Δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση της τιμής του ρεύματος με περιορισμό του κόστους που δεν συνδέεται με την παραγωγή και των επιδοτήσεων των ανεξάρτητων παραγωγών, ανάκτηση του δημόσιου χαρακτήρα των ενεργειακών επιχειρήσεων και ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων ανέλαβε ο βουλευτής του κόμματος, υπεύθυνος για την ενεργειακή πολιτική Θανάσης Πετράκος μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του ΙΕΝΕ.

«Προμηθευτές και μεσάζοντες ευημερούν, ενώ η βιομηχανία βυθίζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι η λειτουργία προθεσμιακής αγοράς και χρηματιστηρίου ενέργειας θα επιβαρύνουν περαιτέρω το κόστος του ρεύματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Πετράκος άσκησε κριτική στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υποστηρίζοντας ότι δεν έχει λειτουργήσει υπέρ του Δημοσίου συμφέροντος αλλά ως εξυπηρετητής ιδιωτικών συμφερόντων, ενώ άσκησε κριτική και στην πολιτική για τις έρευνες υδρογονανθράκων λέγοντας ότι διασφαλίζονται τα κέρδη των επενδυτών και ότι οι θεωρίες περί τεράστιων κοιτασμάτων δεν βασίζονται σε στερεά επιστημονικά στοιχεία.

Χαρακτήρισε ωστόσο θετικό γεγονός την έναρξη συζητήσεων με την Κύπρο και την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό της κυπριακής ηγεσίας και να μην επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων.

Την επιστροφή των τιμών του πετρελαίου στο επίπεδο των 90 δολαρίων το βαρέλι προέβλεψε ως πιθανότερο σενάριο ο Leo Drollas, ανεξάρτητος ενεργειακός σύμβουλος (ενώ θεωρεί απίθανη την άνοδο στα 110 δολ. όπου βρίσκονταν εφέτος το καλοκαίρι). Για να συμβεί αυτό, όπως είπε, θα πρέπει ο ΟΠΕΚ να προχωρήσει σε σημαντική μείωση της παραγωγής στα 28,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Αν δεν ληφθούν μέτρα από τον ΟΠΕΚ η τιμή αναμένεται να πέσει ακόμη και στα 40 δολάρια το βαρέλι, κάτι που όπως είπε θα ήταν καλό για την παγκόσμια οικονομία αλλά καταστροφικό για τους παραγωγούς πετρελαίου, «γι αυτό και δεν θα συμβεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης