Εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, ανάμεσα στις οποίες η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο και οι προειδοποιήσεις των Βρυξελλών για μη παρέκκλιση της Αθήνας από την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή κατά της Ρωσίας, ξεκίνησε λίγο μετά τις 16.00 η συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Οι εργασίες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συνεχιστούν και αύριο, Μ. Πέμπτη, και σε αυτές θα γίνει επισκόπηση της προόδου και ανάλυση της ελληνικής λίστας μεταρρυθμίσεων, χωρίς ωστόσο να αναμένονται αποφάσεις για το πρόγραμμα της Αθήνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, πρώτη ημέρα διεξαγωγής της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει τα «αντίμετρα», τα οποία αναμένεται να είναι βελτιωμένα, καθώς στόχος είναι η επίτευξη ελάχιστης συμφωνίας, προκειμένου να ανοίξει η «κάνουλα» της ρευστότητας.

Οι Βρυξέλλες, πάντως, εμφανίζονται πρόθυμες να συνδράμουν στο έργο της επίτευξης ενός μίνιμουμ -έστω- deal, έτσι ώστε να δοθεί μια χρηματοδοτική «ανάσα» στην Ελλάδα.

Από την άλλη μεριά, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, άφησε να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις έχουν «κολλήσει»: «Τυπικώς δεν έχουμε κάποια νέα κατάσταση σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς για τη λίστα μεταρρυθμίσεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενη στο Euro Working Group, έκανε λόγο για «κανονική συνάντηση» με ευρεία ημερήσια διάταξη. «Αυτές οι διαπραγματεύσεις (σ.σ.:της Αθήνας με τους θεσμούς) βρίσκονται σε εξέλιξη. Εξακολουθούμε να περιμένουμε η Ελλάδα να “εναρμονίσει” τη λίστα μεταρρυθμίσεων με τους τρεις θεσμούς», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε.

Δηλώσεις Βιντερστάιν

«Έχουμε βρει κοινό τόπο στις προβλέψεις για το 2015 – 2016, τα μεγέθη-στόχους για το δημοσιονομικό πακέτο και μεγάλο μέρος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν» είναι το μήνυμα που μεταδίδεται από κύκλους των διαπραγματευτών.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βιντερστάιν, «η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να κάνει κάποια κίνηση», εννοώντας, όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι, το ένα ή δύο μέτρα-κλειδιά που θα καλύψουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει στις προβλέψεις για το 2015 και το 2016.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης σε σχέση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, ενώ οι συζητήσεις με τους δανειστές θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

«Αγκάθι» το ασφαλιστικό

Πέραν των δημοσιονομικών μέτρων, «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση εξακολουθούν να αποτελούν οι «βαθιές μεταρρυθμίσεις» που έχει ανάγκη η χώρα, ειδικά όσον αφορά στο ασφαλιστικό σύστημα και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Ειδικά για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση θέλει χρόνο προκειμένου, όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε μόνιμη βάση, να υπάρξει λύση για δεκαετίες κι όχι να αλλάζει κάθε ένα ή δύο χρόνια.

Από τη μεριά τους, οι εταίροι ζητούν να υπάρξουν άμεσα αποφάσεις, όσον αφορά στον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων και στη διατήρηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία.

Το ομιχλώδες τοπίο που επικρατούσε τουλάχιστον στο δημοσιονομικό πεδίο φαίνεται να ξεκαθαρίζει, καθώς χθες και σήμερα εργάζονται κανονικά τα τεχνικά κλιμάκια σε Αθήνα και Βρυξέλλες, εστιάζοντας την προσοχή τους στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ που είναι και η «μεγάλη πληγή» της ελληνικής οικονομίας.

Προβληματισμός από τη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν

Την ίδια ώρα, η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Ευρώπη, η οποία εμφανίζεται να τηρεί αυστηρή στάση ως προς τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα να μη σπάσει τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις κυρώσεις κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης