«Το μήνυμα της Ισπανίας είναι ισχυρό και καθαρό. Με μια προοδευτική-αριστερή συμμαχία και ενότητα δυνάμεων συγκροτείται και εκφράζεται μια ευρύτερη προοδευτική πλειοψηφία και προοπτική», τονίζει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σε άρθρο της στα «Νέα Σαββατοκύριακο» για τις πρόσφατες ισπανικές εκλογές.

Αναφερόμενη στις γενικότερες πολιτικές διαπιστώσεις που οδηγεί το νικηφόρο για τις προοδευτικές δυνάμεις αποτέλεσμα της κάλπης, η κ. Ξενογιαννακοπούλου επισημαίνει ότι στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, που επλήγησαν σκληρά από την κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές, εκφράστηκε μια πλειοψηφική προοδευτική δυναμική αλλαγής. Σύμφωνα με την ίδια, η συγκρότηση προοδευτικών-αριστερών συμμαχιών και η ανάδειξη ενός Προοδευτικού Πόλου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο συνεχώς κερδίζει έδαφος «γιατί αποτελεί πολιτική και κοινωνική ανάγκη της εποχής μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκφράζει επίσης την άποψη ότι οι ισπανικές εκλογές «δίνουν ένα ισχυρό μήνυμα στα συντηρητικά κόμματα που διολισθαίνουν προς την ακροδεξιά, και τελικά χάνουν στο Κέντρο και νομιμοποιούν την άνοδο της ακροδεξιάς», σημειώνοντας παράλληλα ότι «το μήνυμα αυτό αφορά και τη ΝΔ».

Κατά την υπουργό, «προοπτική έχουν οι σοσιαλιστικές δυνάμεις που συνειδητοποίησαν τα διδάγματα της κρίσης, τις συνέπειες της συνθηκολόγησης με τον νεοφιλελευθερισμό και την αναγκαιότητα για ευρύτερες προοδευτικές συγκλίσεις».

Τονίζει ακόμα ότι σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, τα σοσιαλιστικά κόμματα στην Ισπανία και στην Πορτογαλία «δεν συγκυβέρνησαν με τη δεξιά, τάχθηκαν απέναντι στη λιτότητα και επεδίωξαν τη συνεργασία με την Αριστερά», ενώ δεν παραλείπει να τονίσει ότι «το ΚΙΝΑΛ με την επιλογή της “στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ”, την έμπρακτη κεντροδεξιά στροφή του και την άρνηση διαλόγου με την Αριστερά περιθωριοποιείται εντός της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Ομάδας και του ευρύτερου προοδευτικού κινήματος που αναπτύσσεται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης