Σε μια λιτή αλλά ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση στην Πρεσβεία της Παλαιστίνης, όπου επιβεβαιώθηκαν οι ιστορικοί δεσμοί των δυο λαών, βραβεύθηκε νωρίτερα σήμερα ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης για την προσφορά του κυβερνώντος κόμματος στον αγώνα των Παλαιστινίων.

Κατά την τελετή ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ στους αγώνες των Παλαιστινίων ενώ άφησε αιχμές για τη στάση των ΗΠΑ και την απόφαση τους για την ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ ως της περιοχής που θα φιλοξενεί την αμερικανική πρεσβεία του Ισραήλ και η οποία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Ειδικά για την Ιερουσαλήμ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε πως για πάρα πολλά χρόνια τρεις θρησκείες συνυπήρχαν ειρηνικά αποτελώντας παράδειγμα συμβίωσης διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν μπορεί κάνεις μεγάλος ηγέτης σήμερα να λέει ότι υπηρετεί την Ειρήνη όταν δεν δίνει μια δίκαιη λύση στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Και η λύση δεν είναι άλλη από την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου βιώσιμου κράτους στα όρια του 1967 και στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ» είπε ο κ. Σκουρλέτης. Ο ίδιος νωρίτερα παρακολουθούσε τον Παλαιστίνιο πρέσβη Μαούνα Τουμπάρει να τον ευχαριστεί θερμά για τη στάση του ελληνικού κοινοβουλίου του 2015 αναφορικά με την αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

«Να είστε σίγουρος» είπε ο κ. Σκουρλέτης αναφερόμενος στον πρέσβη, προσθέτοντας ότι «τώρα που η χώρα μας βγαίνει από μια μεγάλη κρίση και ανακτά μέρος από τη χαμένη δύναμή της αποκτάτε και εσείς ένα πιο ισχυρό φίλο».

«Τις πρώτες φορές που είχαμε συναντηθεί σας είχα πει ότι αισθάνομαι πως ο χαρακτήρας μου διαμορφώθηκε από τον λαμπερό αγώνα των Παλαιστινίων για τα δικαιώματά τους» είπε συνεχίζοντας ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι «η ιστορική απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου του 2015, νομίζω ήταν το πρώτο βήμα και θα πρέπει να ακολουθήσουν και αλλά και στο πλαίσιο της ΕΕ. Δυστυχώς κάποιοι από τους ισχυρούς του πλανήτη δεν θέλουν να βλέπουν τους λαούς να ζουν ειρηνικά για τους δικούς τους οικονομικούς και γεωστρατηγικούς λόγους» κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι πανευτυχής σήμερα μεταφέρω τον χαιρετισμό του προέδρου Αχμούτ Αμπάς σε εσάς και μέσα από εσάς σε όλο τον ελληνικό λαό» τόνισε ο Παλαιστίνιος πρέσβης υπογραμμίζοντας πως οι δυο χώρες έχουν κοινά ιδανικά εκείνα της δημοκρατίας, της ειρήνης και της δικαιοσύνης. «Εμείς βλέπουμε τους Έλληνες διαφορετικά από τους άλλους λαούς» είπε ο Μαρουάν Τουμπάση υπογραμμίζοντας πως στα πανεπιστήμια τους διδάσκονται την αρχαία ελληνική φιλοσοφία.

Ο Παλαιστηνιος πρέσβης υπογράμμισε επίσης πως η σχέση των δυο λαών που επισφραγίστηκε με τη φιλία των Γιάσερ Αραφάτ και Ανδρέα Παπανδρέου έχει χαραχτεί στη μνήμη του λαού του και δεν θα σβήσει ποτέ. Ο κ. Τουμπάση σημείωσε επίσης κατά την τελετή πως η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τους γέμισε χαρά γνωρίζοντας πως το κόμμα ήταν πάντα στο πλευρό τους και τέλος ευχαρίστησε τον κ. Σκουρλέτη και το σύνολο της κυβέρνησης για τις προσπάθειές τους και μέσα από την ευρωπαϊκή Αριστερά για την αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

Κατά τη συνομιλία τους οι δυο άνδρες συζήτησαν εκτενώς την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, την τρομοκρατία, αλλά και τη στάση των ΗΠΑ. Ο Παλαιστίνιος πρέσβης μάλιστα τόνισε ότι «η Αμερική έχει πάρει ακραίες αποφάσεις κατά της Παλαιστίνης, τόσο στο ζήτημα της Ιερουσαλήμ όσο και στο ζήτημα των προσφύγων». Στην τελετή παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι πρέσβεις της Τυνησίας και του Κουβέιτ καθώς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης