Τα πυρά της κατά της πολιτικής κίνησης του Αλέξη Τσίπρα να φέρει εκ νέου στην επιφάνεια το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων εξαπολύει η Libération με σημερινό της άρθρο, που τιτλοφορείται «Ο εχθρός νούμερο 1 για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η Γερμανία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Για τη Libération ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί τη χαρακτηριστική περίπτωση του ηγέτη που “επειδή βρίσκεται σε δύσκολη θέση θα είναι έτοιμος να παίξει με τα σπίρτα της Ιστορίας για να ανάψει εκ νέου τις παλιές έχθρες που πιστεύαμε ότι είχαν ξεχαστεί”

Η γαλλική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας «παίζει με τα σπίρτα της Ιστορίας για να ανάψει εκ νέου παλιές έχθρες που πιστεύαμε ότι είχαν ξεχαστεί, κατηγορώντας τον ότι δεν εστιάζει στην ουσία της κρίσης που μαστίζει τη χώρα, η οποία δεν είναι τίποτε περισσότερο από την «ντόπια πελατοκρατεία». Αφού κάνει αναφορά στα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη σωτηρία της Ελλάδας, τα οποία αγγίζουν το 4% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, η Libération κάνει λόγο για ηθελημένη στοχοποίηση της Γερμανίας από τον ΣΥΡΙΖΑ με παράλληλα πυροδότηση του εθνικισμού και της χρήσης του «ξένου», του «άλλου» ως φορέα συσπείρωσης του κοινωνικού ιστού.

«Αμέσως μετά την ορκωμοσία του (ο Αλέξης Τσίπρας) φρόντισε να καταθέσει στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου 200 αντιστασιακοί κομμουνιστές εκτελέστηκαν από τους Ναζί την 1η Μαίου 1944, προκειμένου να αποδείξει ποιος είναι ο εχθρός» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Για τη γαλλική εφημερίδα η γερμανοφοβική ρητορική της νέας κυβέρνησης δεν εκπλήσσει στην παρούσα πολιτικοοικονομική συγκυρία, υπογραμμίζοντας πως τα ξεσπάσματα εθνικισμού και ξενοφοβίας αποτελούν σύνηθες φαινόμενο στην Ελλάδα «κάθε φορά που πρέπει να πνιγεί κάθε κριτική εναντίον των ελίτ που διοικούν με λανθασμένο τρόπο τη χώρα». «Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα σε πολιορκία δείχνει να αποτελεί συνειδητή πολιτική μετά από ώριμη σκέψη» επισημαίνεται επίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​«Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα σε πολιορκία δείχνει να αποτελεί συνειδητή πολιτική μετά από ώριμη σκέψη» κάνει λόγο σε σημερινό της δημοσίευμα η Libération«Δεν είναι τυχαίο πως το αφήγημα της σύγχρονης Ελλάδας είναι το αφήγημα του θύματος: θύμα των Οθωμανών, των ξένων δυνάμεων κατοχής (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία), της Τουρκίας, των Ναζί, των Ηνωμένων Πολιτειών (εμφύλιος και μετά χούντα), των αγορών, της Ευρώπης, της Γερμανίας…» αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγάφωνο άλλων τοπικών κομμάτων. Απαιτώντας από το Βερολίνο πολεμικές αποζημιώσεις απλώς επαναλαμβάνει όσα έλεγαν τόσα χρόνια τα πιο εθνικιστικά κομμάτια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από το 2010, τα οποία ωστόσο δεν κατάφεραν να πείσουν τις τότε κυβερνήσεις να φτάσουν ως το επίσημο αίτημα. Αυτό όμως δεν δίστασε να το κάνει ο Αλέξης Τσίπρας».

«Η ειρήνη δεν είναι εγγυημένη στην Ευρώπη»

Για τη γαλλική εφημερίδα η απαίτηση πολεμικών αποζημιώσεων από την Ελλάδα φέρνει εκ νέου στην επιφάνεια την ανάγκη να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ευρώπη, μια ήπειρο η οποία έχει βιώσει στο πετσί της τις συνέπειες δύο παγκόσμιων ενόπλων συρράξεων με εκατ. νεκρούς.

«Πρέπει, όμως, να επισημάνουμε ότι αυτή η απαίτηση (γερμανικές αποζημιώσεις) έχει τουλάχιστον ένα όφελος. Μας υπενθυμίζει ότι η ειρήνη δεν είναι εγγυημένη στην Ευρώπη. Αντιθέτως. Πάντα θα βρίσκουμε έναν ηγέτη που επειδή βρίσκεται σε δύσκολη θέση θα είναι έτοιμος να παίξει με τα σπίρτα της Ιστορίας για να ανάψει εκ νέου τις παλιές έχθρες που πιστεύαμε ότι είχαν ξεχαστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας προσφέρει το παράδειγμα για να καταλάβουμε ότι χωρίς αυτή τη μηχανή συμβιβασμών που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα παλιά πάθη εκδίκησης μπορούν ακόμη να μας οδηγήσουν στο χειρότερο. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε από τη μικρή Βοσνία*…» αναφέρει η ​Libération.

Για τη ​Libération η Ευρώπη χτίστηκε πάνω στη συγνώμη: Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αρνήθηκαν -ήδη από το 1953- να απαιτήσουν πολεμικές αποζημιώσεις, ώστε να μην επαναλάβουν το λάθος της “Συμφωνίας των Βερσαλλιών”. Η Γερμανία σίγουρα είναι υπεύθυνη γιατί έπραξε το μέγιστο έγκλημα αλλά το πλήρωσε ακριβά και το πληρώνει ακόμη με την επανένωση της Ανατολικής Γερμανίας

«Η Αθήνα δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Ευρώπη χτίστηκε πάνω στη συγνώμη: Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αρνήθηκαν -ήδη από το 1953- να απαιτήσουν πολεμικές αποζημιώσεις, ώστε να μην επαναλάβουν το λάθος της “Συνθήκη των Βερσαλλιών”**. Η Γερμανία σίγουρα είναι υπεύθυνη γιατί έπραξε το μέγιστο έγκλημα αλλά το πλήρωσε ακριβά και το πληρώνει ακόμη με την επανένωση της Ανατολικής Γερμανίας μόνη της» προσθέτει η Liberation, κάνοντας και τον ακόλουθο συλλογισμό:

«Γιατί όμως οι Έλληνες πρέπει να σταματήσουν στις απαιτήσεις για πολεμικές αποζημιώσεις μόνο από τη Γερμανία; Γιατί η Ελλάδα δεν ζητάει επανόρθωση από τους Τούρκους μετά από 4 αιώνες κατοχής; Ας μη μιλήσουμε για τους Βενετούς, τους Γάλλους, τους Ρωμαίους που όλοι κατείχαν την Ελλάδα για ένα διάστημα. Γιατί, αν αυτό συμβεί με την Γερμανία τότε ανοίγει η πόρτα για απαιτήσεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Η Γαλλία, για παράδειγμα, δεν έχει ποτέ πληρώσει αποζημιώσεις στην Αφρική ή στην Ινδοκίνα για την κατοχή, η Σουηδία δεν έχει ποτέ πληρώσει αποζημιώσεις για τον Πόλεμο των 30 Ετών. Φαίνεται έτσι πόσο γελοίο είναι το ελληνικό αίτημα».

Στο στόχαστρο και ο Π. Καμμένος

Από τα πυρά της ​Libération δεν ξεφεύγει ούτε ο Πάνος Καμμένος. Η γαλλική εφημερίδα χαρακτηρίζει «ευρωφοβικό, ξενόφοβο και ομόφοβο» το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στηλιτεύοντας την κίνηση του υπουργού Άμυνας να πετάξει στεφάνι πάνω από τα Ίμια, ενέργεια την οποία χαρακτήρισε «προκλητική».

Καταλήγοντας, η γαλλική εφημερίδα χαρακτηρίζει λάθος την ένταξη της Ελλάδας στους κόλπους του ενιαίου νομίσματος, καλώντας τις εμπλεκόμενες πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Η Ευρωζώνη έκανε πολύ σοβαρό λάθος που δέχτηκε την Ελλάδα στους κόλπους της, χωρίς να την ελέγχει περισσότερο. Η Ευρωζώνη πρέπει λοιπόν να παραδεχτεί το λάθος της και να πληρώσει με τον ένα ή άλλο τρόπο το τίμημα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φέρει αυτό το πολιτικό επιχείρημα στη διαπραγμάτευση και αυτό είναι διαφορετικό από το να ζητάει πολεμικές αποζημιώσεις» επισημαίνει.

——————————————————————————————————————–
*Δολοφονία του Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου της Αυστρίας: Στις 28 Ιουνίου 1914 ο διάδοχος του θρόνου της Αυστροουγγαρίας και η γυναίκα του Σοφία, Δούκισσα του Χόχενμπεργκ, δολοφονήθηκαν με πυροβολισμό στο Σεράγιεβο από Σέρβους εξτρεμιστές, οι οποίοι επιθυμούσαν την απόσπαση των νότιων σλαβικών επαρχιών της Αυστροουγγαρίας έτσι ώστε τα εδάφη αυτά να αποτελέσουν τμήμα της «Μεγάλης Σερβίας». Η ενέργεια αυτή αποτέλεσε την αφορμή για την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

**Συνθήκη των Βερσαλλιών (1919): Συνθήκη ειρήνης που τερμάτισε επίσημα τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ανάμεσα στις δυνάμεις της Αντάντ και τη Γερμανία. Θεωρήθηκε θρίαμβος του Γάλλου πολιτικού Ζορζ Κλεμανσώ, ο οποίος κατάφερε να ρίξει το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης για την ένοπλη σύρραξη στο Βερολίνο. Απώλεια εδαφών, δυσβάσταχτες πολεμικές επανορθώσεις και ασφυκτικοί περιορισμοί στο αξιόμαχο του γερμανικού στρατού (100.000 στρατιώτες, καθόλου υποβρύχια και εναέρια μέσα) ήταν ορισμένοι μόνο από τους όρους της εν λόγω συνθήκης. Ιστορικοί αναλυτές έχουν επανειλημμένα επισημάνει πως αυτό το «σκληρό» πρόσωπο των συμμάχων ευνόησε την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία του Μεσοπολέμου. Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε επισημάνει σε «πύρινες» ομιλίες του την ανάγκη κατάργησης αυτών των προκλητικών όρων που «απειλούν την ευημερία της Γερμανίας και την αξιοπρέπεια των πολιτών της».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης