Με την αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες, για όλα τα μεγάλα τρέχοντα διεθνή θέματα (Συρία, Ιράν, Αίγυπτος, Ν. Σουδάν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κ.λπ.), συνεχίζεται -όπως αναφέρουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη- ο πολιτικός και διπλωματικός «μαραθώνιος» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά τις επισκέψεις του σε Παρίσι και Ουάσινγκτον.

Βασικό αντικείμενο του Συμβουλίου είναι η προετοιμασία της διάσκεψης «Γενεύη 2» για τη Συρία που συνέρχεται τελικά την ερχόμενη Τετάρτη στο Μοντρέ, «μετά την απόφαση της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης να μετάσχει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος θα έχει επαφές για τη Συρία με ομολόγους των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ενώ οι ίδιες πηγές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος έχει ήδη αποσαφηνίσει σε όλους τους συνομιλητές του ότι κανένας Έλληνας στρατιώτης δεν πρόκειται να μετάσχει σε επιχείρηση στο έδαφος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα αυτό το αποσαφήνισε και προς τον Σουηδό ομόλογό του Καρλ Μπιλτ που προτείνει την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών «ομάδων μάχης», σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Πέμπτη, όταν ο κ. Βενιζέλος βρισκόταν στην Ουάσινγκτον.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις προτεραιότητες της προεδρίας, αλλά αναμένεται να τεθούν όλα τα κρίσιμα θέματα τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, προκειμένου να συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό έπειτα και από τις επισκέψεις του κ. Αναστασιάδη στο Λονδίνο και του κ. Βενιζέλου στην Ουάσινγκτον.

Την Τρίτη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα προεδρεύσει στη διακυβερνητική διάσκεψη Ε.Ε. – Σερβίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα διεθνή ΜΜΕ εκ μέρους της Ε.Ε. Επίσης, την ίδια ημέρα θα ενημερώσει και τους Έλληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες για όλα τα τρέχοντα θέματα.

Την Πέμπτη, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Βενιζέλος, όπως και ο Χάνες Σβόμποντα, θα συμμετάσχει σε μεγάλη εκδήλωση της ομάδας των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη νέα σοσιαλιστική – προοδευτική πλατφόρμα για την Ευρώπη.

Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου υπό την προεδρία του κ. Βενιζέλου θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για ενημέρωση και συζήτηση σε όλο το φάσμα των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

Οι πηγές του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ακόμα ότι ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται όλες αυτές τις ημέρες σε συνεχή επαφή με τους συνεργάτες του στο κόμμα και την Κ.Ο.

Παράλληλα, επισημαίνουν αφενός ότι το ΠΑΣΟΚ παρεμβαίνει συστηματικά και επίμονα σε όλα τα εκκρεμή νομοθετικά ζητήματα (πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κοινωνική ασφάλιση και κοινωνική πολιτική, ρυθμίσεις για τη λειτουργία της αγοράς, ΑΔΜΗΕ κ.λπ.) και αφετέρου ότι λειτουργεί αρκετά ικανοποιητικά η ομάδα συντονισμού μεταξύ των Κ.Ο. της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Κατά τις ίδιες πηγές, στο τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί η σύνθεση των επιτροπών, τη συγκρότηση των οποίων αποφάσισε η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, και θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο. Την Κυριακή διοργανώνεται μεγάλη συγκέντρωση στελεχών από όλη την Ελλάδα με αφορμή τη νέα χρονιά με αντικείμενο τον συντονισμό της δουλειάς του κόμματος εν όψει των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές, ως προς το ζήτημα της Κεντροαριστεράς, των «58» και του εκλογικού σχήματος των ευρωεκλογών, τονίζουν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η τελευταία απόφαση της ΚΠΕ είναι απόλυτα σαφής και δεν αφήνει κανένα περιθώριο δήθεν παρεξήγησης ή δήθεν ανησυχίας.

«Η μάχη θα δοθεί με τους καλύτερους όρους για το ΠΑΣΟΚ, τη δημοκρατική παράταξη, αλλά και τη χώρα» υπογραμμίζουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης