Μετά την επίλυση του ονοματολογικού με τη «Βόρεια Μακεδονία» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται με ούριο άνεμο την Τουρκία, γράφει η «TAZ» του Βερολίνου σε άρθρο με τίτλο «Με ζητούμενο την αποκλιμάκωση».

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει πως «το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να επιβάλει την επίλυση του ονοματολογικού παρά τις μεγάλες αντιστάσεις στο εσωτερικό ενισχύει το κύρος του στην Τουρκία. Πολλοί παρατηρητές στην Άγκυρα ελπίζουν ότι ίσως τώρα είναι εφικτή μια πρόοδος και στο ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Όμως και για μια προσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων η βελτίωση του κλίματος Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί προϋπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Οι δύο ηγέτες έχουν συμφέρον από καλύτερες διμερείς σχέσεις. Ο μεν Τσίπρας συγκεντρώνει πόντους εν όψει των εκλογών του Οκτωβρίου, ο δε Ερντογάν επιδιώκει λόγω των προβλημάτων στη Συρία να διασφαλίσει την ηρεμία στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας. Ευκολότερα από τις διαφωνίες στο Αιγαίο ίσως επέλθει βελτίωση στο ζήτημα των μειονοτήτων στις δύο χώρες. Με εθνικιστικά κίνητρα, παρόμοια με εκείνα που στέκονταν εμπόδιο σε μια επίλυση του ονοματολογικού, η Ελλάδα αρνείται στην τουρκική μειονότητα της Θράκης πολιτιστικά δικαιώματα. Αντιστοίχως, διάφορες τουρκικές κυβερνήσεις ταλανίζουν την ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη».

Οι Πρέσπες υπόδειγμα ειρηνικής διευθέτησης διενέξεων

Η επίλυση του ονοματολογικού αποτελεί υπόδειγμα για την ειρηνική διευθέτηση διενέξεων μεταξύ Ευρωπαίων εταίρων, παρατηρεί η «Die Welt» σε άρθρο με τίτλο «Η πορεία των Βαλκανίων πρέπει να καταλήγει στην Ε.Ε.». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «για να συνεχίσουν στην ΠΓΔΜ οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οι Βρυξέλλες θα πρέπει να καταστήσουν σαφές πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η χώρα έχει προοπτική ένταξης στην Ε.Ε., όπως ζητεί η πλειοψηφία, κυρίως, της νέας γενιάς. Για μια αξιόπιστη ενταξιακή πορεία χρειάζονται πάντα δύο πλευρές. Τώρα είναι η σειρά της Ε.Ε. να ανταποκριθεί. Έπειτα από επιτυχημένες προσπάθειες σε χώρες προς ένταξη θα πρέπει να σημειώνεται αντίστοιχα απτή πρόοδος στην ενταξιακή διαδικασία. Για τον λόγο αυτόν η Ε.Ε. θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. […]

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Το “ναι” στην αλλαγή του ονόματος αποτελεί ταυτόχρονα απόρριψη των εθνικιστικών δυνάμεων στα Βαλκάνια. Σε καιρούς στους οποίους ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός υποβάλλουν σε δοκιμασία αντοχής το ευρωπαϊκό μοντέλο, η διαδικασία συμφιλίωσης Ελλάδας-ΠΓΔΜ δίνει θάρρος στην υπόλοιπη Ευρώπη: Συνεννόηση αντί για διχασμός, διάλογος και συμβιβασμός αντί για εθνικούς εγωισμούς. Ένα πρότυπο για όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.».

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης