοινωνικό πεδίο στη διαμόρφωση και του πολιτικού πεδίου.

Για τα σκάνδαλα:

Το 10% του ΑΕΠ είχε απορροφηθεί, είχε λεηλατηθεί από τη διαφθορά. Ποιός αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχής όταν του 1,5% του ελληνικού πληθυσμού ελέγχει το 47% του ΑΕΠ. Εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος με αυτό.

Για τη σύνδεση από ορισμένους της δικής του υπουργοποίησης με το θέμα της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ:

Η θέση μου δεν είναι σημερινή, δεν είναι χθεσινή. Διατυπώνεται από εμένα αλλά και από την λεγόμενη και υπαρκτή Ανανεωτική Αριστερά - με την έννοια των δυνάμεων που εξακολουθούν να υπάρχουν - χρόνια ολόκληρα. Κατά συνέπεια δεν διατύπωσα κανέναν καινούργιο λόγο επί του θέματος. Όλες αυτές οι συνδέσεις που επιχειρούν κάποιοι να κάνουν, φοβάμαι ότι πρόκειται για ασκήσεις επί χάρτου.

Εμάς μας ενδιαφέρει η καλή γειτνίαση και με χώρες που έχουν ενταχθεί στο σχεδιασμό της Τουρκίας, αναφορική με τη δημιουργία μιας σφαίρας επιρροής από την πλευρά της και στην Αλβανία και το Τέτοβο και στο Κόσοβο και ενδεχομένως κάτω από άλλους συσχετισμούς για την επιρροή και την επίδραση με συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις και στη FYROM.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 4 Μαρτίου 2018, 15:31