«Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αύξηση των προσφυγικών ροών όπως αυτή προς την Ελλάδα» τονίζει σε συνέντευξή του στο δελτίο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για τη «σκληρή κριτική» που ασκείται στην Ελλάδα για την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην κατασκευή των κέντρων πρώτης υποδοχής και καταγραφής μεταναστών, ο κ. Ξυδάκης επισημαίνει ότι τέσσερα από τα πέντε hot spots είναι επί του παρόντος πλήρως λειτουργικά και πως το hot spot της Κω θα είναι έτοιμο σε λίγες εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και προσθέτει: «Είναι η πρώτη φορά που μια χώρα της Ε.Ε. καλείται να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση και πρέπει να εφαρμόσει ένα σύνολο κανόνων που αφορούν στην υποδοχή, την καταγραφή και την ταυτοποίηση προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Ο αριθμός των ατόμων είναι χίλιες φορές υψηλότερος σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ποια χώρα θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει μια τέτοια πρόκληση; Η έναρξη λειτουργίας των hot spots αποτελεί ένα τιτάνιο έργο που έπρεπε να γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Πέραν των τεχνικών δυσκολιών, υπήρχε και έλλειψη πόρων».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τα άλλα κράτη-μέλη οφείλουν να εμπλακούν σε μεγαλύτερο βαθμό στη διαδικασία μετεγκατάστασης, ο Ν. Ξυδάκης τονίζει ότι η Ελλάδα αναμένει την περαιτέρω εμπλοκή και άλλων κρατών-μελών «γιατί διαφορετικά δεν ωφελείται κανείς».

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι τα μισά κράτη – μέλη δεν έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία αυτή και ότι παρά την πληθώρα αιτημάτων, δεν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Το ίδιο ισχύει και με τη Frontex, η οποία έχει ζητήσει την ενίσχυσή της με 770 ειδικούς ενώ έχει ενισχυθεί μέχρι στιγμής με μόλις 114 άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης