Με τη διαπίστωση ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης γίνεται σε ένα φορτισμένο κλίμα, όπου το πολιτικό σύστημα έχει χάσει μεγάλο κομμάτι της αξιοπιστίας του, ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Γιώργος Μαυρωτάς.

Ο βουλευτής και αντιπρόεδρος του Ποταμιού ανέφερε ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι μια μεγάλη ευκαιρία να υπάρξει συναίνεση προς όφελος της κοινωνίας αλλά ταυτόχρονα επέσεισε και τον κίνδυνο να «καεί» η ίδια η αναθεώρηση λόγω του άρθρου 110, το οποίο -όπως είπε- είναι το κλειδί της αναθεώρησης. Μάλιστα κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ αν πιστεύει πραγματικά ότι πρέπει να αλλάξουν κάποιες διατάξεις όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86), τότε να ψηφίσει και την αναθεώρηση του άρθρου 110. Εξήγησε ότι η πενταετία «παγώματος» πρέπει να αναφέρεται μόνο για τις αναθεωρηθείσες διατάξεις και όχι στο σύνολο του Συντάγματος ώστε να διευκολύνεται η μεμονωμένη αλλαγή διατάξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε στο άρθρο 32 και την απεμπλοκή της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής, το οποίο έκρινε σωστό και τόνισε ότι θα συνεισφέρει στην πολιτική σταθερότητα.

Για το άρθρο 16, ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού υποστήριξε ότι πρέπει να αρθεί η απαγόρευση ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, ως μια αναγκαία αλλαγή προς όφελος της κοινωνίας. Το θέμα, όπως είπε, δεν είναι αν θα αναθεωρηθεί το άρθρο 16, αλλά το «πότε».

Ως προς τους διακριτούς ρόλους Κράτους-Εκκλησίας, επανέλαβε τη σταθερή θέση του Ποταμιού ότι αυτό είναι προς όφελος και των δύο, και πως πρέπει να προβλέπεται η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους με την έννοια της ευμενούς ουδετερότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα υποστήριξε πως η Εκκλησία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και την περαιτέρω εκκοσμίκευση του καταστατικού χάρτη της χώρας μας. «Γιατί», όπως συμπλήρωσε, «η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ένα αδιαμφισβήτητο ιστορικό και πληθυσμιακό προβάδισμα στην Ελλάδα, καθώς είναι ένας θεσμός σχεδόν δύο χιλιάδων ετών», αλλά όπως τόνισε «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνεται πολιτικό εργαλείο».

Στο σημείο αυτό, ο Γιώργος Μαυρωτάς έκανε λόγο για «υποκρισία» του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως από τη μία υποστηρίζει τη θρησκευτική ουδετερότητα αλλά «ιδεοληπτικά, αν όχι φοβικά», δεν προτείνει την αναθεώρηση της παρ. 2 του άρθρου 16 στο οποίο αναφέρεται ότι αποστολή της κρατικής παιδείας είναι η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης.

Ακόμη ο κ. Μαυρωτάς, σημείωσε ότι το Ποτάμι είναι υπέρ της τροπολογίας για την προστασία από διακρίσεις λόγω φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού καθώς -όπως είπε- καλά τα ευχολόγια και οι διακηρύξεις περί δικαιωμάτων και ισότητας, αλλά η προοδευτικότητα που επικαλούνται κάποιοι φαίνεται στην πράξη, όχι στα λόγια.

Καταλήγοντας, είπε ότι το Ποτάμι ανήκει στο προοδευτικό, φιλελεύθερο Κέντρο και δεν μπαίνει σε αριστερά και δεξιά κουτάκια, για αυτό και μπορεί να υποστηρίζει ταυτόχρονα και τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων (άρθρο 16) και τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας-Κράτους (άρθρο 3).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης