Στην κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν στραμμένο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, καθώς η οικονομική ασφυξία πνίγει την ελληνική οικονομία, ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας «τρέχουν». Η Αθήνα προχώρησε κανονικά σήμερα στην καταβολή τόκων προς το ΔΝΤ, ύψους 200 εκατ. ευρώ, ωστόσο άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τα 750 εκατ. ευρώ που είναι να πληρωθούν στις 12 Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ρευστότητα με το… σταγονόμετρο από την ΕΚΤ. Αύξηση του ορίου του ELA κατά 2 δισ. ευρώ αποφάσισε ο Μάριο ΝτράγκιΤελικά, με σημερινή της απόφαση, η ΕΚΤ αύξησε το όριο του έκτακτου μηχανισμού (ΕLA) κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το όριο ρευστότητας, δηλαδή, διαμορφώνεται, πλέον, στα 78,9 δισ. ευρώ, με τα σπουδαία σχετικά με το «haircut» στα ενέχυρα των τραπεζών να μετατίθενται για την ερχόμενη εβδομάδα.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, έπειτα από τη χθεσινή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, και τον συντονιστή της ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σε κάθε περίπτωση η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος παραμένει εξασφαλισμένη τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εβδομάδα, οπότε η ΕΚΤ θα εξετάσει το ενδεχόμενο «κουρέματος» στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η στάση της ΕΚΤ στο συγκεκριμένο θέμα θα εξαρτηθεί από το εάν βγει «λευκός καπνός» για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης