Στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Παζ, βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος συμμετείχε στη 2η Υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών (Ancient Civilizations Forum – ACForum).

O Έλληνας ΥΠΕΞ, ο οποίος φόρεσε τη στολή των Ίνκας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας των πολιτισμών στο πλαίσιο πολυδιάστατων συνεργειών, «ως ένα σημαντικό επόμενο βήμα στην ανάπτυξη μίας θετικής ατζέντας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στο μακρύ ταξίδι που έκανε αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και τη χαρά του να συμμετέχει στο Φόρουμ της Λα Παζ, ως συνέχεια της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο από την Αθήνα σε συνεργασία με τον Κινέζο ομόλογό του στο πνεύμα της σύνδεσης των αρχαίων πολιτισμών με τη σύγχρονη εποχή.

«Τα τρία στοιχεία του πολιτισμού, η επικαιρότητά του, η ήπια ισχύς, η οικονομική του διάσταση, η δυνατότητα να συνδέσει και να σταθεροποιήσει τον κόσμο σε μια ασταθή περίοδο, καθιστούν σημαντική τη συνέχιση και την ενδυνάμωση της πρωτοβουλίας μας» είπε ο Ν. Κοτζιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ανέδειξε και το θέμα της διεύρυνσης του Φόρουμ σε νέα μέλη εστιάζοντας από όλους τους υποψηφίους που εξέφρασαν ενδιαφέρον στον ιδιαίτερο ρόλο που είχε στην ιστορία της ανθρωπότητας και των αρχαίων πολιτισμών η Αρμενία. Πρόταση η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή στη συνέχεια.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε, ακόμη, την ανάγκη σε αυτή τη δεύτερη διάσκεψη να επεκταθεί ο διάλογος με τη συμμετοχή των λαών και της ακαδημαϊκής κοινότητας των συμμετεχόντων χωρών και ανακοίνωσε ότι άρχισε να λειτουργεί και η ιστοσελίδα του Φόρουμ, καλώντας τους συμμετέχοντες να συνεισφέρουν με περιεχόμενο, ώστε να αποτελέσει ένα αξιόπιστο σημείο αναφοράς για τις δράσεις του Φόρουμ και των μελών του

Στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι αυτό που φέρνει η Βολιβία στον παγκόσμιο πολιτισμό «είναι η σημασία του πνεύματος».

«Σε μία εποχή διαφθοράς, στην οποία δεν υπάρχουν αρκετές αξίες και αρχές, νομίζω ότι η βολιβιανή παράδοση φέρνει καινούριες σκέψεις σε όλους μας. Αποτελεί έμπνευση. Σήμερα ήρθαμε εδώ για να εντατικοποιήσουμε τη δουλειά που κάνουμε. Ο πολιτισμός είναι μία ήπια ισχύς, φιλειρηνική. Πρέπει να υποστηρίξουμε την παρουσία του παντού. Για εμένα προσωπικά δεν υπάρχει εξωτερική πολιτική χωρίς την πολιτιστική διπλωματία. Νομίζω ότι και για όλους τους παρόντες ισχύει το ίδιο», τόνισε.

Το tweet του ΥΠΕΞ:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης