Μανώλης Γλέζος: Να επιστρέψουν οι αρχαιότητες στην Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014, 17:55
Μανώλης Γλέζος: Να επιστρέψουν οι αρχαιότητες στην Ελλάδα
Το θέμα της επιστροφής αρχαιοτήτων στην Ελλάδα έθεσε στον υποψήφιο Επίτροπο Πολιτισμού και Παιδείας Τibor Navracsics, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, επισημαίνοντας στον υποψήφιο Επίτροπο ότι ο πολιτισμός αποτελεί ένα από τα δυνατά σημεία της Ευρώπης και δε θα πρέπει «να στηρίζεται στην αρπαγή, τη λεηλασία και τη λαφυραγωγία».

Στο πλαίσιο των ακροάσεων των υποψήφιων Επιτρόπων, ο Μανώλης Γλέζος, απευθυνόμενος στον κ. Navracsics, ζήτησε να μάθει ποια θα είναι η προσωπική του δέσμευση και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τον επαναπατρισμό των έργων του πολιτισμού στους τόπους όπου δημιουργήθηκαν. 

«Μελέτησα προσεχτικά τις απαντήσεις που δώσατε στην Ειδική Επιτροπή του Κοινοβουλίου. Συγκινήθηκα, ως γιος δασκάλας, διαπιστώνοντας ότι είστε εκπαιδευτικός, από οικογένεια εκπαιδευτικών. Απογοητεύθηκα, όμως, επειδή καλούμαστε να επικυρώσουμε το διορισμό σας, αντί να έχουμε τη δυνατότητα να σας εκλέξουμε ανάμεσα σε άλλους. Άλλο επικύρωση, άλλο εκλογή», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Πώς όμως είναι δυνατό να οικοδομηθεί ο “ευρωπαϊκός δήμος”, που οραματίζεστε, όταν:

Η Γερμανία δεν επιστρέφει στην Ελλάδα τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που άρπαξε το Γ΄ Ράιχ;

Η Αγγλία αρνείται να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα;

Η Γαλλία ούτε καν συζητά να επιστρέψει την Αφροδίτη της Μήλου; 

Αν, όπως λέτε, “ο πολιτισμός είναι το πιο δυνατό σημείο της Ευρώπης”, δεν μπορεί να στηρίζεται στην αρπαγή, τη λεηλασία και τη λαφυραγωγία».


Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014, 18:06