Με τη μία παραφωνία να διαδέχεται την άλλη, το κουαρτέτο υποψηφίων προέδρων της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να παιανίζει σε υψηλούς τόνους, τη στιγμή που το «πλοίο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλησιάζει επικίνδυνα προς το… παγόβουνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειλημμένη μοιάζει να είναι η απόφαση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματοςΟι προσπάθειες των τεσσάρων ανθυποψηφίων να πέσουν οι τόνοι περιορίζονται σε ευχολόγια, καθώς, παρά τις δημόσιες εκκλήσεις να πρυτανεύσει η λογική, άπαντες δείχνουν να αρνούνται να επανατοποθετήσουν τα ξίφη στις θήκες τους.

Κορυφαία στελέχη του κόμματος εκφράζουν ανησυχίες για τη συνοχή της παράταξης, εκτιμώντας ότι η εμπλοκή του Αντώνη Σαμαρά στην εμφύλια σύρραξη και η βαθύτατη απογοήτευση που διαρρέεται από το περιβάλλον Καραμανλή προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης φέρεται να βρίσκεται μία ανάσα από την απόφαση να εγκαταλείψει την καρέκλα του μεταβατικού προέδρου, ακολουθώντας το παράδειγμα των κ.κ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, που αμφότεροι παραιτήθηκαν από τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

Μάλιστα,  σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μεϊμαράκης σκοπεύει να ανακοινώσει την απόφασή του ενώπιον της Κ.Ο. του κόμματος που θα συνεδριάσει στις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης, ενώ θα προτείνει ως διάδοχό του τον Γιάννη Πλακιωτάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία θα είναι η εξής: Θα χρίσει ως αντιπρόεδρο τον Γιάννη Πλακιωτάκη και θα του δώσει αρμοδιότητες του μεταβατικού προέδρου. Κάτι το οποίο έκανε και ο Αντώνης Σαμαράς με τον ίδιο τον κ. Μεϊμαράκη.

Στον αντίποδα, ο έτερος διεκδικητής του χρίσματος της κεντροδεξιάς παράταξης, Απόστολος Τζιτζικώστας, αρνείται κατηγορηματικά να εγκαταλείψει τον θώκο του περιφερειάρχη Μακεδονίας.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει καμιά σχέση με το χθεσινό φιάσκο. Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι είναι διορισμένοι στις θέσεις που κατέχουν, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας εκλεγμένος. Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη, μετά το χθεσινό φιάσκο και δεν την είχε ζητήσει τις προηγούμενες πενήντα μέρες. Επίσης, οι πολίτες καταλογίζουν ευθύνες στον κ. Μεϊμαράκη για το φιάσκο» ανέφεραν συνεργάτες του.

Ακολουθώντας την τακτική του σκοτσέζικου ντουζ, αφού πρώτα ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης, ακολούθως, ο εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος υποψήφιος, επιχείρησε να ενισχύσει το συναινετικό του προφίλ, επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων, προκειμένου να επικρατήσει κλίμα ενότητας.

Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Γεωργιάδης φέρονται να απάντησαν ότι θα τοποθετηθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ μέχρι τώρα δεν έχει πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των κ.κ. Τζιτζικώστα και Μεϊμαράκη.

Και στο βάθος… debate

Τούτων δοθέντων, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης θεωρεί ότι η επόμενη πράξη του… εσωκομματικού δράματος πρέπει να διαδραματιστεί μπροστά στον τηλεοπτικό φακό. Ως εκ τούτου, απηύθυνε πρόσκληση προς τον Απόστολο Τζιτζικώστα να διασταυρώσουν τα ξίφη τους εφ όλης της ύλης.

Η αντίδραση του βασικού -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- αντιπάλου του νυν προέδρου αποτελεί γρίφο, ωστόσο, άπαντες γνωρίζουν ότι ενδεχόμενη τηλεμαχία μεταξύ των δύο ανδρών θα πληγώσει περαιτέρω την αιμορραγούσα παράταξη.

Πού θα κάτσει η μπίλια

Με τη διαδικασία να μετατίθεται για τα μέσα Δεκεμβρίου, τα επιτελεία των υποψήφιων προέδρων καταστρώνουν τα επόμενα σχέδιά τους, σε συνθήκες διαχείρισης κρίσης, προκειμένου είτε να ξεπεράσουν κατά το δυνατόν πιο αναίμακτα τις συνέπειες του φιάσκου, είτε να τις μετατρέψουν σε λάβαρο, στον δρόμο προς τις κάλπες.

Στη διεξαγωγή εκλογών στα μέσα Δεκεμβρίου προσανατολίζεται η ΝΔ έπειτα από το φιάσκο της ΚυριακήςΠλέον, όποτε και αν αποφασιστεί να γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας, σε όποιο τρόπο καταλήξουν -είτε βάσει καταστατικού είτε μέσω συνεδρίου- η ζημία έχει γίνει όχι τόσο με το φιάσκο των εκλογών, όσο με τις εν θερμώ δηλώσεις και καταγγελίες που ακολούθησαν και περιέπλεξαν την κατάσταση.

Ακόμα και αν μέχρι την επόμενη εκλογική ημερομηνία όλα κυλήσουν ομαλά, η μικροπολιτική και οι κατωτάτου επιπέδου κόντρες τους έχουν αφήσει όλους εκτεθειμένους έλεγαν στελέχη του κόμματος και έχουν «υπογράψει» δύσκολες ημέρες για τον νέο πρόεδρο που θα εκλεγεί καθώς θα δεχθεί την αμφισβήτηση των συνυποψηφίων του, μελών του κόμματος και κυρίως του κόσμου της ΝΔ που ένιωσαν με τον ευτελισμό που ακολούθησε το φιάσκο ότι η ιστορική παράταξη έχει γίνει «μικρομάγαζο» σκοπιμοτήτων.

Η επανεκκίνηση της διαδικασίας, πάντως μετά τη «ψήφο εμπιστοσύνης» των τεσσάρων υποψηφίων προς την ΚΕΦΕ ξανάρχισε από το μηδέν ενώ την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη θα συγκληθεί και η κοινοβουλευτική ομάδα.

Οι ημερομηνίες που πέφτουν στο τραπέζι είναι σύμφωνα με πληροφορίες η 5η ή 13η Δεκεμβρίου ο πρώτος γύρος και μία εβδομάδα αργότερα ο δεύτερος, χωρίς να αποκλείεται πάντως να καθυστερήσουν και άλλο ώστε αυτή τη φορά να είναι όλοι σίγουροι ότι τουλάχιστον δεν θα υπάρξει τεχνικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες την ημερομηνία ουσιαστικά θα καθορίσει η τεχνική εταιρεία που θα επιλεγεί με το χρονοδιάγραμμα που θα καταθέσει προκειμένου να προλάβει να στήσει τη διαδικασία.

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης