Κρούγκμαν: Να αναλογιστούν οι «θεσμοί» τις συνέπειες ενός Grexit

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015, 22:55
Κρούγκμαν: Να αναλογιστούν οι «θεσμοί» τις συνέπειες ενός Grexit
Συστάσεις προς τους «θεσμούς» να μειώσουν τις διαπραγματευτικές τους αξιώσεις απέναντι στην Ελλάδα απευθύνει με άρθρο του στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, καλώντας τους να αναλογιστούν «τι θα συμβεί αν πράγματι η Ελλάδα εξωθηθεί στην έξοδο από το ευρώ».

Σε περίπτωση Grexit, η κατάσταση σίγουρα θα ήταν άσχημη στην Ελλάδα, παραδέχεται ο κ. Κρούγκμαν. «Τι θα σήμαινε ωστόσο μια ελληνική έξοδος για την υπόλοιπη Ευρωζώνη;» διερωτάται.

«Οι χώρες που είναι στον πυρήνα του ευρώ πιστεύουν ότι η υπόλοιπη Ευρωζώνη μπορεί να το αντέξει, κάτι που ίσως και να είναι αλήθεια. Θα πρέπει να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι το υποτιθέμενο δίχτυ προστασίας από τη στήριξη της ΕΚΤ δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ στην πραγματικότητα. Εάν οι αγορές χάσουν την εμπιστοσύνη και φθάσει η ώρα να αγοράσει η ΕΚΤ ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, τι θα συμβεί στ' αλήθεια;» αναρωτιέται ο αναλυτής.

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το ερώτημα για το τι θα συμβεί στην Ευρωζώνη, εάν το Grexit αποδειχθεί σε ένα ή δύο χρόνια επιτυχημένο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εκτιμά ο κ. Κρούγκμαν. «Αυτό θα ενθαρρύνει εκείνους που αντιτίθενται στη λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση σε άλλες χώρες» σημειώνει.

«Μόλις πριν μερικές ημέρες οι πολύ σοβαροί Ευρωπαίοι» χαιρέτιζαν την Ισπανία σαν ένα σπουδαίο success story, μια δικαίωση για ολόκληρο το πρόγραμμα. Προφανώς ο ισπανικός λαός δεν συμφωνεί. Και εάν οι δυνάμεις ενάντια στο κατεστημένο έχουν καταφέρει να φέρουν ανάκαμψη στην Ελλάδα σε κάποιο βαθμό, η δυσπιστία απέναντι στο κατεστημένο θα επιταχυνθεί» προειδοποιεί ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015, 23:00