«Είναι κάποιες στιγμές που η ευθύνη της ιστορίας είναι βαρύτερη από οτιδήποτε άλλο. Αυτό συμβαίνει σήμερα. Όλοι παρακολουθούν την συνεδρίαση. Κάποιοι θα περίμεναν να υπάρχει ένταση και διχόνοια στη συζήτηση. Πρέπει να τους διαψεύσουμε» είπε στην έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης για την ελληνική πρόταση.

«Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο που έχει μόνο ένα άρθρο, είναι διαδικαστικό νομοσχέδιο που νομικά δεν έχει καμία σημασία. Μάλλον τόσο καιρό δεν υπογράφαμε γιατί δεν υπήρχε εξουσιοδότηση;» διερωτήθη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάλεσε στη συνέχεια τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση να βρουν το σθένος «να υπογράψετε. Εμείς όταν ήταν αναγκαίο υπογράφαμε χωρίς εξουσιοδότηση υπηρετώντας το εθνικό συμφέρον».

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του ότι «ερχόμουν με συναινετική διάθεση…» αλλά σύμφωνα με τον ίδιο «η χώρα ήταν καλύτερα πριν μας οδηγήσετε σε εκλογές για να μην ολοκληρωθεί το πρόγραμμα… Χάσαμε έξι μήνες και όλοι οι δείκτες είναι χειρότεροι».

Άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό με αφορμή την ομιλία του, λέγοντας ότι μας «αποδείξατε ότι καταθέσατε το νομοσχέδιο για μια πρόταση που υπάρχει στην αιτιολογική έκθεση. Μας είπατε ότι δώσατε μάχη διαπραγμάτευσης, ότι κανένας πρωθυπουργός δεν έφτασε τόσο πολύ να μάχεται, (εννοείται τριήμερο πριν μας βγάλετε από την Ευρώπη, πράγματι κανένας), ότι όταν αισθανόμαστε ότι έκλεινε η συμφωνία εσείς φρενάρατε και μας πήγατε σε δημοψήφισμα και φύγατε από το τραπέζι ενώ σας χώριζαν 60 εκατ. Είναι ωραία τα δημοψηφίσματα και τα θέλαμε και εμείς. Δεν είναι τυχαίο όμως που ο νόμος το απαγορευτεί για τα δημοσιονομικά. Όταν ρωτάμε τους πολίτες, είναι σίγουρο ότι κανένας δεν θα ψηφίσει επιπλέον φόρους. Χαίρομαι που στη σύσκεψη των αρχηγών συμφωνήσατε ότι δεν ήταν για ρήξη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μεϊμαράκης έδωσε έμφαση στην ανάγκη να «τηρούμε προϋποθέσεις. ‘Ναι’ σε δημοψήφισμα αλλά να υπάρχει καιρός να γίνει συζήτηση. Να υπάρχουν όλες οι δημοκρατικές διαδικασίες».

Εξαπέλυσε ακόμη πυρά στην κυβέρνηση για την απόφασή της να προχωρήσει υπό αυτές τις συνθήκες σε δημοψήφισμα: «Στην Βρετανία έχει προαναγγελθεί το δημοψήφισμα 1 χρόνο πριν για να συζητήσουν. Στη δημοκρατία υπάρχουν αδιέξοδα; Όχι, στην οικονομία, ναι. Από αστοχίες και ατυχείς πολιτικές που δεν λύνονται με δημοψήφισμα. Αλλιώς θα κάναμε κάθε μία βδομάδα. Όχι μόνο δεν έπρεπε να το κάνετε αλλά να έχετε την τόλμη να υπογράψετε και να πάρετε την ευθύνη».

«Η διαπραγμάτευση είναι δική σας ευθύνη» συνέχισε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν συμμετέχει κανείς. Εμείς μάλιστα ζητήσαμε να συμμετέχουμε, εσείς δεν θέλατε. Εμείς δεν είπαμε ότι θα μπούμε στη διαπραγμάτευση».

Στην ομιλία του ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε την επιτακτικότητα της επίτευξης μιας συμφωνίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς θέλουμε μέχρι την Κυριακή συμφωνία για να είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη. Σας δώσαμε την ευελιξία να διαπραγματευτείτε. Δεν θα κάνουμε σήμερα ανάλυση της συμφωνίας. Σας το λέω γιατί είπατε ότι έχουμε πιθανότητα όχι δυνατότητα. Μην επιβεβαιώσετε αυτούς που λένε ότι μας εγκλωβίζετε».

Για τους «εκβιασμούς» στους οποίους αναφέρθηκε προηγουμένως ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: «Καταλαβαίνουμε την αγωνία του ελληνικού λαού. Ξέρουμε πόσο εκβιάζουν οι δανειστές, εσείς τώρα το ανακαλύψατε. Εμείς πονέσαμε πολλές φορές όταν έπρεπε να πάρουμε επώδυνες αποφάσεις για να μείνει η χώρα στο ευρώ. Σας καταλαβαίνω. Γιατί κάνετε το καθήκον σας, το εθνικό σας καθήκον που όταν το κάναμε εμείς μας λοιδορούσατε. Για να μην πω τι λέγατε και τι κάνατε…

Δεν θα σας αντιγράψουμε. Σας λέμε μπράβο που κινείστε σε αυτή την κατάσταση. Είμαι σίγουρος ότι αυτά που κάνετε δεν τα θέλετε. Και εσείς όμως καταλαβαίνετε τι περνάγαμε και εμείς. Θα μπορούσα να πω πολλά. Αντηχούν ακόμα αυτά που μας είπατε στη Θεσσαλονίκη και οι υποσχέσεις. Τώρα έρχεστε αντιμέτωπος με την αλήθεια».

Ο κ. Μεϊμαράκης, προς το τέλος της ομιλίας του διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ «σε όλη αυτή την ιστορική διαδρομή θα συνεχίσει να είναι πυλώνας της Ευρώπης. Σας ευχόμαστε να πετύχετε μια καλή συμφωνία. Δεν κάτσαμε απέξω όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν παίρναμε τις δύσκολες αποφάσεις. Είμαστε μαζί σας για να σωθεί η χώρα».
Καταλήγοντας, είπε:

«Σήμερα δεν ψηφίζουμε επιμέρους μέτρα, οπότε δεν ήταν ανάγκη ο πρωθυπουργός να αναφερθεί σε αυτά. Την Κυριακή πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει. Και μην μου πείτε ότι δεν έχετε χρόνο γιατί εσείς τον χαλάσατε. Τώρα τελείωσε ο χρόνος, οι αγορές στέκονται, το ευρώ στέκεται και το πρόβλημα το έχουμε εμείς. Δεν ξεκαθαρίζουμε λογαριασμούς όμως σήμερα. Σήμερα ξεκαθαρίζουμε λογαριασμούς μας με την ιστορία και σας λέω ότι η ΝΔ έχει ήσυχη την συνείδηση της, φροντίστε και εσείς να έχετε ήσυχη την συνείδηση κρατώντας την χώρα στην Ευρώπη. Κάποιες λέξεις μας ενώνουν όπως Ελλάδα, Ευρώπη, ευρώ, η κοινή πορεία που έχουμε. Και γι’ αυτό η ΝΔ εγγυάται αυτή την πορεία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης