Λαφαζάνης και Ήσυχος συναντήθηκαν με τους γονείς του Δημήτρη Κούκλατζη

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Μαΐου 2018, 16:41
Λαφαζάνης και Ήσυχος συναντήθηκαν με τους γονείς του Δημήτρη Κούκλατζη
Συνάντηση με τους γονείς του Δημήτρη Κούκλατζη, του λοχία που κρατείται στις φυλακές της Αδριανούπολης είχαν το πρωί της Κυριακής ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Κώστας Ήσυχος στο πλαίσιο περιοδείας των δύο ανδρών στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα.

Οι Π. Λαφαζάνης και Κ. Ήσυχος εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συναντηθούν και με τους γονείς του  ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη αλλά δεν ήταν δυνατόν καθώς απουσίαζαν τις εν λόγω ημέρες από τον Έβρο. 

Ο κ. Λαφαζάνης, είχε τις προηγούμενες ημέρες τηλεφωνική επικοινωνία με τους πατέρες των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, στους οποίους τόνισε την αμέριστη συμπαράσταση του και την συμπαράσταση της Λαϊκής Ενότητας στην αγωνία τους και στην δοκιμασία που περνάνε.

Τόσο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όσο και ο Κώστας Ήσυχος εξήραν την αξιοπρέπεια, την ψυχραιμία και την περηφάνεια με την οποία οι γονείς των στρατιωτικών μας αντιμετωπίζουν την άδικη κράτηση των παιδιών τους και τόνισαν ότι δίνουν με την στάση τους και το φρόνημα τους πολύ θετικά μηνύματα και πρότυπα στην ελληνική κοινωνία.

Μετά την αναχώρηση του από το σπίτι της οικογένειας Κούκλατζη ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους: 

«Η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο στρατιωτικών μας από το Τουρκικό καθεστώς είναι παντελώς άδικη, αυθαίρετη, παράνομη, εμπρηστική και ασύμβατη με την ζωτικότατη ανάγκη για σχέσεις καλής γειτονίας βασισμένες στο διεθνές δίκαιο ανάμεσα στις δύο χώρες. Η διαφορά ανάμεσα στον δημοκρατικό και φιλικό τρόπο που αντιμετώπισαν οι ελληνικές αρχές τον Τούρκο πολίτη που πέρασε πρόσφατα τα σύνορα της χώρας μας στον Έβρο και στην απάνθρωπη αντιμετώπιση που τυγχάνουν οι δύο στρατιωτικοί μας από το τουρκικό καθεστώς, είναι πολύ χαρακτηριστική και πρέπει από αυτήν να εξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα από την πλευρά της Τουρκίας. Η προσπάθεια του τουρκικού καθεστώτος να συνδέσει το ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών με το θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν προς την Ελλάδα είναι εντελώς άστοχη και θα έλεγα παράλογη και φανερώνει νοοτροπίες που παραπέμπουν σε πολύ άσχημες εποχές κατάλυσης κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου και διεθνών κανόνων».

Απαντώντας σε ερωτήσεις τόνισε πως «για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών πρέπει να διεξαχθεί έρευνα σε βάθος και να αποδοθούν πρώτα απ’ όλα οι πολιτικές ευθύνες αλλά και ευθύνες στην στρατιωτική ηγεσία». Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επεσήμανε ειδικότερα «τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που έχει η κυβέρνηση και ειδικότερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνολικά αλλά και για όλο το σύστημα διαχείρισης των περιπολιών στον Έβρο, της εκπαίδευσης και των οδηγιών στους στρατιωτικούς μας, οι οποίοι επιτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους».

Παράλληλα εστιάζοντας στον Πάνο Καμμένο είπε «αντί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας να διακηρύσσει όπου βρεθεί και όπου σταθεί την ''ομηρία'' των στρατιωτικών μας, θα έπρεπε, πολύ περισσότερο που ομολογεί τέτοιες καταστάσεις, να έχει προ πολλού παραιτηθεί, αναλαμβάνοντας, όπως οφείλει, τις ευθύνες του για την τραγωδία των δύο στρατιωτικών μας και τις συνέπειες της. Η κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας και ειδικότερα ο Πάνος Καμμένος δεν είναι δυνατόν να σχολιάζουν απλώς την δύσκολη κατάσταση με τους δύο στρατιωτικούς και να θεωρούν ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και ότι οι ίδιοι δεν πρέπει να ελεγχθούν για πράξεις και παραλείψεις τους».

«Η τραγωδία των δύο στρατιωτικών μας αλλά και οι έντονες απειλές που ζούμε από την πλευρά της Τουρκίας, αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο και με τον πλέον οδυνηρό και επικίνδυνο τρόπο, την χρεοκοπία της ελληνικής αμερικανό-ευρώ-ατλαντικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία έχει μετατρέψει την χώρα σε ανοχύρωτη αποικία και αθλιέστατο προτεκτοράτο. Είναι κωμικοτραγικό το θέαμα του ΝΑΤΟ να παριστάνει για τους φυλακισμένους στρατιωτικούς μας και τις απειλές της Τουρκίας τον Πόντιο Πιλάτο, πράγμα που σημαίνει ότι τάσσεται στην πράξη με την πλευρά του θύτη, την οποία αντιπροσωπεύει η επεκτατική πολιτική της Άγκυρας. Αυτήν την ώρα τα λεκτικά ευχολόγια από μέρους των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον, στον βαθμό που δεν συνοδεύονται με αποτελεσματικά έργα και μέτρα κατά της Τουρκίας, συνιστούν βαθιά υποκρισία και εμπαιγμό του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα όσο ποτέ χρειάζεται σήμερα μια νέα ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική» σημείωσε.

Τέλος ο επικεφαλής της ΛΑΕ κατήγγειλε το γεγονός ότι «η κυβέρνηση επιτρέπει στις ΗΠΑ να κατασκευάσουν σε χώρο του αεροδρομίου της Αλεξ/πολης στρατιωτική βάση για αμερικανικά ελικόπτερα και drones. Αυτή η υποτελής στάση της κυβέρνησης» και είπε «αποτελεί μείζονα κίνδυνο για τη πόλη της Αλεξανδρούπολης και το νομό Έβρου, καθιστά βαθύτερη την εξάρτηση της χώρας μας και συνιστά μεγάλο πλήγμα για την οικονομία της πόλης και του νομού, η οποία βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στα ειρηνικά έργα και τη διαφύλαξη του ειρηνικού προσανατολισμού της περιοχής».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 7 Μαΐου 2018, 16:41