Λυσσαλέα επίθεση Βενιζέλου στον Παπανδρέου

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014, 15:14


Eν μέσω πολιτικών εξελίξεων με φόντο την προεδρική εκλογή και τις ζυμώσεις στο «παπανδρεϊκό στρατόπεδο» για ίδρυση κόμματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπολύει επίθεση κατά του Γιώργου Παπανδρέου με αναφορές σε προσωπικούς σχεδιασμούς και ανιστόρητες εσωστρεφείς συζητήσεις.

«Είναι αδιανόητο να υπονομευτεί η ενότητα του ΠΑΣΟΚ από ένα πρόσωπο όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, που τιμήθηκε από το ΠΑΣΟΚ εκλεγόμενος Πρόεδρός του και αναδεικνυόμενος σε Πρωθυπουργό»Η κόντρα Βενιζέλου-Παπανδρέου πλέον γιγαντώνεται, έπειτα από το ναυάγιο της συνάντησης πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη φοβάται την κυοφορούμενη πολιτική κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου, που ενδεχομένως να σηματοδοτήσει τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ.

Όπως αναφέρεται σε «άτυπη ενημέρωση» που εκδόθηκε, «είναι αδιανόητο να υπονομευτεί η ενότητα του ΠΑΣΟΚ από ένα πρόσωπο όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, που τιμήθηκε από το ΠΑΣΟΚ εκλεγόμενος Πρόεδρός του και αναδεικνυόμενος σε Πρωθυπουργό. Και μάλιστα σε Πρωθυπουργό της περιόδου των καταλυτικών επιλογών τόσο για την ένταξη στο μνημόνιο (2010) όσο και για το σχηματισμό κυβερνητικών συνεργασιών (2011)».

Και προστίθεται ότι «μια τέτοια ενέργεια θα γινόταν χωρίς εμφανή πολιτικό λόγο, χωρίς ιστορική μνήμη, χωρίς συλλογικό πολιτικό στόχο. Αντιθέτως θα συνιστούσε προσβολή στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου και στους ιστορικούς αγώνες της παράταξης».

Αναφορά γίνεται και στο πρόσφατο ραντεβού Βενιζέλου-Παπανδρέου στη Βουλή, όπου, όπως αναφέρεται, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου «να μη διασπάσει την παράταξη, καθώς η ενότητα είναι εθνική, παραταξιακή και ηθική του υποχρέωση».

Όπως επίσης τονίζεται, ο κ. Βενιζέλος πρότεινε στον κ. Παπανδρέου να μετάσχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή στο ψηφοδέλτιο όποιας άλλης περιφέρειας επιθυμεί. Προστίθεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως μετά τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη διενέργεια συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ενός συνεδρίου που δεν θα είναι συνέδριο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, αλλά συνέδριο προσανατολισμού της χώρας και της παράταξης στην εποχή μετά την κρίση και το μνημόνιο.

Αντίθετα, όπως αναφέρεται, το συνέδριο που πρότεινε ο κ. Παπανδρέου «δεν είναι Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αλλά κάτι τελείως διαφορετικό. Είναι ένα ασαφές Συνέδριο του "χώρου", χωρίς μητρώο μελών, χωρίς καταστατικές προβλέψεις, χωρίς φραγμό ως προς το όνομα και τα σύμβολα».

Γίνεται μνεία και σε παλαιότερες αναφορές του κ. Βενιζέλου, ο οποίος έχει πει ότι όλα τα στελέχη και κυρίως όσα είχαν προσωπική συμμετοχή στις κρίσιμες αποφάσεις για τον τόπο και την παράταξη πρέπει να ανταποκριθούν στο χρέος τους για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Τονίζεται, επίσης, ότι το μεγάλο θέμα για τη χώρα δεν είναι «οι προσωπικοί σχεδιασμοί οποιουδήποτε, αλλά η διαφύλαξη της πολιτικής και εθνικής σταθερότητας με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, που βγάζει την Ελλάδα από το μνημόνιο και οδηγεί σε αλλαγή σελίδας».

Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τονίζεται ότι «αν η χώρα οδηγηθεί εκβιαστικά σε εκλογές, τότε η μάχη των εκλογών θα είναι μάχη για τη μετεκλογική επιβίωση της χώρας και υπό αυτές τις περιστάσεις ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης, καθίσταται ακόμα πιο κρίσιμος». Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο κ. Βενιζέλος έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την ενότητα του χώρου και προστίθεται ότι δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται για τη συστράτευση των στελεχών μέχρι την ημέρα κατάθεσης των ψηφοδελτίων στον Άρειο Πάγο.

«Υποχρέωση συνεπώς του ΠΑΣΟΚ είναι να λειτουργεί ως εγγυητής της εθνικής σταθερότητας και όχι ως πεδίο ανιστόρητων εσωστρεφών συζητήσεων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Στον αντίποδα, το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου προετοιμάζεται πυρετωδώς για την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα.

Επικεφαλής του συντονιστικού γραφείου φέρεται να είναι ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργος Ελενόπουλος, ενώ ρόλους κλειδί έχουν αναλάβει οι κ.κ. Πετσάλνικος, Σαχινίδης, Μωραΐτης, Ξυνίδης και Πεταλωτής.

Παράλληλα, εντείνονται οι επαφές με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Σταύρο Λαμπρινίδη.

Αναμένεται, πάντως, η επίσημη αντίδραση από την πλευρά του Γ. Παπανδρέου για τα βέλη της Χαριλάου Τρικούπη.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014, 15:39