"Συμβιβασμός υπό όρους"«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Δώσαμε σκληρό αγώνα για να πείσουμε τους εταίρους ότι η προηγούμενη κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη», ανέφερε κατά την ομιλία του στην ετήσια συνέλευση μελών του ΣΕΒ, το απόγευμα της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συμβιβασμούς με τους δανειστές, προκειμένου να επέλθει μια συμφωνία που «θα επιλύει το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας».

«Δεν αποτελεί ούτε επιλογή ούτε ευθύνη της κυβέρνησης η έλλειψη ρευστότητας. Aποτελεί σκληρή τακτική των Ευρωπαίων στις διαπραγματεύσεις»«Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, έχουμε αντεπεξέλθει σε όλες τις υποχρεώσεις μας» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Δεν αποτελεί ούτε επιλογή ούτε ευθύνη της κυβέρνησης η έλλειψη ρευστότητας. Aποτελεί σκληρή τακτική των Ευρωπαίων στις διαπραγματεύσεις. Δεν ξέρω αν όλοι στην Ευρώπη είναι υπερήφανοι γι' αυτό. Αλλά θα έρθει η στιγμή των ευθυνών», τόνισε.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ότι «υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν συμφωνία. Έχουν στα συρτάρια τους διχαστικά σχέδια για την Ευρώπη». «Διατηρώ την ελπίδα ότι στους θεσμούς και στην ευρωζώνη έχουν επικρατήσει οι σώφρονες φωνές», συμπλήρωσε.«Βασικός διαπραγματευτικός στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας που θα διασφαλίζει γενναίο ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα. Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να εξαρτάται στο διηνεκές από την εξωτερική χρηματοδότηση. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα εσωτερικά εργαλεία χρηματοδότησης. Προτεραιότητά μας είναι η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μία ανάπτυξη που θα στηρίζεται και στην αύξηση της ενεργούς εσωτερικής ζήτησης. Η ανάπτυξη οφείλει να στηρίζεται αφενός στον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και στην οικονομική ενίσχυση της μισθωτής εργασίας».«Mε διαλυμένη την εσωτερική αγορά και κοινωνία δεν είναι δυνατό να βγούμε από την κρίση»«Ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας και πρώτα από όλα στο ανθρώπινο δυναμικό. Δεύτερο πλεονέκτημα είναι οι φυσικοί πόροι της χώρας, τρίτον η γεωπολιτική θέση της χώρας, ο ενεργειακός κόμβος και ο τουρισμός», πρόσθεσε.

«Mε διαλυμένη την εσωτερική αγορά και κοινωνία δεν είναι δυνατό να βγούμε από την κρίση», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι «να δώσουμε λύση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια». «Συστρατευόμαστε για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και των αλλαγών στα εργασιακά», κατέληξε κατά τον σύντομο χαιρετισμό του.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, των πρώην πρωθυπουργών Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Κώστα Σημίτη και πλήθους εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015, 22:17