Ο δεύτερος γύρος των εκλογών, για την ανάδειξη της ηγεσίας του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς διεξάγεται σήμερα.

Οι δύο υποψήφιοι που αναζητούν μέσω της ψηφοφορίας τον ρόλο του ηγέτη στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς  είναι η κα Φώφη Γεννηματά και ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης. Τα επιτελεία των δυο υποψηφίων είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένα αφού πάνω από 100.000 πολίτες είχαν  προσέλθει να ψηφίσουν μέχρι το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η επιτροπή διεξαγωγής της διαδικασίας υπό την αιγίδα του καθηγητή κ. Νίκου Αλιβιζάτου, ενώ μετά τις 19.00 οι ψηφοφόροι είχαν ξεπεράσει τις 150.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ικανοποιημένος από το επίπεδο της συμμετοχής εμφανίστηκε ο Νίκος Αλιβιζάτος.

Σε δηλώσεις του λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες τόνισε ότι ο κόσμος ανταποκρίθηκε παρά τη βροχή.

«Ξεπεράσαμε το ψυχολογικό όριο των 150 χιλιάδων, είπε χαρακτηριστικά και οδεύουμε για τις 16 χιλιάδες» είπε και σημείωσε ότι η αποχή άγγιξε το 26%. Παράλληλα, επεσήμανε ότι πριν από δύο χρόνια στις εκλογές της ΝΔ η αποχή ήταν 29% (μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δυο μονομάχοι για την ηγεσία του νέου φορέα της ΚεντροαριστεράςΗ ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε 982 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια και σε 22 στο εξωτερικό, από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 8.00 το βράδυ.

Πώς και ποιοι ψηφίζουν την δεύτερη Κυριακή των εκλογών

Η διαδικασία αυτή τη φορά είναι πιο απλή, καθώς όσοι ψηφίσουν δεν θα συμπληρώσουν αίτηση, ούτε θα καταβάλουν το τίμημα των τριών ευρώ.

-Ψηφίζουν μόνο όσοι ψήφισαν στις 12 Νοεμβρίου

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος

 – Μπορεί κάποιος να ψηφίσει όπου διευκολύνεται, σε διαφορετική πόλη, σε διαφορετικό εκλογικό τμήμα από εκείνο όπου ψήφισε την περασμένη Κυριακή

– Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος το Σάββατο κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν, ανεξάρτητα από τον ποιον υποστηρίζουν, γιατί «μόνο έτσι η μοναδική λάμψη της προσέλευσης 210.000 συμπολιτών μας στις κάλπες την περασμένη Κυριακή θα διατηρηθεί ολοζώντανη».

«Κόντρες» της τελευταίας ώρας 

Οι δύο υποψήφιοι είχαν σταματήσει τις προεκλογικές εμφανίσεις, σεβόμενοι τη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη φονική πλημμύρα στη δυτική Αττική. Όμως, την τελευταία ημέρα του προεκλογικού αγώνα τους δεν έλειψαν οι αιχμές και τα «καρφιά».

Ο κ. Ανδρουλάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε  κάλεσε την κα Γεννηματά να βρεθούν αντιμέτωποι, έστω το βράδυ της παραμονής των εκλογών, σε debate.

Η πλευρά της κα Γεννηματά αντέδρασε δημοσιοποιώντας τα email μεταξύ του Μανώλη Όθωνα, διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου της Φώφης Γεννηματά και του εκπροσώπου της Επιτροπής Αλιβιζάτου, Πέτρου Σφηκάκη.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης

 «Στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων απαντούμε με την αλήθεια» επισήμαναν  συνεργάτες της κα Γενννηματά.

«Όπως προκύπτει, μετά την κατηγορηματική άρνηση του κ. Ν. Ανδρουλάκη για την πραγματοποίηση του debate οποιαδήποτε ώρα του Σαββάτου, αποδεχθήκαμε (πριν την κήρυξη του 3ήμερου πένθους) να γίνει το debate την Παρασκευή. Εν συνεχεία ο κ. Αλιβιζάτος μετά την κήρυξη του 3ήμερου πένθους (Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο) ακύρωσε το debate και η κα Γεννηματά ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες τηλεοπτικές της εμφανίσεις και εκδηλώσεις. Είναι απορίας άξιο όμως πως μπορεί από την μία να ζητάς αναβολή των εκλογών της Κυριακής λόγω πένθους και από την άλλη να ζητάς εκ των υστέρων debate το Σάββατο, που κατηγορηματικά είχες απορρίψει, μερικές ώρες πριν» ανέφεραν οι συνεργάτες της κα  Γεννηματά.

Λίγη ώρα αργότερα και η ίδια εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τόνιζε ότι από την εκλογή της ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κινήθηκε με προτεραιότητες την Ενότητα και την Αναγέννηση της Παράταξης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο νέος φορέας δεν θα χτιστεί πάνω στις παθογένειες και πρακτικές του παρελθόντος.

Κύκλοι του Νίκου Ανδρουλάκη σχολιάζοντας την απάντηση συνεργατών της Φώφης Γεννηματά και την ηλεκτρονική αλληλογραφία για την μεταξύ τους τηλεμαχία τόνισαν ότι αποτελεί προσβολή προς τον Νίκο Αλιβιζάτο «να διαψεύδονται και να διαστρεβλώνονται γεγονότα τα οποία αμφότεροι επιβεβαίωσαν με δημόσιες τοποθετήσεις τους».

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Αλιβιζάτος εξήγησε στη σημερινή συνέντευξη του πως «παρά το κατανοητό αίτημα του κ. Ανδρουλάκη προκειμένου να γίνει το debate η άλλη πλευρά δεν ήθελε».

Και οι δύο υποψήφιοι πάντως στις δηλώσεις τους ξεκαθαρίζουν ότι την επόμενη ημέρα η ενότητα είναι εγγυημένη, όποιος κι αν είναι ο νικητής.

Ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος

Τέλος να αναφέρουμε πως τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον Νίκο Αλιβιζάτο, θα είναι γνωστά περίπου στις 10 το βράδυ, εκτός κι αν παρουσιαστούν προβλήματα στη ψηφοφορία.

Οι δηλώσεις των δυο «μονομάχων» 

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ψήφισε λίγο μετά τις 11 το πρωί στο Καματερό στην εκλογική διαδικασία για το νέο ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα οι προοδευτικοί πολίτες στις κάλπες, αποφασίζουν για τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς. Όλες οι γενιές συμπορεύονται. Μαζί τολμήσαμε, μαζί πετύχαμε, μαζί τώρα για την νίκη».

Το εκλογικό του δικαίωμα στο Ηράκλειο άσκησε ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, Νίκος Ανδρουλάκης.

Αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι η φλόγα της ελπίδας που άναψε την προηγούμενη Κυριακή πρέπει να μην σβήσει.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα θύματα σε τροχαία, καθώς η Κρήτη θρηνεί κάθε χρόνο πολλούς πολίτες που χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ανδρουλάκη από το Πολύκεντρο Νεολαίας στο Ηράκλειο έχει ως εξής:

«Την προηγούμενη Κυριακή, ο ηθικός κόσμος της χώρας άναψε μια φλόγα ελπίδας. Εύχομαι, με τη μαζική συμμετοχή του και την επιλογή του, αυτή η φλόγα ελπίδας να μην σβήσει. Για το καλό της παράταξης, αλλά πάνω απ’ όλα για το καλό της πατρίδας.Θέλω, επίσης, να υπογραμμίσω ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων. Πρέπει όλες αυτές οι στρεβλώσεις του κράτους μας, που άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αντιμετωπίσει, να είναι στο επίκεντρο των θέσεών μας, των απόψεών μας και των καθηκόντων μας. Για να σταματήσουμε να έχουμε εκατοντάδες θύματα κάθε χρόνο στη χώρα μας».


Στην Κρήτη άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. «Το μήνυμα το στέλνει ο ίδιος ο πολίτης σήμερα. Ο προοδευτικός πολίτης. Την προηγούμενη Κυριακή, όπως και σήμερα, με τη συμμετοχή του ο πολίτης έδειξε ότι απαιτεί σεβασμό στη φωνή του, σεβασμό στην άποψή του για να μπορεί να πάρει ο ίδιος ο λαός την τύχη στα χέρια του» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Μήνυμα ενότητας έδωσε ο Κώστας Σημίτης υπογραμμίζοντας: «Η παραδοσιακή άποψη πως «οι νικητές διατάσσουν και οι ηττημένοι υπακούουν» δεν πρέπει να ισχύσει. Ένας και μόνον είναι ο κανόνας της μελλοντικής επιτυχίας: Όλοι μαζί».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης