Oι επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη περιφερειαρχών και δημάρχων υπό το καθεστώς του «Καλλικράτη» θα έχουν χαρακτήρα πολιτικό, με τους ψηφοφόρους να επιλέγουν υποψηφίους με πολιτικό κριτήριο, το οποίο μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις εκφράζει τη θέση τους έναντι των εξελίξεων, όπως το μνημόνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων της 27ης κατά σειρά ανοιχτής διαδικτυακής ψηφοφορίας που διεξήχθη από τη zougla.gr από τη 14η Σεπτεμβρίου έως και το πρωί.

Τα ερωτήματα αφορούσαν τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά, και τις δύο συμβολικά σημαντικές περιφέρειες, της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Δύο ονόματα υποψηφίων ανακατεύουν την εκλογική τράπουλα και προκαλούν ισχυρές κρίσεις κεφαλαλγίας στα δύο κόμματα εξουσίας: ο Γιάννης Δημαράς, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και νυν ανεξάρτητος, ο οποίος φαίνεται να επικρατεί προς το παρόν έναντι του επίσημου υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής, και ο Πέτρος Μαντούβαλος στο Δήμο Πειραιά, ο οποίος φαίνεται να κερδίζει τη μονομαχία εντός Κεντροδεξιάς από τον επίσημο υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας και επίσης Μανιάτη Βασίλη Μιχαλολιάκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Θεσσαλονίκη, τώρα, ο Κώστας Γκιουλέκας επικρατεί ως αυτή τη στιγμή του κοινού υποψηφίου ΠΑΣΟΚ και αριστερών δυνάμεων, Γιάννη Μπουτάρη. Στην Αθήνα, τέλος, ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, παρά τις απώλειές του, υπερέχει του αντιπάλου του, Γιώργου Καμίνη. Αυτά ως προς την πολιτική άλγεβρα, διότι το ενδιαφέρον αυτής της ανοιχτής ψηφοφορίας εστιάζεται στην πολιτική τριγωνομετρία και τις εσωκομματικές καραμπόλες με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων. Αυτές οι μετακινήσεις εμπερικλείουν και το πολιτικό μήνυμα προς τις πολιτικές – κομματικές ηγεσίες.

Περιφέρεια Αττικής

Στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης για την Περιφέρεια Αττικής ο κ. Σγουρός υπολείπεται κατά ένα ελάχιστο ποσοστό, της τάξης του 0,2%, του πολιτικού ομοτράπεζού του κ. Δημαρά, ο οποίος ωστόσο ετάχθη αναφανδόν κατά του μνημονίου. Για το λόγο αυτό και εξοστρακίστηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ομού μετά της κυρίας Σοφίας Σακοράφα και του κ. Βασίλη Οικονόμου, βουλευτή του Υπολοίπου Αττικής. Ο κ. Δημαράς, λοιπόν, ως «αντάρτης» αλλά καταγεγραμμένος ως ΠΑΣΟΚ στην κοινή γνώμη, από τον πρώτο κιόλας γύρο καταγράφει τη διεισδυτική του ικανότητα εντός της δεξαμενής ψηφοφόρων του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο κ. Δημαράς κερδίζει το 23,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στον α’ γύρο, ενώ η διεισδυτικότητά του στη Νέα Δημοκρατία είναι 11,8% (καθόλου ευκαταφρόνητη), στο ΚΚΕ 13,4%, στον ΣΥΡΙΖΑ 14,7% και στον ΛΑΟΣ αγγίζει το σημαντικότατο 16,4% (αξιοπερίεργο). Ο κ. Δημαράς δηλαδή είναι πολυσυλλεκτικός και η διασπορά των ψηφοφόρων του σχεδόν ομοιόμορφη.

Στο δεύτερο γύρο και σε περίπτωση που αναμετρηθεί με τον κ. Σγουρό, όπως λογικά διαφαίνεται, ο κ. Δημαράς επικρατεί με το 54% και άνω των ψήφων. Στην πολιτική βεβαίως δεν γίνονται θαύματα, ούτε τα μεγάλα ποσοστά του κ. Δημαρά οφείλονται στη μεγάλη συμπάθεια που τρέφει η κοινωνία για το πρόσωπό του. Το 54% στο β’ γύρο αποτελεί φυσιολογική κατάληξη του 18,3% του πρώτου γύρου. Είναι προφανές πως ένα σημαντικό κομμάτι του κομματικού μηχανισμού και κατ’ επέκταση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ εξαρχής προέκρινε τον Γιάννη Δημαρά έναντι του κομματικού υποψηφίου.

Αν κανείς προσθέσει εδώ πως το ισχνό 6,1% του υποψηφίου του Συνασπισμού και πρώην ΠΑΣΟΚ Αλέξη Μητρόπουλου, το 2,6% του Αλέκου Αλαβάνου του ΣΥΡΙΖΑ και το 3,1% του Γρηγόρη Ψαριανού της Δημοκρατικής Αριστεράς θα λειτουργήσουν προσθετικά στο β’ γύρο υπέρ του κ. Δημαρά, τότε το τελικό 54% φαίνεται όχι μόνο φυσιολογικό αλλά και αναμενόμενο.

Ο μεγάλος χαμένος στην υπόθεση αυτή φαίνεται να είναι ο υποψήφιος της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας. Κατά συνέπεια, ο Αντώνης Σαμαράς αντιμετωπίζει τις πολιτικές επιπτώσεις από την επιλογή αυτή (ήδη εκφράζονται πιέσεις για την πρόωρη απόσυρσή του).

Ο εμφύλιος στα Μανιάτικα

Στον Πειραιά δεν διακυβεύεται η νίκη του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννη Μίχα, η οποία φαίνεται να είναι εξασφαλισμένη. Διακυβεύονται όμως το κύρος και η επιρροή της ηγετικής ομάδας της Ρηγίλλης και του κ. Σαμαρά προσωπικά.

Ο κ. Μαντούβαλος, πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που στηρίζεται και από τον ΛΑΟΣ, αν και εκκρεμεί εις βάρος του αναίρεση της δίκης που τον αθώωσε από την κατηγορία χρηματισμού και εμπλοκής του στο παραδικαστικό κύκλωμα, παρουσιάζεται ισχυρότερος του ενδοπαραταξιακού αντιπάλου του. Στον πρώτο γύρο ο κ. Μαντούβαλος προηγείται του κ. Μιχαλολιάκου με 31,7% έναντι 20,8%.

Ο κ. Μαντούβαλος προς στιγμήν επηρεάζει στον α’ γύρο το 56,6% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 70% εκείνων του ΛΑΟΣ, ενώ ο κ. Μιχαλολιάκος κερδίζει μόνο το 40% των νεοδημοκρατών του Πειραιά και μόλις το 24,7% των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ. Υφίσταται δηλαδή σοβαρό πρόβλημα εντός της πολυκατοικίας του κεντροδεξιού – δεξιού πολιτικού χώρου, με τελικό ηττημένο το ρετιρέ της οικοδομής, τη Ρηγίλλης.


Η μάχη του Θερμαϊκού

Αντίθετα με τις πρώτες ενδείξεις ο κ. Κώστας Γκιουλέκας της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να επικρατεί στο δεύτερο γύρο του αντιπάλου του κ. Γιάννη Μπουτάρη.

Η παραδοσιακή δομή των ψηφοφόρων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης –με βασικούς άξονες, που συλλειτουργούν πάντα τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, την Κεντροδεξιά και τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΚΚΕ (ισχυρή παρουσία στην Α Θεσσαλονίκης)- δίνει στον κ. Γκιουλέκα 51,6% και στον κ. Μπουτάρη 35,9%. Αν και είναι ακόμη νωρίς, ο κ. Μπουτάρης θα χρειαστεί να αυξήσει την επιρροή του στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους (εκείνους του ΚΚΕ δεν είναι δυνατόν να τους προσαρτήσει) για να ελπίζει στη νίκη.


Η σύγκρουση της Αθήνας

Ο Νικήτας Κακλαμάνης δεν θα κάνει περίπατο όπως φαίνεται. Στον πρώτο γύρο εξασφαλίζει ένα 38,8% με τον Γ. Καμίνη να λαμβάνει 28,5% και το ΚΚΕ με τον Νίκο Σοφιανό να ξεπερνά το 15%, ποσοστό εξαιρετικό και ενδεικτικό από πολιτική σκοπιά.

Στον δεύτερο γύρο ο νυν Δήμαρχος θα αντιμετωπίσει ένα ισχυρότατο 22,5% αναποφάσιστων, οι οποίοι δεν φαίνεται πως θα διασπαρθούν ομοιόμορφα κατά τις επιταγές της Στατιστικής. Έτσι, στον δεύτερο γύρο ο κ. Κακλαμάνης φθάνει το 43,6%. Ο Γ. Καμίνης το 33,9% και εναπομένει η πολιτική τοποθέτηση των αριστερών ψηφοφόρων και εκείνων που ανήκουν στους Οικολόγους Πράσινους για να κριθεί η μάχη.

Η ανοιχτή ψηφοφορία διεξήχθη από τη 14η Σεπτεμβρίου και έληξε τη 17η Σεπτεμβρίου. Η στάθμιση των αποτελεσμάτων έγινε στη βάση των πολιτικών επιλογών των ψηφοφόρων στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009. Για την τελική στάθμιση επελέγησαν οι ψηφοφόροι που ανήκουν στις περιφέρειες και τους δήμους όπου αναφέρονται τα ερωτήματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης