Εκφράζοντας την «ιδιαίτερη χαρά» του για την παρουσία του στο Καστελόριζο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «μπορεί να βρίσκεται πολλά μίλια μακριά από την πρωτεύουσα, όμως εδώ είναι που χτυπά δυνατά η καρδιά της πατρίδας μας». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και δεσμεύτηκε πως στα στηρίξει τους κάτοικους τον ακριτικών νησιών.

Εκεί από όπου ανακοινώθηκε η ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, από αυτόν τον τόπο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε στην ομιλία του: «Έτσι λοιπόν και σήμερα, οκτώ χρόνια από τη μέρα που ο ελληνικός λαός άκουγε τα κακά μαντάτα των μνημονίων, φτάνουμε στις μέρες που πλέον αφήνουμε τα δύσκολα πίσω μας (…) βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την οριστική και αμετάκλητη έξοδο, καθαρή όπως ο καθαρός ουρανός του Καστελορίζου, από την εποχή της επιθετικής λιτότητας και της ασφυκτικής επιτροπείας που κόστισε πολύ».

«H στήριξη των ακριτών μας, δεν είναι κούφια λόγια αλλά έμπρακτη αποτύπωση του πραγματικού ενδιαφέροντος που πρέπει διαχρονικά να έχει η πολιτεία» επεσήμανε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θεμελιώδης αξία της Ελλάδας της νέας εποχής πρέπει να είναι η Δίκαιη Ανάπτυξη, δίκαιη και σε γεωγραφικό επίπεδο. Ισομερής, δηλαδή, σε κάθε γωνιά της χώρας» είπε ενώ πρόσθεσε: «Βασικό στοιχεία για να υπερασπιστούμε και την κυριαρχία και το πατριωτικό μας συμφέρον, να στηρίξουμε τις περιοχές αυτές με υποδομές».

«Από το 2012 μέχρι και πέρυσι, το ελληνικό δημόσιο είχε δαπανήσει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, σε ιδιώτη, για τη μεταφορά νερού στο Καστελόριζο. Τώρα, δαπανώντας σχεδόν το 1/3 του ποσού, εξασφαλίζεται η υδροδότηση του νησιού καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός σημείωσε απευθυνόμενος στους κατοίκους του νησιού: «Ακόμα, προχωράμε στην ένταξη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού του Νοτίου Αιγαίου, των έργων που αφορούν την ανάδειξη της παραλιακής ζώνης καθώς και τα βελτιωτικά έργα της περιφερειακής οδού του λιμανιού στο Καστελόριζο, συνολικού ύψους 750.000 ευρώ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από χίλια κύματα, η Ελλάδα βρίσκει ξανά λιμάνι, είπε ο πρωθπουργός από το Καστελόριζο.

«Λιμάνι απάγγειο και ασφαλές» -συμπλήρωσε- «ώστε να ξεκινήσουμε πλέον ένα νέο ταξίδι με πυξίδα τις ανάγκες και τα όνειρα αυτού του λαού».

Το μήνυμά του προς την Τουρκία

«Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί και υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα και δεν διαπραγματεύουμε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε σπιθαμή των εδαφών της. Από το Διδυμότειχο ως τη Γαύδο, και από τους Οθωνούς ως το Καστελόριζο. Φυσικά, η Ελλάδα ούτε απειλεί, αλλά ούτε φοβάται κανέναν», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού προς την Τουρκία.

Ειδική αναφορά στον εκλιπόντα σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Καστελόριζο.

«Είχαμε την ατυχία να χάσουμε έναν από τους καλύτερούς μας πιλότους», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι ο εκλιπών είναι στο Πάνθεον των Ηρώων μας, που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος.

Χαρακτήρισε ένδειξη καλής θέλησης, το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Τούρκο ομόλογό του, κινήσεις όμως – συμπλήρωσε – που πρέπει να έχουν συνέχεια.

Δεν πρέπει να γίνονται προκλητικές δηλώσεις και παρεμβάσεις, ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Και έστειλε προς την Άγκυρα «μήνυμα συνεργασίας αλλά και αποφασιστικότητας», όπως είπε.

«Με την Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να παίζει», υπογράμμισε και εξήγησε ότι η χώρα μας υπερασπίζεται διαχρονικές αξίες και θα το ξανακάνει με όποιο τρόπο και αν χρειαστεί.

Για τη σημασία της επίσκεψής του στο Καστελόριζο

«Θα μπορούσα να έλθω για να κάνω διάγγελμα, αλλά δεν θα το κάνω», είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του στο Καστελόριζο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αυτό το όμορφο φόντο δεν το βρίσκει κανείς εύκολα.

Ξεκαθάρισε έτσι ότι δεν πήγε στο νησί για επικοινωνιακούς λόγους, για να φτιασιδώσει, όπως είπε, κακόμορφα σχέδια, όπως έγινε στο παρελθόν.

«Σας δίνω την υπόσχεση ότι δεν θα αφήσουμε αυτή την κακή πινελιά, του διαγγέλματος του μνημονίου από εδώ τον Απρίλη του 2010» ανέφερε ο πρωθυπουργός και δεσμεύτηκε πως «την ημέρα που θα βγαίνουμε και τυπικά από τα μνημόνια, θα είμαι εδώ μαζί σας, για να ατενίσουμε μαζί το μέλλον του τόπου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης