Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας διευρύνοντας τη λίστα προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν σταμάτησε όμως εδώ, έδωσε εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά και στην Επιτροπή, να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2021 γραπτή έκθεση που θα άφορα ολοκληρωμένα όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα περιλαμβάνονται σε αυτή όλα τα εργαλεία και η επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Η καταδίκη της Ευρώπης υπήρξε απολύτως κατηγορηματική η γείτονα χώρα καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Η αποχή από παράνομες δραστηριότητες είναι προϋπόθεση στο κείμενο συμπερασμάτων» τόνισε ο πρωθυπουργός. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα, έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. 

«Συνήθως η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά που αποτελεί την πιο ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά. Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, η απειλή κυρώσεων όμως είναι το καλύτερο εργαλείο πίεσης για να αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία. Δεν θέλουμε την Τουρκία να είναι ένας προκλητικός και επιθετικός γείτονας, δεν είναι προς όφελος κανενός. Αν επιμένει να συνεχίσει υπάρχουν πια κυρώσεις. Ήδη αποφασίστηκαν οι πρώτες, και στον ορίζοντα θα υπάρχει ένα ουσιαστικό πλαίσιο κυρώσεων με μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο. Η Τουρκία καλείται να αλλάξει συμπεριφορά, να αντιληφθεί ότι η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη, με κόστος για τον τουρκικό λαό και πιστεύω ότι έχει γίνει απολύτως αντιληπτό ότι η Ευρώπη με τους δικούς της ρυθμούς κινείται ενωμένη, στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο και είναι παρούσα στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εξελίξεις που αφορούν και την ίδια» συνέχισε. 

«Οι κυρώσεις αυτές καθαυτές δεν είναι αυτοσκοπός, η απειλή των κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά είναι το καλύτερο εργαλείο που έχουμε για να ασκήσουμε πίεση στην Τουρκία ακριβώς για να αλλάξει συμπεριφορά» συμπλήρωσε. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης