«Με τον Κλεισθένη κάνουμε το πρώτο βήμα μια μεγάλης μεταρρύθμισης στην αυτοδιοίκηση, δημιουργούμε ένα νέο μοντέλο και διορθώνουμε τα προβλήματα και τις αδυναμίες του Καλλικράτη», τόνισε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας σε ημερίδα της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), με θέμα την αναδιοργάνωση και μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη.
Η κ. Νοτοπούλου, επεσήμανε, ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση δημιουργεί προϋποθέσεις εκπροσώπησης σε βάθος των τοπικών κοινωνιών και συμπλήρωσε λέγοντας «να μην φοβόμαστε την δημοκρατία αλλά να την διευρύνουμε».
Μίλησε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου, την κατάργηση της διακίνησης του χαρτιού και της γραφειοκρατίας με την πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής πύλης, όπου θα συνδέει όλα τα βασικά μητρώα του δημοσίου τις υπηρεσίες που παρέχουν με τις επιχειρήσεις. Όπως εξήγησε, «είκοσι τρεις χιλιάδες φορείς δεν θα διακινούν χαρτιά μεταξύ τους με ότι αυτό συνεπάγεται σε όρους διαφάνειας, εξοικονόμησης χρόνου και με αυτονόητο στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών την πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς».
Σε άλλο σημείο εξέφρασε την ικανοποίησή της από την εξέλιξη του προγράμματος «Φιλόδημος», ύψους 2 δις ευρώ προς την αυτοδιοίκηση, ανέφερε ότι κατά την περιοδεία της σε Μακεδονία και Θράκη διαπίστωσε ότι «οι περισσότεροι δήμαρχοι αναγνωρίζουν την στόχευση των πόρων που δόθηκαν από το παραπάνω πρόγραμμα», σημειώνοντας ότι στη Δυτική Μακεδονία, μέχρι στιγμής, «έχουν δοθεί 9 εκ € για αγορά εξοπλισμού, προμήθεια μηχανημάτων και την αναμόρφωση των παιδικών χαρών».
«Η κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την στήριξη της επιχειρηματικού κόσμου στην Μακεδονία και την Θράκη με την ανάπτυξη υποδομών και δικτύων ψηφιακής ενέργειας», τόνισε η υφυπουργός και συμπλήρωσε ότι, στο ΥΜΑ-Θ υπάρχει ειδική υπηρεσία ιδιωτικών επενδύσεων που αξιολογεί και εγκρίνει επενδυτικά προγράμματα πάνω από 6 εκ €. Ανακοίνωσε, ότι για την τρέχουσα περίοδο έχουν εγκριθεί 32 επενδυτικά σχέδια, επιλέξιμου κόστους 236 εκ. ευρώ, όπου η υλοποίησή τους θα δημιουργήσει 395 νέες θέσεις εργασίας. Για παράδειγμα, ανέφερε, ένα επενδυτικό σχέδιο που θα υλοποιηθεί στην περιοχή των Γρεβενών, με επιλέξιμο κόστος 6,5 εκ. ευρώ, με 26 νέες θέσεις εργασίας.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν παραδείγματα καλών πρακτικών «Απλούστευσης διαδικασιών και Ψηφιακής αυτοδιοίκησης» από τον Δήμο Κοζάνης και τις υπηρεσίας Μεταφορών της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ στελέχη της ΕΕΤΑΑ μίλησαν για το νέο επιχειρησιακό μοντέλο της αυτοδιοίκησης.
Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης