Λίστα Λαγκάρντ: USB με ονόματα-φωτιά

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015, 09:32


Χρήστος Μαζάνης- Παναγιώτης Βλαχουτσάκος 


Νέο στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ, το οποίο βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης, «φωτογραφίζει» και άλλα πρόσωπα στην υπόθεση φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που ερευνούν οι εισαγγελείς. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του zougla.gr που προέκυψε μετά την αποκαλυπτική συνέντευξη του Ερβέ Φαλτσάνι τη Δευτέρα στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα. 

Oκτώ πρόσωπα ακόμα φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της λίστας ΛαγκάρντΣύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά περίπου οκτώ πρόσωπα φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της πολύωρης κατάθεσης του πρώην υπάλληλου της ελβετικής τράπεζας HSBC, Ερβέ Φαλτσάνι, στους τέσσερις Έλληνες εισαγγελείς, την περασμένη Παρασκευή.

Ο άνθρωπος «κλειδί» στην υπόθεση παρέδωσε, με τη βοήθεια του προσωπικού του υπολογιστή, όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεση του σε στικάκι, όπως του είχαν ζητήσει οι εισαγγελικοί λειτουργοί πριν το ταξίδι αστραπή στο Παρίσι.

Άλλωστε ο Ερβέ Φαλτσάνι αποκάλυψε ήδη σε συνέντευξή του στο zougla.gr, πως στη συνάντηση αυτή είχε μαζί του σε ψηφιακή μορφή τα αυθεντικά δεδομένα, από άλλη λίστα, τα οποία δεν τα είχαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές.Με αυτά τα νέα στοιχεία λοιπόν έγιναν συγκρίσεις με αποτέλεσμα να ανακαλυφθούν νέα πρόσωπα τα οποία - όπως υποστήριξε- συνδέονται και με πολιτικούς. 
Το νέο ηλεκτρονικό αρχείο περιλαμβάνει κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών και εταιρείες που «δείχνουν» συνολικά οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και ήδη «υπόπτους» για φοροδιαφυγή.
 
Ενδεικτικό πάντως στοιχείο για την «εγκληματική δράση του κυκλώματος με σκοπό το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» είναι το γεγονός πως υπάρχουν κοινοί «σταθμοί» στις διαδρομές σημαντικών χρηματικών ποσών.Όπως διαπιστώνεται δηλαδή, φέρεται να προκύπτουν πρόσωπα και εταιρίες που σε πολλές περιπτώσεις έπαιζαν το ρόλο διαμεσολαβητή στη διακίνηση χρηματικών ποσών. Οι κινήσεις δε του μαύρου χρήματος ενδέχεται να έχουν απόληξη ακόμη και πολιτικούς.


Όλα αυτά θα πρέπει βέβαια να διερευνηθούν σε βάθος και καθοριστικό για την εξέλιξη της υπόθεσης εκτιμάται πως θα είναι το νέο ραντεβού με τον Φαλτσάνι που θα έχουν οι Έλληνες εισαγγελείς. Ήδη μάλιστα έχουν προγραμματίσει την εκ νέου εξέτασή του, μετά τις εκλογές.

Ο Φαλτσάνι στη συνέντευξή του στο zougla.gr μεταξύ άλλων έδωσε και συγκεκριμένη ημερομηνία για το επόμενο ραντεβού, κάτι όμως που δεν μπορεί να δημοσιευθεί για λόγους ασφαλείας. 

Παρατίθεται μεταφρασμένο το απόσπασμα από τη συνέντευξη στα ιταλικά του πληροφοριοδότη στο zougla.gr:

Δημοσιογράφος: Μου είπες χθες που μιλήσαμε πως συνεργάζεσαι με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εδώ και αρκετούς μήνες. Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν αυτή η συνεργασία άρχισε μετά τη συνέντευξη που είχαμε κάνει στο zougla.gr.

Ε. Φαλτσάνι: Ναι, άρχισε ύστερα από αυτήν τη συνέντευξη.

Δημοσιογράφος: Σε αυτήν τη συνέντευξη μας είχες πει πως είσαι διαθέσιμος να δώσεις πληροφορίες στις ελληνικές δικαστικές αρχές, εφόσον σου ζητηθεί. Άρα, η συνεργασία ξεκίνησε μετά τη συνέντευξη.

Ε. Φαλτσάνι: Ναι, αλλά όχι με τη Δικαιοσύνη

Δημοσιογράφος: Όχι με τη Δικαιοσύνη;

Ε. Φαλτσάνι: Όχι. Με άτομα από την κυβέρνηση του Τσίπρα, όχι με την ελληνική Δικαιοσύνη. Κι αυτό γιατί θα έπρεπε να διατηρηθούν τα πράγματα μυστικά σε πολιτικό επίπεδο, διαφορετικά θα ήταν πολύ πιο δύσκολο ακόμα για τον Τσίπρα να διαπραγματευτεί.

Δημοσιογράφος: Άτομα της κυβέρνησης;

Ε. Φαλτσάνι: Ναι.

Δημοσιογράφος: Την Παρασκευή το βράδυ, λοιπόν, ήσουν στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Παρίσι.

Ε. Φαλτσάνι: Ναι.

Δημοσιογράφος: Μπορείς να μου πεις πόσες ώρες διήρκεσε αυτό το ραντεβού με τους εισαγγελείς;

Ε. Φαλτσάνι: Το ραντεβού το είχαμε κανονίσει αρκετές ημέρες πριν. Θέλαμε να κάνουμε αυτό το ραντεβού πολύ διακριτικά μέχρι την περασμένη Παρασκευή. Και την Παρασκευή περάσαμε μαζί (σ.σ.: με τους εισαγγελείς) όλη την ημέρα.

Δημοσιογράφος: Υπήρχαν κι άλλα ραντεβού πριν ή μόνο αυτό;

Ε. Φαλτσάνι: Υπάρχουν κι άλλα για να έρθουν.

Δημοσιογράφος: Και με άτομα του Τσίπρα;

Ε. Φαλτσάνι: Τώρα, σε αυτήν την περίπτωση, με άτομα από την εισαγγελία.

Δημοσιογράφος: Σε ρωτάω αν υπήρξαν άλλα ραντεβού πριν από αυτό που έγινε τώρα την Παρασκευή.

Ε. Φαλτσάνι: Ναι, έχουμε έρθει σε επαφή αρκετές φορές κι έχουμε ανταλλάξει αρκετά πράγματα, αλλά με τους εισαγγελείς πρώτη φορά.

Δημοσιογράφος: Πόσες ώρες, λοιπόν, διήρκεσε αυτό το ραντεβού;

Ε. Φαλτσάνι: Την Παρασκευή περάσαμε όλη την ημέρα δουλεύοντας.

Δημοσιογράφος: Από το πρωί;

Ε. Φαλτσάνι: Ναι.

Δημοσιογράφος: Εδώ στην Ελλάδα οι πληροφορίες λένε πως οι εισαγγελείς ζήτησαν πληροφορίες για άτομα που βρίσκονται ήδη στη λίστα και έχουμε στην Ελλάδα. Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν τρεις περιπτώσεις πολύ σημαντικές. Η μία έχει να κάνει μ' ένα άτομο πολύ κοντά στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Υπάρχουν ακόμη άλλες δύο περιπτώσεις ατόμων με λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ. Είναι αλήθεια αυτό;

Ε. Φαλτσάνι: Ξέρεις πολύ καλά ότι είμαι αναγκασμένος να προστατέψω τη μυστικότητα των ερευνών. Όμως, μπορώ να σε διαβεβαιώσω για ένα πράγμα. Πρώτα απ' όλα, αυτοί (σ.σ.: οι εισαγγελείς) με εμένα μπόρεσαν να δουλέψουν πάνω σε μία υπόθεση εξαιτίας της πολιτικής στήριξης και προσδιόρισαν υποθέσεις πολύ σημαντικές και σε πολιτικό επίπεδο. Έτσι, λοιπόν, σε αυτήν την περίπτωση εγώ κλήθηκα να δώσω τις εξηγήσεις για το πώς δούλευαν, με ποιον/ποιους ενδιάμεσους, κι έτσι μπόρεσαν να καταλήξουν και σε άλλα άτομα απ' αυτά που είχαν ήδη στον νου τους. Κατ' αυτόν τον τρόπο ανοίξαμε άλλες μεγαλύτερες έρευνες για να μπορέσουν να πάνε πιο μπροστά, παρόλο που υπήρχαν στοιχεία τα οποία ήξεραν. Τώρα έχουν και την επιβεβαίωση ότι είναι σε καλό δρόμο.

Δημοσιογράφος: Αυτές οι πληροφορίες που έδωσες είναι πληροφορίες για άτομα τα οποία βρίσκονται ήδη στη λίστα;

Ε. Φαλτσάνι: Όχι μόνο.

Δημοσιογράφος: Όχι μόνο; Άρα, είναι πληροφορίες και για άτομα τα οποία δεν είναι στη λίστα.

Ε. Φαλτσάνι: Είναι όμως διαθέσιμες (οι πληροφορίες αυτές) και σε άλλες δικαστικές αρχές (σ.σ.: εννοεί άλλων κρατών). Αυτές οι πληροφορίες είναι ήδη στα χέρια άλλων δικαστικών αρχών και ελέγχονται.

Δημοσιογράφος: Άλλων δικαστικών αρχών, εννοείς άλλων χωρών;

Ε. Φαλτσάνι: Ναι, άλλων χωρών. Είναι περιπτώσεις για την Ελλάδα, αφορούν την Ελλάδα, αλλά οι ελληνικές Αρχές δεν τις είχαν. Έτσι, λοιπόν, οι ελληνικές Αρχές θα μπορούν να τις πάρουν από άλλους ερευνητές (δικαστικούς) που τις έχουν ήδη διαχειριστεί.

Δημοσιογράφος: Αυτές οι πληροφορίες έχουν να κάνουν και με την Ελλάδα;

Ε. Φαλτσάνι: Εννοείται.

Δημοσιογράφος: Κι αυτά τα ονόματα, είναι ονόματα τα οποία υπάρχουν στη λίστα που έχουμε εδώ στην Ελλάδα ή είναι ονόματα τα οποία δεν υπάρχουν στη λίστα τη δικιά μας;

Ε. Φαλτσάνι: Όχι όλα... όχι.

Δημοσιογράφος: Άρα, εσύ έδωσες και ονόματα τα οποία δεν υπάρχουν στην ελληνική λίστα.

Ε. Φαλτσάνι: Ναι.

Δημοσιογράφος: Σε αυτήν τη λίστα της Ελλάδας υπάρχουν κι άλλα ονόματα, δηλαδή, που δεν ξέρουμε;

Ε. Φαλτσάνι: Ναι, υπάρχουν κι άλλα.

Δημοσιογράφος: Οι εισαγγελείς σού ζήτησαν άλλα ονόματα εκτός από αυτά τα οποία υπάρχουν στην ελληνική λίστα;

Ε. Φαλτσάνι: Υπάρχει ένα πιθανό ραντεβού ακόμα για τις.... (σ.σ.: λέει ημερομηνία συνάντησης, αλλά για λόγους ασφαλείας δεν το αναφέρουμε), το οποίο εξαρτάται και από τις εκλογές. Αυτό που κάναμε επί το πλείστον (σ.σ.: μαζί με τους εισαγγελείς) ήταν να ελέγξουμε ότι υπάρχουν στοιχεία συμπληρωματικά από αυτά τα οποία ήδη είχαν για να μπορέσουν να προχωρήσουν πιο μπροστά την έρευνά τους. Κι αυτό το ελέγξαμε. Κι έτσι είδαμε ότι υπάρχουν άλλοι δικαστές σε άλλες χώρες, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν, και ελπίζουμε ότι η πολιτική κατάσταση θα το επιτρέψει.

Δημοσιογράφος: Θα πρέπει να ξέρεις ότι για την Ελλάδα το πιο σημαντικό πράγμα αυτήν τη στιγμή - αφού εσύ έχεις αρχίσει αυτήν τη συνεργασία- έχει να κάνει με αυτήν τη λίστα που έχουμε ήδη στην Ελλάδα, γιατί ξέρουμε τα ονόματα. Από τη στιγμή που εσύ μου λες πως δεν υπάρχουν όλα τα ονόματα μέσα σε αυτήν τη λίστα που έχουμε εμείς, αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα… Οι εισαγγελείς σε ρώτησαν άλλα ονόματα να δώσεις;

Ε. Φαλτσάνι: Δεν είναι ότι μου τα ζήτησαν. Από την έρευνα που κάναμε βρήκαμε κι άλλα.

Δημοσιογράφος: Άρα, με τις πληροφορίες που έδωσες βρέθηκαν ονόματα που συνδέονται με αυτά που έχουμε εδώ στην Ελλάδα.

Ε. Φαλτσάνι: Σε άλλη λίστα.

Δημοσιογράφος: Σε άλλη λίστα.

Ε. Φαλτσάνι: Ναι, γιατί εγώ μπόρεσα να τη χρησιμοποιήσω μαζί με τους εισαγγελείς καλύτερα από τη λίστα που είχαν αυτοί. Μπόρεσα και χρησιμοποίησα τα αυθεντικά δεδομένα.

Δημοσιογράφος: Πού τα έχεις εσύ μόνο αυτά τα δεδομένα;

Ε. Φαλτσάνι: Εγώ κι άλλες δικαστικές αρχές.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά δεν τα είχε η ελληνική Δικαιοσύνη.

Ε. Φαλτσάνι: Ακριβώς, δεν τα είχε.

Δημοσιογράφος: Αυτά τα καινούργια στοιχεία με τα άτομα που βρήκατε είναι επιχειρηματίες από την Ελλάδα;

Ε. Φαλτσάνι: Μπορώ να σου πω μόνο ότι είναι περιπτώσεις πάρα πολύ σημαντικές.

Δημοσιογράφος: Για την Ελλάδα;

Ε. Φαλτσάνι: Φυσικά για την Ελλάδα, αλλά δεν μπορώ να σου πω κάτι παραπάνω τώρα.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά τα στοιχεία αυτά έχουν να κάνουν και με πολιτικούς εδώ στην Ελλάδα, διότι έχουμε εκλογές τώρα;

Ε. Φαλτσάνι: Φυσικά, είναι συνδεδεμένα και με πολιτικούς.

Δημοσιογράφος: Σκέφτεσαι να έρθεις στην Ελλάδα για να συναντήσεις τους εισαγγελείς;

Ε. Φαλτσάνι: Αν χρειαστεί, το κάνω και αύριο...


Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα από τη συνέντευξη του Ε. Φαλτσάνι 


Παρακολουθήστε τη συνέντευξη που είχε δώσει ο Ε. Φαλτσάνι στο zougla.gr τον Φεβρουάριο του 2015. Tότε έλεγε πως τα στοιχεία που έχει είναι στη διάθεση της ελληνικής Δικαιοσύνης, αρκεί να τον καλέσουν...Διαβάστε επίσης:

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015, 12:15