Στις 21.50 το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) διέβη το κατώφλι του Λευκού Οίκου ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα και ακολούθησε ωριαία σύσκεψη (11.00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση). Στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκαν θέματα που αφορούσαν την οικονομία, την ενέργεια και την περιφερειακή σταθερότητα στην Ανατολή Μεσόγειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόντες στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, ήταν ο υπ. Οικονομικών, Τζακ Λου, οι σύμβουλοι Εθνικής Ασφαλείας, Σούζαν Ράις, διεθνούς οικονομίας, Καρολάιν Άτκινσον και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς.

Συμμετείχαν επίσης ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα κατά τη συζήτηση που είχε ο κ. Σαμαράς με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι διεξήχθη σε θετικό κλίμα.

Ο Πρωθυπουργός αναχώρησε για το ξενοδοχείο, ενώ στις 9.55 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για το ραντεβού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η συνάντηση με τον Ομπάμα θα διαρκέσει 55 λεπτά.

Η συνάντηση εμπεριείχε όλα τα διμερή ζητήματα, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, δεδομένης της κατάστασης στη Συρία και την Αίγυπτο. Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της Κύπρου.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Κέρι εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό και μίλησε για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και τη διάθεση των ΗΠΑ για συνεργασία με την Ελλάδα σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, χαρακτήρισε σημαντικές τις ενέργειες που γίνονται στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο θα αποδεσμεύσει τον ελληνικό λαό ενώ δήλωσε πεπεισμένος ότι θα συνεχιστούν οι δομικές αλλαγές. «Στις προσκλήσεις που σημειώνονται δεν μπορούμε να βλέπουμε την λιτότητα ως λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος. Συμπλήρωσε επίσης ότι είναι σημαντική η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναφερόμενος στην παρουσία του Αντώνη Σαμαρά, επισήμανε ότι αυτό αποδεικνύει τις στενές σχέσεις των δύο λαών που ξεπερνούν τις κυβερνήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης