«Στόχος είναι ο διάλογος με την κοινωνία, τους κοινωνικούς εταίρους, τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών, καθώς και με τους εκπροσώπους των φορέων και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας» δήλωσε ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Κίνημα Αλλαγής, με θέμα «Βιώσιμη Οικονομία και Ανάπτυξη». «Ο δεύτερος στόχος είναι να φύγουμε από τις θεωρίες και να μιλήσουμε για την ουσία με συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις για την επόμενη ημέρα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όπως είπε, η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι η αρχή μίας σειράς θεματικών εκδηλώσεων και συζητήσεων που πραγματοποιεί το Κίνημα Αλλαγής στη διαδικασία της διαμόρφωσης ενός εξειδικευμένου προγραμματικού πλαισίου για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου την επόμενη ημέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει μία αποτελεσματική αγορά, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει ένα αποτελεσματικό κράτος. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα. «Δικός μας στόχος είναι μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, επισημαίνοντας ότι αυτό που εξετάζει το Κίνημα Αλλαγής είναι πως τα μέτρα αυτά θα συνδυαστούν και θα διασφαλίσουν τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, με σκοπό αυτή η δημοσιονομική διαφορά και οι πόροι που θα εξασφαλιστούν να μπορέσουν να διοχετευθούν στην επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έδωσε έμφαση και στη φορολογική πολιτική. «Θέλουμε να εφαρμόσουμε μία απλή φορολογική πολιτική, σύμφωνα με την οποία φορολογείται η κατανάλωση, μετά τα εισοδήματα και ακολουθεί η φορολόγηση της παραγωγής, η οποία δημιουργεί εισοδήματα και ενισχύει τη ζήτηση. Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι φορολογικές ελαφρύνσεις πρέπει πρώτα να στοχεύουν στην παραγωγή και, ειδικά, στους εξαγωγικούς κλάδους, στη συνέχεια στα εισοδήματα προοδευτικά, με χαρακτηριστικά και όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και έπειτα στην κατανάλωση» υπογράμμισε.

Επίσης, αναφέρθηκε και στο πλαίσιο λειτουργίας των αγορών, προϊόντων και υπηρεσιών. Όπως σχολίασε, η εύρυθμη λειτουργία τους και οι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού είναι απαραίτητα στοιχεία για μία ανταγωνιστική οικονομία, η οποία θα μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις. «Ο βασικός πυλώνας των πολιτικών μας έχει στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης και λειτουργίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε τομείς που η χώρα μας υστερεί, όπως, για παράδειγμα, ο τομέας της ενέργειας, την ενίσχυση των υποδομών και του ανταγωνισμού σε τομείς που σχετίζονται με τις μεταφορές (λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι) και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Ταυτόχρονα, στόχος είναι η ενίσχυση των ρυθμιστικών αρχών και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για να αποφύγουμε και να καταπολεμήσουμε φαινόμενα μονοπολιακών συνθηκών» εξήγησε ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αποκατάσταση του ρόλου του τραπεζικού συστήματος είναι ένα ακόμη θέμα που έθιξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, λέγοντας ότι, στην πρώτη φάση, η αποκατάσταση αυτή θα πρέπει να στοχεύει στην επούλωση των πληγών του, πώς θα μπορέσει, δηλαδή, το τραπεζικό σύστημα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με τους καταθέτες, αλλά και με τις αγορές, για να δημιουργήσει την απαιτούμενη κεφαλαιακή βάση, ώστε να τροφοδοτήσει μεσοπρόθεσμα με κεφάλαια κίνησης τη νέα γενιά επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικό ζήτημα είναι και το θέμα που αφορά την κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων, των capital controls.

Τέλος, υποστήριξε ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για βιώσιμη οικονομία, αν δεν κάνουμε λόγο για ένα συγκεκριμένο εργασιακό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι άμεση προτεραιότητα είναι η ενίσχυση όλων των μηχανισμών και των θεσμών εποπτείας της αγοράς εργασίας, στοχεύοντας, κυρίως, στην πάταξη της μαύρης, της ανασφάλιστης εργασίας, που αφενός μεν θίγει και πλήττει τα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων αφετέρου δε δημιουργεί νομικά απροστάτευτους εργαζόμενους σε πάσης φύσεως κινδύνους. «Αυτή η λογική δημιουργεί και συνθήκες μη υγιούς ανταγωνισμού ανάμεσα στις νόμιμες επιχειρήσεις και σε αυτούς που επιλέγουν άλλου είδους μη νόμιμες πρακτικές» εξήγησε.

Τέλος, ανέλυσε και το ρόλο της δικαιοσύνης, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τη διασφάλιση της ταχείας απονομής της δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής, πρώην υπουργός, Νίκος Χριστοδουλάκης, δήλωσε ότι αυτό το οποίο αποτρέπει την επενδυτικότητα στην Ελλάδα δεν είναι το υπολογίσιμο κόστος, αλλά το μη υπολογίσιμο κόστος. «Στην Ελλάδα, η φορολογία είναι υψηλή, αλλά και σε άλλες χώρες είναι υψηλή, η γραφειοκρατία είναι μεγάλη, γεγονός που συμβαίνει και σε άλλες χώρες» σημείωσε ο Νίκος Χριστοδουλάκης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για κόστη που ένας επενδυτής μπορεί να τα υπολογίσει. «Αυτό που ισχύει στην Ελλάδα είναι το μη υπολογίσιμο κόστος, το οποίο δεν ξέρεις ούτε πότε θα εκδηλωθεί ούτε τι έκταση θα πάρει. Το τελευταίο παράδειγμα είναι η ανακάλυψη αρχαίων, αφού δόθηκε η άδεια» είπε.

Μιλώντας στην ενότητα «Θεσμικές Μεταρρυθμίσεις και Επενδύσεις», ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γάτσιος, πρ. Πρύτανης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, γραμματέας Τομέα Επενδύσεων και Χρηματοδοτικών Εργαλείων του Κινήματος Αλλαγής, τόνισε ότι ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι η ανάπτυξη, ώστε να πάψει η χώρα να είναι ένα ναυάγιο που επιπλέει. «Η ανάπτυξη δεν είναι μία ποσοτική μεγέθυνση» υπογράμμισε ο κ. Γάτσιος. «Πιστεύουμε σε μία περιεκτική ανάπτυξη που τα αποτελέσματά της διαχέονται σε όλο το σώμα της κοινωνίας, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, χωρίς αποκλεισμούς. Όταν μιλάμε για ανάπτυξη και κοινωνικό πλούτο, εννοούμε με προστασία, σεβασμό και αναβάθμιση του περιβάλλοντος» διευκρίνισε ο κ. Γάτσιος.

Μεγάλη απόκλιση μεταξύ στόχων πολιτικής και εργαλείων πολιτικής διαπίστωσε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Άκης Σκέρτσος, επισημαίνοντας ότι ο στόχος είναι η Ελλάδα να φτάσει το 20% ως μερίδιο του ΑΕΠ των επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να αλλάξει δραστικά το μίγμα των επενδύσεων. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι χρειάζονται κίνητρα για αναζωογόνηση της οικοδομής. «Δεν έχει υπάρξει οικονομική ανάκαμψη, χωρίς να λειτουργήσει ξανά ο κλάδος της κατασκευής, ο κλάδος του real estate, σε υγιείς βάσεις και όχι με όρους “φούσκας”, όπως έγινε παλαιότερα» δήλωσε ο κ. Σκέρτσος.

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι αναγκαία η εφαρμογή μοναδικού ψηφιακού αριθμού ταυτότητας και ηλεκτρονική τιμολόγηση παντού. Αναφέρθηκε δε και στους δείκτες αξιολόγησης επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι, μετά από οκτώ χρόνια μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα απέχει πολύ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν έχουμε τον επιθυμητό ρυθμό επενδύσεων σε καινοτομία, παρατηρείται μεγάλη τεχνολογική ανωριμότητα και πολύ χαμηλές επιδόσεις στην ανάπτυξη επιχειρηματικών οικοσυστημάτων» είπε, μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ δήλωσε ότι χρειάζεται να χαραχθεί μία πολιτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με όρους μεγέθυνσης και να δοθούν κίνητρα, όπως οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις και οι υπεραποσβέσεις πάνω σε παραγωγικές επενδύσεις. Μία σημαντική επισήμανσή του ήταν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αποκτήσουν τη δυνατότητα να συμψηφίζουν ζημιές για μεγαλύτερο διάστημα της πενταετίας, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Ελληνικής Παραγωγής Κώστας Θέος, υπογράμμισε ότι στόχος είναι η μετάβαση από την Ελλάδα που δανείζεται, καταναλώνει και εισάγει, στην Ελλάδα που δημιουργεί, καινοτομεί, παράγει και εξάγει.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης, δήλωσε ότι οι συνθήκες στον τραπεζικό τομέα έχουν βελτιωθεί σημαντικά, οι καταθέσεις επιστρέφουν με αργούς ρυθμούς και η πρόσβαση στις αγορές βελτιώνεται, «αλλά απέχουμε πολύ από το να επιστρέψουμε στην κανονικότητα». «Εκτιμώ ότι πρόκειται για μία ζημιά που έχει διάρκεια, που έχει να κάνει με την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής διαχρονικά και την εμπιστοσύνη των αγορών. Αν δεν σημειωθεί μία δραστική βελτίωση στα δύο αυτά σημαντικά στοιχεία, δεν βλέπω μεγάλη επιστροφή καταθέσεων» σχολίασε ο κ. Καραμούζης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η ύπαρξη των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων αποτελεί πρόβλημα.

Μεταξύ άλλων, παρατήρησε ότι δεν υπάρχει ζήτηση για δάνεια. Συγκεκριμένα, είπε ότι η ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις βελτιώνεται, αλλά το αντίθετο συμβαίνει από τα νοικοκυριά. «Η ζήτηση για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια είναι αρνητική. Σήμερα, όλο το τραπεζικό σύστημα δέχεται περίπου 70 αιτήσεις την ημέρα για στεγαστικά δάνεια, όταν δεχόταν 1.200 παλαιότερα» σημείωσε ο κ. Καραμούζης, υποστηρίζοντας ότι η χρηματοδότηση της ανάπτυξης μπορεί να γίνει, μέσω μίας οργανωμένης μαζικής προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, έδωσε έμφαση στην ορθή και ταχεία απονομή δικαιοσύνης, καθώς και στην αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, η οποία σέβεται τη νομιμότητα.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κώστας Κόλλιας, τόνισε τις συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

Μιλώντας στην ενότητα «Οικονομική σταθερότητα και επενδύσεις», ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γραμματέας Τομέα Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής, Φίλιππος Σαχινίδης, ανέφερε ότι προϋποθέσεις για την προσέλκυση των επενδύσεων είναι η δημοσιονομική ισορροπία και η πολιτική σταθερότητα, διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι η δημοσιονομική ισορροπία δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να συγχέεται με τα υπερπλεονάσματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα, τρεις είναι οι βασικές αιτίες που αποτρέπουν τους επενδυτές: «Η ακαμψία στις εργασιακές σχέσεις, το φορολογικό σύστημα και η επιρροή της γραφειοκρατίας και της δικαιοσύνης».

Η αποκλιμάκωση του ΦΠΑ είναι η πρώτη και η σημαντικότερη παρέμβαση που πρέπει να γίνει στη φορολογία, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος, υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα τεράστιο ζήτημα είναι και το θέμα της φορολόγησης της εργασίας. «Σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 50% περίπου του μισθού, σε πολλές περιπτώσεις και περισσότερο, αποδίδεται σε τρίτους, κατά βάση στο κράτος, έχουμε δυσαρεστημένη επιχείρηση, η οποία πλέον έχει πολλά κίνητρα να εισφοροδιαφύγει και δυσαρεστημένο εργαζόμενο, με συνέπεια οι καταρτισμένοι εργαζόμενοι να σπεύδουν να φύγουν από τη χώρα» εξήγησε ο κ. Ρέτσος.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων, Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει χρήσεις γης, δεν έχει χωροταξικό και δεν έχει ξεκαθαρίσει τα θέματα του αιγιαλού. «Θέλουμε κανόνες και χαμηλούς συντελεστές έμμεσης και άμεσης φορολόγησης» σημείωσε ο κ. Καββαθάς, επισημαίνοντας ότι το βασικότερο είναι ότι θα πρέπει να μένει διαθέσιμο εισόδημα στους πολίτες.

Αναφέροντας ευρήματα μελετών, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) Γιάννης Παναγόπουλος, είπε ότι στην κατάταξη προτεραιοτήτων για τις ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, το κόστος εργασίας είναι 17ο στη σειρά. «Το μακροοικονομικό, υφεσιακό περιβάλλον δεν προσελκύει επενδύσεις και διώχνει την ειδικευμένη εργασία» ήταν κάποιες από τις βασικές διαπιστώσεις του κ. Παναγόπουλου.

Τέλος, ο καθηγητής, πρ. πρόεδρος του ΣΟΕ Πάνος Τσακλόγλου, σημείωσε ότι η ελληνική κρίση δεν ήταν στη βάση της δημοσιονομική κρίση, αλλά κρίση ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, όλες ανεξαιρέτως οι χώρες που μπήκαν στα μνημόνια, είχαν ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης