Ψηφίστηκε η τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης της ΧΑ

Ψηφίστηκε η τροπολογία  για την αναστολή χρηματοδότησης της ΧΑ
Ολοκληρώθηκε στις 00.44 η ψηφοφορία στη Βουλή για την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την αναστολή της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων, σε περίπτωση που ασκηθεί δίωξη κατά στελεχών για εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση. Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και υπερψηφίστηκε με 235 «ναι» και 34 «παρών» σε σύνολο 269 βουλευτών.

Απόντες, ωστόσο, από την ψηφοφορία, μεταξύ άλλων (31 συνολικά), ήταν ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης. Χρυσοχοΐδης, οι βουλευτές Ν. Κακλαμάνης, Απ. Κακλαμάνης, Γ. Κουτσούκος, Μ. Γλέζος, Γ. Σταθάκης, Μ. Μπόλαρης και άλλοι.

Οι τροπολογίες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη Δημόσια Τηλεόραση και τη διαθεσιμότητα στα πανεπιστήμια εγκρίθηκαν με τις ψήφους Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (149 σε σύνολο 269) και «όχι» είπε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Η ονομαστική ψηφοφορία για την 851 τροπολογία στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας διεξήχθη κατόπιν αιτήματος του ΠΑΣΟΚ. Μαζί, σε ονομαστική ψηφοφορία τέθηκαν οι τροπολογίες 874 για την ΝΕΡΙΤ και 855 για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ. Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.


Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας η Χρυσή Αυγή κατήγγειλε την τροπολογία και αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Σημειώνεται ότι κατά την ψηφοφορία η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Zωή Κωνσταντοπούλου διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή του κόμματος και ψήφισε «παρούσα». Πάντως για το αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας έχει εκφράσει διαφωνία η αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ δια του Π. Λαφαζάνη.Επίσης αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσαν απόψε 18 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επί της τροπολογίας.

Η ψηφοφορία επί των τροπολογιών που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ορίστηκε να διεξαχθεί στις 11. Στις δύο τροπολογίες που αφορούν σε ρυθμίσεις για την ΔΤ και του υπουργείου Παιδείας για τους διοικητικούς υπάλληλους των ΑΕΙ, πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην Ολομέλεια τόνισε πως η θέση του κόμματός του είναι «ναι» στην τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης των κομμάτων υπό προϋποθέσεις, παρότι διατηρεί σε ορισμένα σημεία τις επιφυλάξεις του. Ανέφερε δε ότι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει άρθρα του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκαν εδώ και 12 χρόνια με διαφωνία της Αριστεράς θα τα αλλάξει «διότι δεν είναι δυνατόν να κινδυνεύει να κατηγορηθεί για τρομοκρατία κάποιος με το ποινικό αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών».

«Ναι» με «αστερίσκους» από Παπαδημούλη

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης κατά την ομιλία του στη Βουλή είπε ότι θα είναι η θετική ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ στην υπουργική τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων, αλλά με αστερίσκους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την θετική εισήγηση των αρμοδίων κομματικών οργάνων αναφορικά με την ρύθμιση, σημείωσε όμως ότι «λέμε «ναι» παρότι σε ορισμένα σημεία έχουμε και διατηρούμε τις απόψεις μας και τα επαναλαμβάνω: Θα θέλαμε να εγκρίνεται η απόφαση απο τα 3/5 της Βουλή.

Τα άρθρα του ποινικού κώδικα που ψηφίστηκαν πριν από 12 χρόνια με διαφωνία της Αριστεράς θα αλλάξουν από μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δυνατόν να καταδικάζεται κάποιος για τρομοκρατία λόγω παρακώλησης συγκοινωνίας. Όμως επειδή δεν φοβόμαστε θα στηρίζουμε την τροπολογία».

Κόντρα Καμμένου - Ψυχάρη για τα ναυπηγεία

Άγρια κόντρα σημειώθηκε νωρίτερα μεταξύ του Πάνου Καμμένου, προέδρου των ΑΝΕΛ και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ψυχάρη με αφορμή τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ο κ. Καμμένος κατηγόρησε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ για συγκάλυψη ενός σκανδάλου, ενώ λίγο μετά σημείωνε πως τα αδέλφια του πρώην πρωθυπουργού, εννοώντας τον Γιώργο Παπανδρέου εμπλέκονται και για τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «να μιλήσουμε για τα ομόλογα όπου εμπλέκονται τραπεζίτες, όπως ο Λαυρεντιάδης, που μαζί με Ψυχάρη και Ρέστη στα ΜΜΕ συγκαλύπτουν την κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ».Η αναφορά στο όνομα Ψυχάρης, εξόργισε τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έλαβε το λόγο και του απάντησε: «Πετάει μόνο λάσπη και για ταμπακιέρα δε μιλάει ποτέ. Για το πόθεν έσχες του…! Επειδή το δικαστήριο θα τον κρίνει και επισήμως καραγκιόζη δεν χρειάζεται να πω τίποτα άλλο».

Χωρίς να πάρει το λόγο ο Πάνος Καμμένος άρχισε να φωνάζει πως «παίρνουν το λόγοι οι γιοι εκδοτών για να υπερασπιστούν τον πατέρα τους», για να του απαντάει επίσης, χωρίς να λάβει το λόγο ο κ. Ψυχάρης.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013, 01:32