Ρεπορτάζ: Πέτρος Σιδερέας

Τη διακαναλική της συνέντευξη Τύπου ενόψει των εκλογών της Κυριακής πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τετάρτης η Λαϊκή Ενότητα, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «ΤΙΤΑΝΙΑ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δημοσιογράφοι κατέθεσαν τις ερωτήσεις τους στον πρόεδρο της ΛΑΕΝ Π. Λαφαζάνη και στις Ζ. Κωνσταντοπούλου, Μ. Τσιχλή και Μ. Θεοτοκάτου, υποψήφιες με τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε στους βασικούς πυλώνες των θέσεων του κόμματος, δίνοντας έμφαση στον αντιμνημονιακό του χαρακτήρα και επιχειρώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις «καταστροφής» από μια ενδεχόμενη αποχώρηση από κοινό νόμισμα.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο τοποθέτησε στο ίδιο -μνημονιακό- κάδρο με τη Νέα Δημοκρατία. Μιλώντας για τον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε ότι: «μια φορά μνημονιακός… για πάντα μνημονιακός», χαρακτηρίζοντας παράλληλα τον πρώην πρωθυπουργό «πολιτικά αναξιόπιστο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η χώρα οδηγείται σε μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ με δορυφόρους το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι» υποστήριξε ο κ. Λαφαζάνης, τονίζοντας πως «αυτό δεν θα είναι κυβέρνηση αλλά μνημονιακός εφιάλτης». Εκτίμησε ότι η Λαϊκή Ενότητα «έχει την δυνατότητα να αναδειχθεί τρίτη δύναμη» ενώ απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους επισήμανε πως «αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να είναι η ΛΑΕΝ και όχι η Χρυσή Αυγή» υποστηρίζοντας παράλληλα πως «αν είμαστε ισχυροί θα πέσει μεγάλος θρήνος στο ευρωιερατείο. Θα στεναχωρηθεί πολύ η Μέρκελ και ο Σόιμπλε αν είμαστε ισχυροί».

«Το ευτελές δίλημμα που θέτουν οι δύο λεγόμενοι μονομάχοι σε μια χώρα που βουλιάζει είναι: Τσίπρας ή Μεϊμαράκης» σημείωσε για να προσθέσει «δεν συζητούν για τα προγράμματά που θα εφαρμοστούν γιατί ταυτίζονται στο 3ο μνημόνιο». Ασκώντας κριτική στους πρώην συντρόφους του είπε «ακούω από Αριστερό υποτίθεται κόμμα να λέει ότι ψηφίζουμε για πρωθυπουργό! Ελεος! Μας ζητούν λευκή επιταγή για να κρύψουν ότι την Κυριακή ψηφίζουμε για το 3ο μνημόνιο» ενώ υποστήριξε ότι το πραγματικό δίλημμα της κάλπης είναι «ΛΑΕ ή μνημόνια».

«Το δικό μας ποσοστό θα μετρήσει περισσότερο από το ποσοστό των μνημονιακών κομμάτων. Αν έχουμε δύναμη μετεκλογικά και αντιπροσωπευθούμε ισχυρά στη Βουλή η ΛΑΕ θα καθορίσει τις μετεκλογικές εξελίξεις» σημείωσε.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας κάλεσε τη νεολαία να στηρίξει την προσπάθεια. «Να στηρίξει την εργασία, την δυνατότητα για προοπτική, να μείνει σ αυτό τον τόπο και να μην ξενιτεύεται. Να στηρίξει την δύναμη για να έχει ελπίδα αυτή η χώρα. Το ΟΧΙ συνεχίζουμε να το στηρίζουμε και θα το κάνουμε μέχρι τέλους».

«Ο λαός δεν φοβάται, άλλοι προσπαθούν να τον τρομάξουν. Αλλοι παρουσιάζουν τις λύσεις ενάντια στα μνημόνια σαν κόλαση σημείωσε ερωτηθείς» αν η εναλλακτική του εθνικού νομίσματος μας οδηγήσει αν από το μνημόνιο του ευρώ, στο μνημόνιο της δραχμής.

Ερωτηθείς σχετικά με τους πρόσφυγες ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε ότι «αν έχουμε εκατομμύρια πρόσφυγες στα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα αυτό οφείλεται στους πολέμους, στη στρατοκρατία όπως συνέβη στη Συρία. Βεβαίως ο Άσαντ δεν είναι δημοκράτης. Αλλά άλλο να ασκείς κριτική και άλλο να το οδηγείς στην αποσταθεροποίηση γιατί δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα σου».

«Εμείς έχουμε ανθρωπιστική πολιτική, μία στάση που ευνοεί σταθερότητα και ειρήνη και σέβεται χώρες και λαούς. Μία πολιτική η οποία δεν βλέπει μόνο την γραφειοκρατία των Βρυξελλών και τα άνομα και βρώμικα σχέδια αλλά έχουμε προτεραιότητα την ειρήνη» επεσήμανε ο κ. Λαφαζάνης.

«Οι γυναίκες είναι αποφασισμένες. Ξέρουν ότι έχουν υπάρξει τα πρώτα θύματα του μνημονίου. Στις μάχες της αντιμνημονιακής αντίστασης οι γυναίκες υπήρχαν στην πρωτοπορία. Αυτό που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι ότι η ΛΑΕ βάζει τις γυναίκες στο προσκήνιο. Το ψηφοδέλτιο της Α’ Αθήνας ξεκινά με τρεις γυναίκες, και συνολικά έχει πλειοψηφία γυναικών» δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου απαντώντας σε ερώτηση για το πως θα πείσουν τις γυναίκες ότι από αυτές εξαρτάται το μέλλον των παιδιών.

Η ερώτηση του zougla.gr στη συνέντευξη Τύπου:

Ολόκληρο το βίντεο της συνέντευξης:

Bίντεο: ΕΡΤ
Φωτό: Eurokinissi, Χρήστος Μπόνης
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης