«Πάμε» ήταν η πρώτη και η τελευταία λέξη που απηύθυνε στον κόσμο ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος παρουσίασε σε ανοιχτή εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος «Κίνημα Σοσιαλιστών Δημοκρατών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού έδωσε υπόσχεση ότι «θ’ αλλάξουμε την Ελλάδα», τόνισε πως το πρώτο συνέδριο της παράταξης θα πραγματοποιηθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής του υπάρχοντος ονόματος και του εμβλήματος. Επιπλέον, εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών θα εξεταστούν μεταξύ άλλων οι ενδεχόμενες συμμαχίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες θα προέρχονται από τον προοδευτικό χώρο. Με τη φράση «δεν θα γίνουμε ουραγός της Δεξιάς» ουσιαστικά άσκησε κριτική στους χειρισμούς Βενιζέλου και στην απόφασή του να προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία.


Ο Γ. Παπανδρέου προχώρησε σε ευθύ παραλληλισμό της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ την 3η Σεπτέμβρη του 1974 με τη διακήρυξη του νέου κόμματός του

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Γ. Παπανδρέου έκανε ευθύ παραλληλισμό της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ, την 3η Σεπτέμβρη του 1974, με την πράξη ίδρυσης του κόμματός του.

«Τότε λαϊκή απαίτηση και όραμά μας ήταν να απεξαρτηθούμε από τον ξένο παράγοντα που ήθελε κυβερνήσεις-πιόνια. Σήμερα, που ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει, στόχος είναι να απελευθερωθούμε από μια νέα εξάρτηση, την “αιχμαλωσία” από το πολιτικό, οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο, που εξυπηρετεί τα πελατειακά συμφέροντα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό το πελατειακό σύστημα ευθύνεται για την κρίση που περνά η Ελλάδα και δεσμεύτηκε για ευθεία σύγκρουση με τον νεοφιλελευθερισμό που έχει προκύψει τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τα κεντρικά σημεία της ομιλίας

Ολόκληρη η ομιλία του Γ. Παπανδρέου

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Αφού ευχαρίστησε τον κόσμο ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ένα καινούριο κοινωνικό «συμβόλαιο» με όλους αυτούς που θα βάλουν την υπογραφή τους σε αυτήν τη διακήρυξη του κόμματος, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια «νέα πορεία που γεννιέται από εσάς, με εσάς, για εσάς».

Με αναφορές σε αξίες βγαλμένες απευθείας από την εποχή του Διαφωτισμού, επεσήμανε ότι στόχοι του νέου κινήματος είναι η ισονομία, η κοινωνική Δικαιοσύνη, 
η κατάργηση των διακρίσεων παντός είδους (σεξουαλική, φυλετική) και η δίκαιη κατανομή του πλούτου.
«Φιλοδοξούμε να εκφράσουμε μια κοινωνική συμμαχία» είπε και τόνισε πως «πολιτικός μας στόχος είναι να σφυρηλατήσουμε αυτή τη συμμαχία και να την εκφράσουμε πολιτικά».

Τέλος στη λιτότητα

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη «η αιχμαλωσία των δημοκρατικών αξιών από ένα μιντιακό, οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο», κατάσταση που πρέπει να σταματήσει.

Προς αυτήν την κατεύθυνση εξαπέλυσε επίθεση σε παλαιότερες κυβερνήσεις, οι οποίες με τους χειρισμούς τους «μας κατέστησαν ευάλωτους στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και έκπτωτους στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους». Ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως η λογική της μεταφοράς ελλειμμάτων στις επόμενες γενιές είναι μια καταστροφική πρακτική που δεν θα επαναληφθεί, καθώς υποθηκεύει το μέλλον τους.


«Ο κύκλος της Μεταπολίτευσης κλείνει σήμερα, εν έτη 2015» ανέφερε και εξήγησε ότι «αυτή η δημιουργική επανάσταση που φέρνει το κίνημα πηγάζει από μια ξεκάθαρη αλήθεια: “Η Ελλάδα μπορεί”». Για τον λόγο αυτό κάλεσε όλους τους Έλληνες να σταματήσουν να περιμένουν τη «βοήθεια ενός ξένου προστ
άτη» και να θεωρούν ως υπευθύνους για την υπάρχουσα δυσμενή κατάσταση εξωτερικούς παράγοντες.
Στόχος είναι μια «σύγχρονη λειτουργική Δημοκρατία», έχοντας ως «πυξίδα μας την κοινωνική Δικαιοσύνη». Μόνο έτσι, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, θα προκύψει η «μεταπελατειακή Ελλάδα» και «θα δουν οι πολίτες βελτίωση στην καθημερινότητα τους, αφήνοντας πίσω τους την ανασφάλεια που πηγάζει από την άποψη ότι όλα γίνονται ερήμην τους».

«Μόνο έτσι θα έρθει η ανάπτυξη» πρόσθεσε, δίνοντας υπόσχεση ότι η «λιτότητα θα σταματήσει».


«Δεν είναι υπόθεση ενός ανθρώπου»

«Αυτή η μάχη αποτελεί μεγάλη ευθύνη» είπε, συμπληρώνοντας πως «το λάθος των αντιπάλων μας είναι ότι αντιμετωπίζουν αυτήν την προσπάθεια ως μια κίνηση ενός ανδρός και όχι ως συλλογική υπόθεση».
 
Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε επίσης πως θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος και να υποκύψει στις πιέσεις που δέχτηκε από διάφορες πλευρές. «Θα μπορούσα να σιωπήσω και να “βολευτώ”, κάνοντας αυτά που μου πρότειναν» είπε, προσθέτοντας πως «διάλεξα τον δύσκολο δρόμο».

«Επέλεξα να βάλω και πάλι το κεφάλι μου στον ντορβά και να αναλάβω πρωτοβουλία δημιουργικής ρήξης με το κατεστημένο. Αυτός είμαι. Αυτός θα είμαι πάντα» τόνισε, προσθέτοντας πως η ενδεχόμενη σιωπή του θα συνοδευόταν από την επανεκλογή του στα έδρανα της Βουλής.

«Μια σίγουρη βουλευτική έδρα, με αντάλλαγμα τη σιωπή μου σε μια επίπλαστη ενότητα που βυθίζει στην ανυποληψία μια παράταξη που αγαπήσαμε» είπε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναγνώρισε επίσης ενδεχόμενα λάθη που έγιναν τα πρώτα χρόνια του Μνημονίου, ωστόσο ξεκαθάρισε πως «αυτά που έκανα, τα έκανα για το κοινό καλό και δεν είχα κανένα προσωπικό όφελος».

«Κλήθηκα να πάρω δύσκολες αποφάσεις κόντρα στα πιστεύω μου. Σίγουρα έκανα λάθη. Δεν φυγομάχησα όμως, δεν κρύφτηκα, δεν πέταξα την “καυτή πατάτα” σε άλλον. Δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια. Ό, τι έκανα, το έκανα για την πατρίδα χωρίς να υπολογίζω το κεφάλι μου» υπογράμμισε επίσης.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε αναλυτικά τη διακήρυξη του νέου κόμματος του Γ. Παπανδρέου


Θερμή υποδοχή

Ο πρώην πρωθυπουργός έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές από τον κόσμο.

Οι υποστηρικτές του φώναξαν ρυθμικά το όνομά του, τον αγκάλιασαν και τον φίλησαν. Φανερά ευδιάθετος ο Γ. Παπανδρέου χαιρέτησε τον κόσμο και κατευθύνθηκε προς την αίθουσα προκειμένου να παρουσιάσει την ιδρυτική διακήρυξη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Την ίδια στιγμή πολίτες χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα για να απαθανατίσουν τα όσα συνέβαιναν κατά την άφιξη του πρώην πρωθυπουργού.


Το έμβλημα του νέου κινήματος…


Τι δήλωσε ο κόσμος

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών για να παρακολουθήσει την ομιλία. Ανάμεσα τους ήταν και ο Μιχάλης Ρέππας, ο οποίος δεν έκανε κάποια δήλωση κατά την προσέλευσή του στην αίθουσα.

Από την πλευρά του ο αδελφός του Γ. Παπανδρέου Νίκος τόνισε στην κάμερα του zougla.gr ότι «το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα».

 Ο Φίλιππος Πετσάλνικος έκανε λόγο για «Νέο κόμμα, νέα χρονιά, νέα αρχή».

«Δεν θέλουμε το ρουσφέτι. Θέλουμε να φύγει το πελατειακό σύστημα που υπάρχει από το 1821. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα» τόνισε ένας από τους παρευρισκομένους.

«Πιστεύουμε πως μόνο αυτός μπορεί να προσφέρει κάτι καινούριο. Είναι ο μοναδικός που εκφράζει τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό και την Κεντροαριστερά. Αν δεν ήταν αυτός, δεν θα είχαμε τι να ψηφίσουμε σε αυτές τις εκλογές» τόνισε ένας νεαρός. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε διάσπαση το ΠΑΣΟΚ απάντησε:

«Το πολιτικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ είχε χαθεί. Το κόμμα είχε φθαρεί. Δεν εξέφραζε τον λαϊκό κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Η κίνηση αυτή θα ενώσει αυτόν τον κόσμο της Αριστεράς και θα τον φέρει εκ νέου στην εξουσία».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση ενός μεγαλύτερου σε ηλικία άνδρα, ο οποίος εξήγησε στην κάμερα του zougla.gr πως πρόκειται για κάτι «νέο και υγιές».
«Ήρθε για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα. Περνάμε δύσκολες εποχές και χρειάζεται λόγος καθαρός για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα» συμπλήρωσε.

Εικόνες από τον χώρο της εκδήλωσης

Κόσμος έξω από τον χώρο της εκδήλωσης

Το «στρατηγείο» του Γ. Παπανδρέου

Επί της Πειραιώς 108 θα στεγάζονται τα γραφεία του νέου κόμματος του Γ. Παπανδρέου.
 
Το «στρατηγείο» του Γ. Παπανδρέου

Και εγένετο… Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι έγινε γνωστό και επίσημα ότι η ονομασία της νέας παράταξης του Γιώργου Παπανδρέου θα είναι «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών» και θα έχει έμβλημα ένα ρόδο σε κόκκινο φόντο.

Η ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον δικηγόρο κ. Μανιάτη και έφερε την υπογραφή 252 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων του Φίλιππου Πετσάλνικου, του Μιχάλη Καρχιμάκη και του Νίκου Παπανδρέου. Η συγκεκριμένη ενέργεια προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε θλιβερό συμβάν την ίδρυση νέας παράταξης από τον πρώην πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποπειράται να διασπάσει την παράταξη. Κάποιοι έχουν πρόσθετο βάρος για τον θεσμικό ρόλο που είχαν».


«Το ΠΑΣΟΚ είναι στενοχωρημένο αλλά και αποφασισμένο, συγκεκριμένο και επίμονο… Οι τέως πρωθυπουργοί και αρχηγοί κομμάτων φέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Βλέπουμε πώς φέρονται ο κ. Σημίτης, ο κ. Καραμανλής» πρόσθεσε.

Σε νεώτερη δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε πως «δεν υπάρχουν δύο ΠΑΣΟΚ», υπογραμμίζοντας πως το κόμμα του είναι «ο θεματοφύλακας της εθνικής στρατηγικής» και σε καμία περίπτωση δεν είναι «ψωνισμένο με την εξουσία».

Διαβάστε επίσης:

Πολιτικές ζυμώσεις στην Κουμουνδούρου

Την ίδια στιγμή σκεπτικισμός επικρατεί στην Κουμουνδούρου, καθώς αρκετοί θεωρούν δεδομένη την… αιμορραγία ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς την παράταξη του Γιώργου Παπανδρέου.

Το zougla.gr είχε αναδείξει το θέμα μέσω της πρόσφατης διαδικτυακής του ψηφοφορίας, στις 16/12/2014 και πριν ακόμα οριστικοποιηθεί η ίδρυση του νέου κόμματος, όπου το 19,1% των ερωτηθέντων είχε δηλώσει ότι βλέπει θετικά μια τέτοια κίνηση του πρώην πρωθυπουργού.

Η συσσωρευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια από τη στάση του ΠΑΣΟΚ τα δύο πρώτα χρόνια του Μνημονίου είχε οδηγήσει σε κατάρρευση της δημοτικότητας του Κινήματος και στην αντίστοιχη ενίσχυση των ποσοστών άλλων πολιτικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο η νέα πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού αλλάζει τους πολιτικούς συσχετισμούς και πολλοί θεωρούν ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης:

loads/Kaltura/Video/2015/Jan/3/1_s2y4m68b.jpg
/Uploads/Media/Kaltura/Video/2015/Jan/3/1_s2y4m68b.jpg

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας, Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης