Στον Ισπανό πρώην πρωθυπουργό, Φελίπε Γκονζάλες, απονεμήθηκε το βράδυ της Πέμπτης το «Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών», σε ειδική τελετή που έγινε στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, στο πλαίσιο του 5ου Athens Democracy Forum.

«Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση τιμήσαμε σήμερα τον μακροβιότερο πρωθυπουργό της Ισπανίας, που σφράγισε με το έργο και την πολιτική του, την εδραίωση της δημοκρατίας στην Ισπανία. Το “Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών” αποτελεί μια γέφυρα που συνδέει την αθηναϊκή δημοκρατία με τη σύγχρονη, δημοκρατική διακυβέρνηση, αναγνωρίζοντας το έργο και την ηθική ακεραιότητα διεθνών προσωπικοτήτων, ταγμένων στην προάσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, απονέμοντας το βραβείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη βράβευση σχολίασε με γραπτό μήνυμά του και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος συνεχάρη τον δήμο Αθηναίων για την απονομή του βραβείου στον Φελίπε Γκονζάλες, «τον φίλο και συνεργάτη μου επί 25ετίας και πηγή έμπνευσης των υπέρμαχων της δημοκρατίας σε όλον τον κόσμο».

Είχε προηγηθεί νωρίτερα το απόγευμα, εκδήλωση στη Στοά του Αττάλου, όπου ο κ. Καμίνης, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «η δημοκρατία δεν είναι το αυτονόητο κεκτημένο. Είναι ένα διαρκές ζητούμενο». Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «οφείλουμε αδιαπραγμάτευτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και να σταματήσουμε τη φθορά των δημοκρατικών θεσμών. Να αντιταχθούμε στην απαξίωση του νόμου, να ξαναδώσουμε στην πρόοδο νόημα, να την κάνουν, μαζί με το δημόσιο συμφέρον, ζητούμενο και σύνθημά τους οι πολίτες».

Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρώην πρωθυπουργός τόνισε συγκινημένος: «Τίποτα δεν με τιμά περισσότερο, σε αυτό το στάδιο της ζωής μου, παρά μια αναγνώριση της δέσμευσής μου στη δημοκρατία. Ακόμα πιο συναισθηματικό είναι ότι προέρχεται από τον δήμο των Αθηναίων, από εκεί που ξεκίνησαν όλα όσα είμαστε, όλα όσα θέλουμε να είμαστε, να ζούμε δηλαδή σε μια κοινωνία των ελευθεριών, με τη συμμετοχή των πολιτών στο κοινό μας πεπρωμένο. Για αυτό, και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεσημέρι ο κ. Καμίνης υποδέχθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο τον κ. Γκονζάλες, στον οποίο χάρισε τη διδακτορική διατριβή που ο ίδιος είχε υποστηρίξει το 1989 ως φοιτητής στη Βαρκελώνη, με θέμα την παράλληλη πορεία συνταγματικού εκδημοκρατισμού Ισπανίας και Ελλάδας. Καλωσορίζοντάς τον, αναφέρθηκε και στη στενή συνεργασία του κ. Γκονζάλες με τον Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς οι δύο τους, όπως είπε ο κ. Καμίνης, «ουσιαστικά έβαλαν στο DNA της Ένωσης μία απλή αλήθεια: Πως σε μία ευνομούμενη κοινωνία, οι δυνατότεροι, οι πιο ισχυροί έχουν χρέος να βοηθούν τους αδύνατους».

Αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας, τόνισε ακόμη ότι «πρόκειται για μία εμβληματική μορφή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, με καίρια συμβολή στην εμπέδωση της δημοκρατίας στην Ισπανία».

Στις δηλώσεις του ο κ. Γκονζάλες τόνισε ότι «η Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα σήμερα γιατί αναπτύξαμε τη νομισματική ένωση και ξεχάσαμε την οικονομική και κουτσαίνοντας οδηγηθήκαμε σε δομική κρίση». Επίσης, αναφέρθηκε στην άνοδο του λαϊκισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ακούω παντού καταγγελίες απέναντι στον λαϊκισμό. Υπάρχει κάποια αλήθεια. Ο λαϊκισμός μπορεί να είναι της Λεπέν ή του Μελανσόν, αλλά υπάρχει και κάτι που με ανησυχεί και θα έπρεπε να αναρωτηθούμε εμείς οι δημοκράτες, που κάναμε μεταρρυθμίσεις για να προωθήσουμε το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, σε τι αποτύχαμε και αφήσαμε τόσο χώρο για τον λαϊκισμό, κάθε χρώματος και σημαίας. Το πρώτο σημείο που πρέπει να λύσουμε είναι τι κάναμε εμείς λάθος, τι κάναμε άσχημα».

Τέλος, αναφερόμενος στα ζητήματα που καλείται να απαντήσει η κεντροαριστερά στην Ευρώπη, είπε πως άλυτα είναι «δύο θεμελιώδη, η δημοκρατία και η ισότητα», και σημείωσε ότι «η αριστερά αρέσκεται στα σχέδια για το μέλλον, αφήνοντας το κυβερνητικό παρόν στην κεντροδεξιά και αυτό είναι το λάθος της».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης