Αρχηγοί κρατών της Ευρώπης και της Αμερικής,  εκλεκτοί πολιτικοί, ισχυροί της οικονομίας και των επιχειρήσεων του κόσμου αποτελούν την πλειοψηφία των διαλεγμένων προσκεκλημένων της λέσχης Μπίλντερμπεργκ, που κάθε φορά δεν ξεπερνούν τους 130.

Το πιο μυστικοπαθές διεθνές πολιτικοοικονομικό κλαμπ συνεδρίασε από τις 14-16 Μαΐου στην Αθήνα, ευρισκόμενο για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο της δημοσιότητας, αλλά πολύ καλά προφυλαγμένο από τα φώτα της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις γύρω από τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κρατούσαν σε απόσταση τους περίεργους, τους  αδιάκριτους, αλλά και όσους θα «σκότωναν» προκειμένου να λάβουν την «μυστική» πρόσκληση για την εν λόγω 57η συνάντηση.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, μετά από 16 χρόνια και επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας συνεδρίασε, -για 2η φορά- η συγκεκριμένη Λέσχη,  στην ίδια περιοχή και στο ίδιο ξενοδοχείο.   

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λέσχη δεν δημοσιεύει ποτέ πριν ή κατά τη διάρκεια του φόρουμ της την λίστα των προσκεκλημένων της. Λόγω διαρροών όμως (αλλά και προσκεκλημένων, που είχαν αποδεχθεί την πρόσκληση που έλαβαν), αρκετά ονόματα είχαν κυκλοφορήσει στην δημοσιογραφική πιάτσα.

Περίεργο είναι και το γεγονός ότι αρκετές φορές έχουν προσκληθεί μεγιστάνες του Τύπου και των media, ωστόσο στα Μέσα τους δεν διέρρευσε ποτέ το παραμικρό.

Ορισμένα από τα «ελληνικά» ονόματα που προσκλήθηκαν στη φετινή συγκέντρωση της Μπίλντερμπεργκ είναι: ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής (ο οποίος έστειλε χαιρετισμό, εξαιτίας ήδη προγραμματισμένης εκδήλωσης στην Βόρεια Ελλάδα), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου (ο οποίος βρισκόταν στην Κίνα, αλλά έχει παραστεί ήδη 4 φορές), η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης,  η Άννα Διαμαντοπούλου (αυτή ήταν η 4η συμμετοχή της!), ο Γεράσιμος Αρσένης και η Λούκα Κατσέλη, ο ισχυρός άνδρας της Coca-Cola 3E Γιώργος Δαυίδ, ο διοικητής του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης (που ήταν και χορηγός της συγκέντρωσης), ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κώστας Μίχαλος, ο Τάκης Αράπογλου και ο επικεφαλής το ελληνικού ιδρύματος άμυνας και εξωτερικής πολιτικής Λουκάς Τσούκαλης.

Όσον αφορά τους ισχυρούς του εξωτερικού, οι βασικότεροι προσκεκλημένοι ήταν: ο πατέρας και ο υιός Τζώρτζ Μπους (οι οποίοι δεν παρευρέθηκαν), ο Μπίλ Κλίντον (τελικά δεν ήρθε), ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ισχυρός «παίκτης» του παγκόσμιου πολιτικού παρασκηνίου Χένρι Κίσινγκερ (αποφάσισε να μην παραβρεθεί), ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι, ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζων Κέρρυ, ο σύμβουλος ασφαλείας του Ομπάμα Μπομπ Τζόουνς, η σιδηρά κυρία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής Κοντολίζα Ράις (δεν ήρθε), ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεκ, ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιντερ, ο πρόεδρος της παγκόσμιας τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (ο οποίος τελικά δεν ήρθε) ο επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπίλντ, ο πρώην πρόεδρος της παγκόσμιας τράπεζας και πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Πολ Γούλφοβιτς  η βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη, το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και Σοφία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνο και ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ.

Στο παρελθόν, την «μαγική» πρόσκληση για τη συνάντηση της λέσχης είχαν λάβει οι εξής Έλληνες: Θόδωρος Πάγκαλος, Αντώνης Σαμαράς, Γιώργος Αλογοσκούφης, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Μητσοτάκης, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Γεράσιμος Αρσένης,  Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Παπανδρέου, Γιώργος Δαυίδ, Αλέξης Παπαχελάς, Ελένη Βλάχου, Μιχάλης Περατικός, Κώστας Καρράς, Στέφανος Μάνος,  Γιάγκος Πεσμαζόγλου, Λουκάς Τσούκαλης.

Η ιστορία της λέσχης

Το κλαμπ Μπίλντερμπεργκ ξεκίνησε το 1954 με την πρώτη του συνεδρίαση να γίνεται από τις 29-31 Μαΐου στο ξενοδοχείο Bilderberg της Ολλανδίας, από όπου και πήρε το όνομά του. Απαρτιζόταν κυρίως  από ανθρώπους που ανησυχούσαν για την αύξηση του αντι-αμερικανισμού στη Δυτική Ευρώπη και δημιούργησαν ένα κλαμπ στο οποίο συμμετείχαν ηγέτες Ευρωπαϊκών κρατών και ισχυροί άντρες της Αμερικής προκειμένου να συζητούν και να «λύνουν» τις όποιες πολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές διαφορές προέκυπταν μεταξύ των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης.

Στις πρώτες συγκεντρώσεις η λίστα των προσκεκλημένων ήταν εξίσου αυστηρή και αποτελούνταν από δυο καλεσμένους κάθε έθνους, εκ των οποίων ο ένας εκπροσωπούσε τη συντηρητική και ο άλλος τη φιλελεύθερη πλευρά της χώρας του.  Η επιτυχία των συγκεντρώσεων αυτών οδήγησε τους διοργανωτές να την καθιερώσουν ως ετήσια, διαμορφώνοντας μια επιτροπή, η οποία πέρα από το κομμάτι της διοργάνωσης διατηρούσε αρχείο με τα στοιχεία των προσκεκλημένων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα κλειστό δίκτυο, τα μέλη του οποίου θα μπορούσαν να επικοινωνούν μεταξύ τους ανά πάσα ώρα και στιγμή κάτω από απόλυτη μυστικότητα.

 Τι κάνει όμως την λέσχη Μπίλντερμπεργκ τόσο ξεχωριστή; Οι άνθρωποι που την απαρτίζουν ή οι αποφάσεις, που λέγεται ότι λαμβάνουν μέσα σε αυτόν τον τόσο κλειστό κύκλο;  Ίσως και τα δυο. 

Θεωρίες Συνωμοσίας

Εξαιτίας της μυστικότητας της λέσχης, οι ετήσιες συναντήσεις του prive club έχουν προκαλέσει πληθώρα σχολίων αλλά και θεωριών συνωμοσίας. Εκατοντάδες βιβλία και άρθρα έχουν γραφτεί με επίκεντρο τη λέσχη Μπίλντερμπεργκ και καθένας από τους συγγραφείς δίνει το δικό του σενάριο σχετικά με το τι συμβαίνει πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων.  Αρκετές από τις θεωρίες αυτές θέλουν τους προσκεκλημένους να λαμβάνουν σοβαρές αποφάσεις σχετικά με το πολιτικό, οικονομικό αλλά και πολιτιστικό μέλλον του κόσμου. Έχει λεχθεί μάλιστα ότι τόσο ο πόλεμος του Ιράκ, η εισβολή της Ρωσίας στην Τσετσενία, όσο και η εκλογή του Τόνυ Μπλερ και του Μπιλ Κλίντον είχαν προαποφασιστεί στα πλαίσια των συναντήσεων της λέσχης. Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι τα ισχυρά μέλη της Μπίλντερμπεργκ γίνονται λίαν συντόμως ισχυρά και έξω από αυτή.

Δημοσιογράφοι έχουν αφιερώσει σχεδόν ολόκληρη την καριέρα τους στην αναζήτηση του «φαντάσματος» της Μπίλντερμπεργκ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι Daniel Estulin, Lord Healy, David Icke, Jim Tucker και Alex Jones.  Ο τελευταίος μάλιστα στο ντοκιμαντέρ του «The Endgame» ισχυρίζεται ότι η λέσχη Μπίλντερμπεργκ έχει ως σκοπό τη δημιουργίας της «Βόρειας Αμερικάνικης Ένωσης», μιας αντίστοιχης δηλαδή με την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Ο τίτλος «άτυπη παγκόσμια κυβέρνηση» είναι αυτός που αποδίδεται συχνότερα στο Μπίλντερμπεργκ κλαμπ.

