Πρόγραμμα αναδάσωσης των καμένων περιοχών της Ανατολικής Αττικής, στις οποίες δεν υπάρχουν, πλέον, περιθώρια φυσικής αναδάσωσης, ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Το πρόγραμμα για την αναδάσωση 100.000 στρεμμάτων θα υλοποιηθεί σε βάθος τετραετίας με το συνολικό κόστος να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 45 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος στοχεύει στην ολοκλήρωση των επαφών μέχρι την 21η Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, με επιχειρήσεις, που υλοποιούν δικά τους προγράμματα αναδάσωσης αλλά και ΜΚΟ ώστε η «συμμαχία» πολιτείας, επιχειρηματικού κόσμου, ΜΚΟ και κοινωνίας των πολιτών να προχωρήσει το διήμερο 21ης και 22ης Μαρτίου σε ιστορικά συμβολική πρωτοβουλία στην Πεντέλη

Στόχος του υπουργείου είναι να ενταχθεί στο έργο πέραν της φύτευσης και του ποτίσματος και η φύλαξη των αναδασωμένων εκτάσεων. Διερευνάται, επίσης, σε συνεννόηση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το ενδεχόμενο ανάληψης της από αγροφύλακες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άμεσες εργασίες αναδάσωσης θα γίνουν σε περιοχές στη βάση μελετών που έχουν ολοκληρωθεί από περιφερειακές διεύθυνσης και ότι σε ποσοστό 80% έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες για το σύνολο των 100 χιλιάδων στρεμμάτων στην Αττική.

Δημιουργείται Πράσινο Ταμείο

Συμβούλιο Πράσινης Πολιτικής και Πράσινο Ταμείο δημιουργεί το υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να αντιμετωπίσει το καθεστώς ασάφειας και αδιαφάνειας που επικρατούσε μέχρι σήμερα στον τομέα χρηματοδότησης παρεμβάσεων για την πρόληψη, ανάδειξη και αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Με βάση το ίδιο νομοσχέδιο καταργείται ο ΕΤΕΡΠΣ, «που λειτουργούσε στη βάση πελατειακής λογικής», όπως υπογράμμισε η κ. Μπιρμπίλη, και ο ΕΦΔ.

Το πρώτο όργανο, στο οποίο θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών, θα εξειδικεύει τις προτεραιότητες της περιβαλλοντικής στρατηγικής και θα εγκρίνει τα σχεδιαζόμενα από το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτικά προγράμματα.

Το Πράσινο Ταμείο, που θα έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου, θα σχεδιάζει κατ’ εντολήν του Συμβουλίου χρηματοδοτικά προγράμματα με δυνητικούς δικαιούχους φορείς του δημοσίου, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και σωματεία ή ενώσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης