Ν. Κοτζιάς: «Ωφέλιμη για όλους μας η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, πΓΔΜ»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017, 07:44
Ν. Κοτζιάς: «Ωφέλιμη για όλους μας η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, πΓΔΜ»
Με την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά άρχισαν στις 9 το πρωί, οι εργασίες της 2ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, πΓΔΜ, στο ξενοδοχείο Χάγιατ της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των χωρών της περιοχής, για το κοινό τους μέλλον: «Η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, πΓΔΜ είναι ωφέλιμη για όλους μας γιατί συζητάμε με μεγάλη ειλικρίνεια το τι σκεφτόμαστε για το μέλλον, αλλά και ποια ζητήματα έχουμε να λύσουμε, να διευθετήσουμε και είναι ένα στοιχείο της γενικότερης πολιτικής της Ελλάδας για οικοδόμηση σημαντικών συνεργασιών σε όλη την περιοχή».

Ο υπουργός ανέφερε ότι στο χθεσινοβραδινό δείπνο οι υπουργοί από τις τέσσερις βαλκανικές χώρες είχαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για την κατάσταση στην περιοχή και το μέλλον, τόσο σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική (η Αλβανία και η πΓΔΜ δεν είναι μέλη της ΕΕ), όσο και τη μεταξύ τους συνεργασία, όπως και για τα θέματα που θα συζητηθούν στην επόμενη, την τρίτη κατά σειρά, Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, πΓΔΜ.

Στη σημερινή συνάντηση θα τεθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πολιτών και τη διασυνοριακή συνεργασία, τη συνεργασία σε θέματα πυρασφάλειας, όπως εκδηλώθηκε με την κατάσβεση πυρκαγιών το καλοκαίρι, καθώς και με τον τομέα της ενέργειας.

Ειδικά για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι είναι μεγάλης σπουδαιότητας, επειδή η περιοχή μας είναι δρόμος για νέους αγωγούς φυσικού αερίου.

Στη συνάντηση μετέχουν από την Αλβανία οι υπουργοί Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, Εσωτερικών Ροβένα Βόντα, Ενέργειας Κόλι Μπέλε, από τη Βουλγαρία οι υπουργοί Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, Εσωτερικών Βαλεντίν Ράντεφ, Ενέργειας Ρόσεν Σιμίτσιεφ, από την πΓΔΜ οι υπουργοί Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ, Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι, Ενέργειας Κρέσνικ Μπέκτεσι και από την Ελλάδα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο γενικός γραμματείας Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Οι εργασίες της Συνάντησης θα ολοκληρωθούν στις 15.40 με τη συνέντευξη Τύπου. 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους ομολόγους του από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την πΓΔΜ στη Διάσκεψη για την προστασία θρησκευτικών και πολιτισμικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή, που είναι τα μεγάλα θύματα των πολέμων που διεξάγονται εκεί, η οποία θα γίνει στις 29 και 30 Οκτωβρίου, καθώς και στην 3η Συνάντηση της Ρόδου τον Ιούνιο του 2018.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017, 11:03