Συγγραφείς, αριστεροί φορείς και μικρά κόμματα κάνουν συχνά λόγο για «απαράδεκτη συγκέντρωση στην οποία οι δυνατοί του κόσμου παίζουν με το μέλλον του» αλλά και για «μυστικό κλαμπ ανάλογο με αυτό των Μασόνων».  Οι διαψεύσεις για τέτοιου είδους θεωρίες συνωμοσίας έρχονται συχνά-πυκνά τόσο από μέλη-προσκεκλημένους της λέσχης όσο και από κάποιους ιδρυτές της που μιλούν για «μη δημοσιοποίηση των συζητήσεων λόγω απόλυτης ελευθερίας του λόγου των καλεσμένων». Δεν ανακοινώνεται τίποτα από αυτά που λέγονται δηλαδή προκειμένου να μην στοχοποιηθούν στη συνέχεια οι προσκεκλημένοι για τις απόψεις τους, οι οποίες ίσως και να είναι αντίθετες με αυτά που δημόσια υποστηρίζουν.  Ίσως όμως θα μπορούσαν να ανακοινωθούν τα θέματα που τίθενται προς συζήτηση καθώς και σε ποιο κομμάτι της συζήτησης καλείται να τοποθετηθεί έκαστος προσκεκλημένος.

Θέματα προς συζήτηση

Η παγκόσμια επικαιρότητα αποτελεί συνήθως τα θέματα συζήτησης εντός των κλειστών θυρών της λέσχης. Παγκόσμια οικονομία, κλιματικές αλλαγές, γεωπολιτικές θέσεις και πολιτικά συμφέροντα, πυρηνικός αφοπλισμός τίθενται συνήθως επί τάπητος. Στη φετινή συνεδρίαση φημολογείται ότι υπάρχουν δέκα βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους κινούνται οι συζητήσεις. Η οικονομική κρίση, η ενέργεια, μεταναστεύσεις πληθυσμών, θέματα ασφαλείας στο μουσουλμανικό κόσμο και ιδιαίτερα στο Πακιστάν, οι ευρωεκλογές, η αμερικανική πολιτική και η εσωτερική οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ, η πολιτική του Ομπάμα σε σχέση με τις πολυεθνικές και τις offshore εταιρείες αλλά και η σχέση της με τα ευρωπαϊκά δεδομένα αποτελούν ορισμένους από αυτούς.

Η τρομοκρατία στην Αμερική αλλά και τη Δυτική Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και ο αναβρασμός που επικρατεί εκεί όλα αυτά τα χρόνια, ο μουσουλμανισμός και ο χριστιανισμός, τα αποθέματα ενέργειας και οι ανάλογες ενεργειακές πολιτικές έχουν απασχολήσει τα μέλη της λέσχης στις συζητήσεις της τελευταίας δεκαετίας.

Τι λένε Έλληνες πολιτικοί για τις συγκεντρώσεις της Μπίλντερμπεργκ.

 «Ήμουν, είμαι και θα είμαι εναντίον κάθε κλειστής λέσχης. Κανείς δεν μας είπε τι γίνεται εκεί μέσα. Κάτι είναι κλειστό όταν κάποιος έχει κάτι να κρύψει» λέει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σχετικά με τη λέσχη Μπίλντερμπεργκ.

Ο επικεφαλής της ευρωλίστας της Δράσης, Στέφανος Μάνος, δήλωσε πως είναι ένας θεσμός που ναι μεν πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών, αλλά με τον τρόπο αυτό διαφυλάσσονται οι συζητήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με παραφιλολογίες, όπως πολλοί υποστηρίζουν. «Πρόκειται για μια λέσχη, όπου τίθενται επί τάπητος θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος με πολύ σοβαρό περιεχόμενο. Ευτυχώς που υπάρχει κάτι τέτοιο, διότι στην Ελλάδα έχουμε έλλειψη τόσο πολιτικής όσο και διαλόγου».  

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σύριζα, Φώτης Κουβέλης, μίλησε στη zougla.gr για τις εργασίες της λέσχης Μπίλντερμπεργκ , εκφράζοντας την αντίθεσή του για το συγκεκριμένο γεγονός και λέγοντας  χαρακτηριστικά πως «τα κλειστά κυκλώματα είναι αντιλαϊκά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης