Γλέζος: Όχι στο κλίμα διχόνοιας

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015, 16:34


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Γλέζος, σε δήλωση που δημοσιεύεται στο ιστολόγιο της Κίνησης Ενεργοί Πολίτες, εξέφρασε την ανησυχία του «για το κλίμα διχόνοιας, μισαλλοδοξίας και εχθρότητας που επιχειρείται να δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γερμανία, και το οποίο, αν εδραιωθεί, απειλεί να οδηγήσει σε εθνικιστικές οξύτητες που σε καμιά περίπτωση δεν διευκολύνουν την επίλυση των προβλημάτων».

Μάλιστα απευθύνει έκκληση «τόσο προς τις δύο πλευρές όσο και προς τον Τύπο να αφήσουν τα εθνικιστικά παραληρήματα και να κυριαρχήσει η ψυχραιμία, η νηφαλιότητα, η λογική και το δίκαιο».

Γλέζος: Να αφήσουν τα εθνικιστικά παραληρήματα και να κυριαρχήσει η ψυχραιμία, η νηφαλιότητα, η λογική και το δίκαιοΩστόσο, τονίζει, υπάρχουν δύο εκκρεμή ζητήματα ανάμεσα στις δύο χώρες:

«Οι oφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα για τις καταστροφές που προκάλεσε το Γ΄ Ράιχ στη χώρα και τα χρέη που δημιούργησαν τα δάνεια για τη σωτηρία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, με εμπνευστή και πρωτουργό εκτελεστή τη σημερινή ηγεσία της Γερμανίας.

»Βεβαίως δεν θεωρούμε τον σημερινό λαό της Γερμανίας υπεύθυνο για τα εγκλήματα του Γ΄ Ράιχ εναντίον του ελληνικού λαού ‒ και όχι μόνο» προσθέτει ο κ. Γλέζος, που επίσης υπογραμμίζει ότι «σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν ταυτίζουμε τον Χίτλερ με τους σημερινούς ηγέτες της Γερμανίας, αλλά ούτε και συμψηφίζουμε το ένα θέμα με το άλλο».Όπως σημειώνει, ζητώντας την εξόφληση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, «δεν το κάνουμε για να εκδικηθούμε κανέναν, αλλά για να αποκαταστήσουμε το Δίκαιο».

«Προσωπικά, ποτέ μου δεν έθιξα ούτε τη Μέρκελ ούτε τον Σόιμπλε. Στον Γερμανό υπουργό, όμως, όποτε ισχυρίζεται ότι το θέμα θεωρείται λήξαν, έλεγα και λέγω: "Πότε και πώς έληξε;" Και απάντηση μέχρι σήμερα δεν έχω πάρει» τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγοντας, σημειώνει: «Σταθερά επιδιώκω τη φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς και επαναλαμβάνω όσα είπα πρόσφατα στη Γερμανική Σχολή στην Αθήνα: "Υποχρέωση των δύο Λαών είναι να αποτελέσουν τους παραστάτες για τη γέφυρα φιλίας ανάμεσα στους Λαούς της Ευρώπης". Στόχος μας αταλάντευτος πρέπει να είναι η συναδέλφωση των ευρωπαϊκών Λαών. Τότε μόνο η αποστροφή του Ομήρου για όποιον αγαπά τον πόλεμο θα αφορά κάθε πολίτη της Ευρώπης: "Αφρήτωρ, αθέμιστος, ανέστιος έστιν εκείνος, ος πολέμου έραται επιδημίου οκρυόεντος" (Ιλιάδα Ι 63-64)».

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015, 17:10