Λευτέρης Αυγενάκης: «Ελάχιστες οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους παραγωγούς της Κρήτης»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017, 11:26
Λευτέρης Αυγενάκης: «Ελάχιστες οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους παραγωγούς της Κρήτης»
Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

Στα πενιχρά ποσά αποζημιώσεων που θα καταβληθούν στην Κρήτη από τον ΕΛΓΑ αναφέρθηκε ο γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου.

Στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση υπογράμμισε:

Σύμφωνα με τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία, ο ΕΛΓΑ θα καταβάλει αποζημιώσεις ύψους σχεδόν 18 εκατ. ευρώ σε 12.260 δικαιούχους παραγωγούς, των οποίων η φυτική παραγωγή ή το ζωικό κεφάλαιο ζημιώθηκε από διάφορα αίτια, κυρίως εντός του έτους 2016 και μέρους του έτους 2017. Από την προσεκτικότερη ανάλυση των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων και την κατάταξη των πληρωμών προκύπτει ότι το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων από ζημίες φυτικής παραγωγής συγκεντρώνει ο νομός Λάρισας με σχεδόν 3,5 εκατ. ευρώ και ακολουθεί ο νομός Πέλλας με 3,1 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, ο νομός Ηρακλείου θα εισπράξει 22.000 ευρώ, ο νομός Ρεθύμνου 10.000 ευρώ και ο νομός Χανίων 7,5 χιλ. ευρώ!. Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του ΕΛΓΑ σχετικά με τις ζημιές από το χιόνι και τον παγετό του Ιανουαρίου, «τις μεγαλύτερες ζημιές τις έχουμε στην περιοχή της Εύβοιας, στη Λέσβο, στην Κρήτη και γενικώς σε όλες τις περιοχές που είχαμε σφοδρές χιονοπτώσεις. Επίσης, ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι στις ζημιές του 2016 που θα πληρωθούν, περιλαμβάνονται και αποζημιώσεις για αμπέλια της Κρήτης που είχαν πληγεί από τον καύσωνα και ανεμοθύελλα του καλοκαιριού... Οι ανακοινώσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ για τους πληγέντες αγρότες της Κρήτης δεν φαίνεται να συνάδουν με τα πενιχρά ποσά που δίδονται τελικά στην Κρήτη, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά σχετικά με τη δίκαιη αποζημίωση όλων των πληγέντων αγροτών».

Ο βουλευτής Ηρακλείου ζήτησε απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

1. Πώς δικαιολογούνται τα πενιχρά ποσά αποζημιώσεων που θα καταβληθούν στην Κρήτη, ενώ είναι από τις πιο σκληρά πληγείσες περιοχές της Ελλάδας;
2. Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία χορηγούνται οι αποζημιώσεις;.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017, 13:10