Της Νιόβης Σταύρου

Ο δρόμος στενεύει επικίνδυνα για την πορεία του κυβερνητικού σχηματισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μέγαρο Μαξίμου μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο να βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων, με τους δανειστές να «εκβιάζουν» να μπουν τώρα υπογραφές για προληπτικά μέτρα ύψους τριών δις ευρώ, φαίνεται πως επιστρέφει στην τακτική της επικοινωνιακής μπλόφας, φιλοδοξώντας να κερδίσει την παρτίδα.

Τα σενάρια για πρόωρες προσφυγές στις κάλπες άρχισαν να διακινούνται αιφνιδίως. Και μπορεί να διαψεύδονται με ηχηρές δηλώσεις περί εσωτερικών εχθρών που έχουν μείνει προσκολλημένοι στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης, έχουν όμως υπόβαθρο.

Σε περίπτωση εμμονής των δανειστών για λήψη μέτρων πέραν των συμφωνηθέντων (Πρώτα συμφωνία στο πακέτο, στα «προληπτικά μέτρα» των 3,5 δισ. ευρώ και μετά συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους), ο Αλέξης Τσίπρας, θα περάσει στην αντεπίθεση για να παραμείνει στην εξουσία χρησιμοποιώντας τον υπέρτατο ελιγμό, προ της πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας λόγω των επαχθών όρων νέου Μνημονίου. Θα είναι το τελευταίο και πιο δυνατό «χαρτί» για να περάσει από τις… Συμπληγάδες και να πάρει «ανάσα» από την πολιτική ασφυξία με την οποία απειλείται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δίλημμα το οποίο θα προβάλλει στους πολίτες αρχίζει ήδη να διαγράφεται: Συμφωνία ή σύγκρουση και προσφυγή (;) στις κάλπες.

Ουσιαστικά το υπονόησε σαφώς ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας για «πολιτικό πρόβλημα». Όσο κι αν προσπάθησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη να πείσει ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εννοούσε «οικονομικό πρόβλημα», το μήνυμα είχε ληφθεί.

Δεν είναι λίγοι και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που εκτιμούν ότι η φράση Δραγασάκη ήρθε να ενισχύσει δημοσιεύματα περί απειλής παραίτησης του πρωθυπουργού σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν σε περαιτέρω μέτρα, έστω και αν αυτά τα αποποιήθηκε το Μέγαρο Μαξίμου με τη γνωστή μέθοδο των διαρροών.

Το διαπραγματευτικό «χαρτί» του κινδύνου αποσταθεροποίησης υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, στα άδυτα του Μαξίμου και ενδέχεται να προκαλέσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, αν δεν κλείσει το ταχύτερο η αξιολόγηση (σ.σ. προσανατολισμός μέχρι το Πάσχα).

Απέναντι σε μία οργισμένη κοινωνία χωρίς αντοχές και ανοχές, με ένα ξεχασμένο παράλληλο πρόγραμμα, με το εσωκομματικό μέτωπο να περιμένει στη γωνία και με ένα ακόμη σκληρό πακέτο μέτρων μέσω του ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο πλήττει όλα τα εισοδήματα, ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν έχει άλλα περιθώρια να υπερπηδήσει μία ακόμη κόκκινη γραμμή.

Μπροστά στον ασφυκτικό αυτό κλοιό, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει επικοινωνιακά υπέρ της κυβέρνησης και προσωπικά υπέρ του πρωθυπουργού, ο οποίος θα ποντάρει στους κακούς εχθρούς, μέσα και έξω, ώστε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, την πίστη στο αριστερό ήθος και να αιφνιδιάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που μπορεί να ζητούν εκλογές αλλά είναι κοινό μυστικό ότι δεν είναι έτοιμα να τις αντιμετωπίσουν, αλλά ούτε και πρόθυμα να επωμιστούν το βάρος μίας συμφωνίας.

Βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται σε ένα υπόγειο «blame game» κατά της κυβέρνησης, αλλά δημοσίως ανέχονται το παράδοξο «πολιτική μνημονίων με αριστερή φρασεολογία» για να μην είναι εκείνοι που θα εξωθήσουν στην αριστερή παρένθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι εξ αυτών φλερτάρουν ανοιχτά σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις με την εκλογολογία με το επιχείρημα ότι «δεν πάει άλλο».

Τα μηνύματα έχουν φτάσει στο Μαξίμου και αξιολογούνται ώστε να αποφευχθεί η πτώση και των τελευταίων στηριγμάτων της κυβέρνησης από μία ενδεχόμενη εσωτερική ανάφλεξη, που δεν έχει να κάνει μόνο με τα επιπλέον μέτρα των τριών δις. ευρώ, αλλά και με τα επώδυνα μέτρα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Ο χρόνος θα δείξει εάν υπάρχει Σολομώντεια λύση ή τα δυσμενέστερα σενάρια πέσουν στο τραπέζι…

Διαβάστε επίσης:


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης