«Στη χώρα μας η διάκριση των εξουσιών πάσχει» σχολίασε η πρώην υπουργός και πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, μιλώντας σε παρουσίαση βιβλίου του καθηγητή Δημήτρη Σκιαδά, με θέμα τη «ρυθμιστική διακυβέρνηση» και φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση «Novartis».

«Η διάκριση των εξουσιών είναι η βάση της δημοκρατίας. Βλέπουμε, όμως, το τελευταίο διάστημα να παρεμβαίνει η εκτελεστική εξουσία στη δικαστική εξουσία και να γίνονται πολλά και διάφορα. Αυτά δεν ωφελούν στη δημοκρατία και δημιουργούν μια εμπειρία, η οποία συνοδεύει τη χώρα για πάρα πολλά χρόνια και είναι πάρα πολύ δύσκολο όλο αυτό να το αλλάξεις» είπε στην ομιλία της η κα Γιαννάκου και στη συνέχεια σε σχετική δήλωσή της πρόσθεσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μιλώντας για τη διάκριση των εξουσιών, να φέρω ένα παράδειγμα: αυτήν την περίφημη υπόθεση Novartis. Ζούμε εν δημοκρατία και η δημοκρατία έχει όλα τα εργαλεία για να ρυθμίσει αυτές τις υποθέσεις. Ουδείς λόγος υπήρχε, επισπεύδοντας η κυβέρνηση, να δηλώνει ότι διέταξε τη δικαστική εξουσία να στείλει αυτό στη Βουλή, ή να λαμβάνει απόλυτα θέση, ενώ οι άνθρωποι οι οποίοι κατηγορούνται έχουν το τεκμήριο της αθωότητας. Αυτό είναι μεγάλο ατόπημα στη δημοκρατία».

Η τοποθέτηση της κας Γιαννάκου έγινε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην γενικού γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δημήτρη Σκιαδά, με τίτλο «Ρυθμιστική Διακυβέρνηση – Θεωρία και Εμπειρία στην Ελλάδα και στην Ε.Ε.».

Ειδικότερα, η κα Γιαννάκου αναφέρθηκε στη διάκριση των εξουσιών, κατά τη διάρκεια σχολιασμού της για το πώς η ρυθμιστική διακυβέρνηση εφαρμόζεται με «σεβασμό στο σύνταγμα και στη δημοκρατία», πόσο χρήσιμη είναι στη λήψη αποφάσεων και πώς δημιουργεί μια εμπειρία δημοκρατικής, κοινωνικής, ειρηνικής συμβίωσης, με επίσπευση λύσεων των προβλημάτων, ώστε να μη μένουν οι νόμοι «στα συρτάρια των διαφόρων γραφειοκρατών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στην Ε.Ε. υπάρχει μια τέτοια εμπειρία, υπάρχουν δηλαδή οι καλές πρακτικές οι οποίες εφαρμόζονται και υπάρχει εμπειρία τι είναι δημοκρατικό και τι δεν είναι. Βέβαια, εδώ στη χώρα μας η διάκριση εξουσιών πάσχει» είπε η πρώην υπουργός.

Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, η κα Γιαννάκου υπογράμμισε ότι «χρειάζεται ψυχραιμία», διότι μπορεί να συμβεί κάτι εν θερμώ «ή από ατύχημα». Πρόσθεσε ότι πρέπει «να φροντίσει η κυβέρνηση να ενισχυθεί η ενότητα – τουλάχιστον στα θέματα εξωτερικής πολιτικής – όλων των πολιτικών δυνάμεων».

«Βεβαίως, η Τουρκία, δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι μια περιφερειακή δύναμη που φιλοδοξεί να μη γίνεται τίποτε στον περίγυρο της χωρίς να το εγκρίνει η ίδια. Αυτό είναι μια φιλοδοξία που υπερβαίνει τα όρια των καλών διεθνών σχέσεων και σε μας δημιουργεί προβλήματα. Η κυβέρνηση οφείλει να είναι σταθερή και βέβαια να μη βγάζει ανακοινώσεις περί έλλειψης γνώσεως της γεωγραφίας, διότι η Ελλάδα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο λέει ότι το νησί των Ιμίων είναι ελληνικό» είπε η κα Γιαννάκου και πρόσθεσε:

«Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε διά της διπλωματικής οδού να κατασιγάσουν όλα αυτά και οι άσχημες ανακοινώσεις που γίνονται από την πλευρά της Τουρκίας, οι οποίες υπερβαίνουν κατά κάποιο τρόπο τα ειωθότα».

Για το βιβλίο και το θέμα που πραγματεύεται – τη ρυθμιστική διακυβέρνηση – μίλησαν ο ίδιος ο συγγραφέας, καθώς και ο πρώην πρύτανης, καθηγητής Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης, ο διδάκτορας και πρώην βουλευτής, Παναγιώτης Καρκατσούλης και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Παναγιώτης Γρηγορίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης